Ljetni

Hotel Park i Glavanovo: Plaže u uvalici ispod Šetališta XIII. divizije uživaju visoku reputaciju

Filip Brnelić, Claudia Bošković

Foto: Ana Križanec

Foto: Ana Križanec

Prednost je i neposredna blizina autobusne linije br.1Istok, zapad, pa ponovno istok – dualnost riječkog plažnog kontingenta šalje glavni ljetni tim Novog lista za obalne aktivnosti čas lijevo, čas desno.


A kad smo kod dvoličnosti, riječki se turisti često oslanjaju na jedno od više naličja iste metaforičke kovanice, koju bace u zrak pa na taj način odlučuju na kojoj će lokaciji razvući svoje ručnike i prostirke.


Mnogima izbor pri odabiru plaže olakšava neposredna blizina stanica jedne od najučestalijih gradskih autobusnih linija, one broj 1, koja pokriva finu distancu od Bivija do Pećina.
Upravo zato plaže u uvalici ispod Šetališta XIII. divizije uživaju visoku reputaciju kod Riječana, posebno onih starije dobi koji nakon silaska s autobusa ne trebaju napraviti niti jedan suvišan korak do nekadašnjeg Hotela Park.


Duge hladovite stepenice, bez kompliciranih zavoja, vode direktno do betonske oaze mira, tzv. »trojke«. Naši stariji sugrađani zasigurno s poprilično drugačijim emocijama od mlađih generacija pristupaju nekadašnjoj hit turističkoj destinaciji Hotela Park.


I nije riječ samo o nekoj naivnoj nostalgiji, ima se tu i što vidjeti i koristiti. Plaža je opremljena tušem, kabinom za presvlačenje, kantama za smeće i, možda i najbitnije, pristojnom količinom hlada koja će spriječiti najgore zdravstvene udese.


Foto: Ana Križanec

Foto: Ana Križanec


Moglo bi biti i bolje


No, prilikom traženja dojmova i ocjena, nama je pak krenulo s, da se ne lažemo, mnogo mlađim, fotogeničnijim i stranim gostima, a s obzirom na to da smo naše penziće sasvim dobro zastupili u proteklim reportažama, nismo se libili prići mladom paru koji je razgovarao na engleskom.


Riječanka Lana i Nijemac Leopold već su nekoliko puta posjetili ovu plažu, a dok je gostujući riječki student diplomatski birao riječi, njegova družica nije si zadavala takve kočnice.


“Inače mi je prioritet da na plaži nema mnogo ljudi, ali danas to ovdje nije tako. Posjetili smo i ostale plaže prema Grčevu, na tom potezu svatko može pronaći plažu koja mu odgovara, ali meni se sviđa ovdje. Iako ima mnogo betona i nema puno hlada, može se skakati u more”, kazao je Leopold.


“Mnogo mi se plaža u Rijeci ne sviđa, na Grčevu pogled nije lijep zbog blizine brodogradilišta, a na Kantridi se vidi da more nije toliko čisto. Ovo mi je najprihvatljivija riječka plaža, no mogla bi biti i bolja”, zaključila je Lana.


Foto: Ana Križanec

Foto: Ana Križanec


Dobro mjesto za skokove u more


Nedaleko njih dvoje naišli smo i na mlade Parižane koji su koristili blagodati ostataka infrastrukture kod Plavog kruga. Premda se dama nije bila voljna medijski eksponirati, Moihé Guy Kouamé spremno je pozirao i pohvalio okolni ambijent.


“Ovo mi je prvi posjet riječkim plažama, ovu bih preporučio svima jer more nije prehladno, a i vrlo je dobro za skokove u more što ja volim”, primijetio je turist porijeklom iz Obale Bjelokosti, koji je plažu kod Hotela Park našao na internetu kao njemu najbližu.


S »trojke« na »četvorku«, tj. prema plaži Glavanovo, naišli smo na jednako, ako ne i više popunjeno odredište.


Foto: Ana Križanec

Foto: Ana Križanec


Dojam da ovdje sunce ipak peče jače nije bio samo subjektivan doživljaj za zdravlje potpisnika slabijeg roda (da to odmah raščistimo, ženskom dijelu tima nije bilo ništa), bar ako je sudeći prema manjku kretanja posjetitelja i u moru i na ručnicima, te podužem redu pred tušem.


I nakon 16 sati udari topline bili su ubitačni, a vrlo malo hladom pokrivenih površina i uzak pojas sitnijeg šljunka natjerali su redom mlađe kupače da pristojnost i kurtoaziju pri biranju svoga kutka na kojem će se ispružiti ostave po strani.


Ne pokušavajući glumiti da smo iz Baywatcha ili neke druge patrole na plaži koja će ovu nepravdu ispraviti, Andraea iz Austrije pitali smo za dojmove o Glavanovu.


“Drugi put zaredom ljetujem u Rijeci, ove godine sam stigao i s roditeljima, a ovo mi je prvi put na ovoj plaži. Praktično nam je da iz mjesta gdje smo odsjeli otiđemo prošetati do centra grada, ali i doći na plažu, već smo posjetili ostale plaže ovdje”, govori Andrae gestikulirajući na potez koji povezuje plaže od opjevanog Grčeva do Vile Olga.


Foto: Ana Križanec

Foto: Ana Križanec


Zadovoljavajuća čistoća plaže i mora


Iskazavši zadovoljstvo čistoćom plaže i mora, Austrijanac je zanjurgao što je plaža prepuna i što, ako ne stigneš ujutro, kasnije ne možeš naći mjesta. Suzdržavši se da mu na engleskom kažemo »druže, što ti očekuješ u subotu poslijepodne?«, njemu i familiji poželjeli smo ugodan boravak na Kvarneru.


I dok smo u međusobnom razgovoru eliminirali iznenađujuće velik broj potencijalnih sugovornica, uglavnom one koje nisu željele da boju kože na gornjim dijelovima svojih tijela nagrđuju vidljivim kontrastima, susreli smo medicinarku Iuliu Floreu koja kao studentica obavlja svoju jednomjesečnu praksu na Sušaku.


Foto galerija: Hotel Park i Glavanovo Foto: Ana Križanec


“Prvi put sam u Hrvatskoj, ali ne i na ovoj plaži. Jako je lijepa, ovdje dolazim jer mi je pristupačno i jednostavno doći autobusom. I nema toliko ljudi kao na Sablićevu”, reče Iulia nama neočekivanim, ali svejedno perfektnim izgovorom imena malo zapadnije riječke plaže. Glavanovu ne bi dodavala ništa, a posebno joj se sviđa njen prirodni ambijent.


Nakon uspona ne toliko prirodnim, ali pamtljivim i šarmantnim setom vrlo uskih stepenica tik uz rub plaže, s manje zavisti nego inače krenuli smo potražiti utočište u klimatiziranom prostoru, komentirajući netom viđenu opuštenost kupačica koju će čitateljice i čitatelji ipak morati sami zamisliti.


Foto: Ana Križanec

Foto: Ana Križanec