KORAK OD MORA

“Hodeć puten naših starih”: Vinodolska općina ima novi turistički proizvod

Bruna Matičić

Foto TZ Vinodol

Foto TZ Vinodol

Zbog nemogućnosti osiguravanja socijalne distance na planiranim manifestacijama, TZ Vinodolske općine svoje je aktivnosti usmjerio na očuvanje i promicanje ljepota Vinodolskog kraja pa je osmišljena interpretacijska šetnja Grižanama, a isto će biti učinjeno i u Driveniku, Triblju i BribiruGRIŽANE – »Hodeć puten naših starih« naziv je interpretacijske šetnje Grižanama pomno osmišljene od Turističke zajednice Vinodolske općine.


Riječ je o novom turističkom proizvodu TZ-a Vinodolske općine, šetnji u trajanju od 2 i pol sata uz interpretacijskog vodiča, Marijanu Mužević, koja uključuje obilazak lokaliteta u Grižanama te posjet mnogobrojnim povijesnim, kulturnim znamenitostima i prirodnim ljepotama ovoga mjesta.


Prilikom interpretacijske šetnje u Grižanama previđen je posjet perilu Bačevo koji progovara o bogatoj i dugoj povijesti griškoga kraja i spomenik je graditeljske baštine njegovih predaka.
Naime, u Vinodolskoj općini nalazi se gotovo pedesetak očuvanih vrela i perila, mjesta gdje su nekoć žene prale odjeću i koja su bila mjesto okupljanja stanovništva. Ova mjesta imaju arhitektonski oblikovane detalje i čine graditeljsku baštinu vinodolskoga kraja. U želji za očuvanjem te baštine od propadanja i zaborava Vinodolska općina i Turistička zajednica pokrenule su i projekt obnove, revitalizacije i očuvanja perila na području Vinodola te omogućile njihovo pozicioniranje kao dijela kulturnoga turizma.


Tridesetak vrela


Područje Grižana obiluje vrelima, a od tridesetak koliko ih je sačuvano do danas, vrelo i perilo Bačevo nalazi se u središtu mjesta i ima poseban značaj za stanovništvo, jer su ga 1889. godine žitelji Grižana uredili, te zatvorili metalnim vratima i ukrasili lijepim klesanim kamenim okvirom. Osim perila šetnja uključuje i posjet Muzejskoj zbirci Kuća Klović, smještenoj u obnovljenoj zgradi nekadašnje škole i posvećenoj hrvatskom slikaru i minijaturistu Jurju Juliju Kloviću.


Bogata memorijalna zbirka sastoji se od nekoliko tematskih prostorija u kojima je predstavljen rad i život ovog renesansnog slikara i minijaturista. U njoj je moguće vidjeti način izrade manuskripta te upoznati rodni kraj Julija Klovića i nezaobilazne odrednice karakteristične za Vinodol toga doba, vezane uz glagoljicu i obitelji Frankopan koja je vladala na ovom području.


I Vinodol sprema advent

Do kraja godine, u vrijeme sva četiri adventska vikenda, Turistička zajednica Vinodolske općine u planu ima organizirati razne događaje, naravno, poštujući epidemiološke mjere i preporuke Stožera civilne zaštite.
– Riječ je o izložbeno-prodajnoj prezentaciji prigodnih radova koja bi trebala biti održana u Sokolani u Bribiru. Osim toga, u planu je i koncert Vedrana Ružića, jazz glazbenika te slikara i performera u suradnji s PGŽ Mrežom, na driveničkoj gradini ili u Kući Klović, ovisno o vremenskim i epidemiološkim uvjetima. U slučaju loše epidemiološke situacije, koncert će imati live streaming. Također, tijekom adventa, virtualnim će putem biti prezentirana izrada Bribirskog presnaca, kao autohtone slane delicije koja se tradicionalno radi u blagdansko doba i svakoj svečanoj prilici, objašnjava Alenka Spoje.

Na putu prema griškoj Gradini predviđen je posjet srednjovjekovnoj Župnoj crkvi sv. Martina u kojoj se nalaze glagoljski natpisi u kamenu iz 16. i 17. stoljeća. Usput se prolazi i pored mjesnog groblja u Belgradu, a posljednja znamenitost šetnje je crkva Majke Božje Snježne u Belgradu. Riječ je o srednjovjekovnoj crkvi iz 16. stoljeća, podignutoj na temeljima starije crkve, u kojoj je sačuvan veliki broj glagoljskih natpisa u kamenu, a bogatom inventaru crkve pripada i vrijedan glavni oltar, nadgrobna ploča s ugraviranom kraljicom smrti te veći broj nadgrobnih spomenika na glagoljici kao i izuzetno vrijedne, jedne od najstarijih u Hrvatskoj, orgulje na mijeh iz 17. stoljeća.


Karlove spilje


Vrlo poučna i atraktivna interpretacijska šetnja završava »Stazom kamenih stupi«, kružnom stazom koja počinje i završava u centru Grižana, a koja je u prošlim vremenima bila poveznica naseljenih mjesta sa šumskim predjelom i duž koje se nalaze prirodni i kulturno-povijesni spomenici, kao što je Karlova špilja gornja i donja, gradina, sakralni objekti i Gobići, rodno mjesto Klovića.


– Cilj interpretacijske šetnje jest obogaćivanje turističke ponude Vinodolske općine. Grižane su jedno od četiri mjesta Vinodolske općine, a šetnjom je moguće vidjeti njegovu bogatu kulturno-povijesnu baštinu, sakralne objekte, prirodne atrakcije te dobiti uvid u svakodnevicu marljivih stanovnika koji njeguju narodne običaje i tradiciju, kazala je Alenka Spoja, direktorica TZ-a Vinodolske općine te najavila organizaciju interpretacijskih šetnji i u ostalim mjestima Vinodolske općine – Driveniku, Triblju i Bribiru – u kojima će posjetiteljima prikazati brojne povijesne i prirodne znamenitosti koje krase vinodolski kraj.


Dragocjeni resursi


– Ove smo godine sve svoje aktivnosti vezane uz održavanje manifestacija i događanja radi nemogućnosti osiguravanja socijalne distance među posjetiteljima usmjerili na očuvanje i promicanje ljepota Vinodolskog kraja. Vođeni tom idejom, uz podršku Vinodolske općine i načelnika Marijana Karlića inicirali smo, podržali i organizirali niz aktivnosti, od uređenja javne turističke infrastrukture kao što su centri mjesta, zelene površine u mjestima, spomenike kulture, ljetne pozornice i prilazne puteve, objašnjava Alenka Spoja te ističe da je u sklopu akcije »Volim Vinodol« nedavno održano natjecanje za najljepšu okućnicu i vrt. To je ujedno bio i čin zahvale svim vrijednim stanovnicima Vinodola koji s ljubavlju pristupaju uređenju svojih okućnica i vrijeme provode obrađujući svoje vrtove i njegujući plodove Vinodolske zemlje.


– Intenzivno smo radili na promociji Vinodolske doline i u svim prilikama isticali prostornu raznolikost i prirodne atrakcije Vinodolske općine kao dragocjeni resurs koji utječe na turističku ponudu, o čemu najbolje svjedoči naš slogan »korak od mora, dva od sniga«. Taj atraktivan položaj i ekološki očuvan prostor povećava ambijentalnu vrijednost Vinodola kao turističke destinacije, kazala je Alenka Spoja.