TIJESNA VEĆINA

HDZ spasio prijedlog Marka Filipovića o pripajanju tvrtke Rijeka promet Rijeka plusu

Marinko Glavan

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

Na sjednici Gradskog vijeća prihvaćen je prijedlog o smanjenju gradskog prireza s 15 na 14 posto.RIJEKA – Gradska prometna tvrtka Rijeka promet bit će pripojena Rijeka plusu, na prijedlog gradonačelnika Marka Filipovića koji je u gradskom vijeću, nakon maratonske rasprave, prihvaćen tijesnom većinom, i to zahvaljujući glasovima vijećnika HDZ-a.


Gradonačelnikov prijedlog podržali su, očekivano, vijećnici SDP-a, no protiv su bili vijećnici PGS-a, nezavisne liste Davora Štimca, Platforme Možemo!, Robert Salečić iz Unije Kvarnera i Vedran Vivoda iz Akcije Mladih te nezavisni Marin Račić, a Mostovci i Ljiljana Cvijetović iz HSU-a su ostali suzdržani. Prevagnuli su tako glasovi HDZ-a čiji su vijećnici, unatoč burnoj raspravi, u konačnici podržali pripajanje. Tako je prijedlog prošao sa 16 glasova za, deset protiv i tri suzdržana. Prije rasprave o ovoj točki sjednicu su napustile Iva Rinčić (NL Davora Štimca) i Mostova Petra Mandić.


U dugotrajnoj prethodnoj raspravi dobar dio vijećnika zahtijevao je dodatna objašnjenja i prozivao gradonačelnika i pročelnicu Maju Malnar zbog nedorečenosti prijedloga o pripajanju, kao i nedostatka argumenata za prihvaćanje prijedloga.
Osim navedenog, na sjednici Gradskog vijeća prihvaćen je prijedlog o smanjenju gradskog prireza s 15 na 14 posto uz ocjenu dijela oporbe da je riječ o populističkom potezu vlasti s neznatnim učinkom na prihode građana, ali znatnim smanjenjem proračunskih prihoda.


Protiv tog prijedloga glasovalo je dvoje vijećnika Možemo!, a pet ih je bilo suzdržano, četiri s nezavisne liste Davora Štimca te vijećnik Mosta Aleksandar Milaković.


Više u sutrašnjem izdanju Novog lista…