PRVA OVOGODIŠNJA SJEDNICA

Gradsko vijeće Senja prihvatilo petogodišnji Plan upravljanja pomorskim dobrom

Dorotea Prpić

Foto D. PRPIĆ

Foto D. PRPIĆ

U okviru ovog petogodišnjeg plana planira se uređenje šetnice Stinica-Jablanac, biciklističkog puta Lukovo-D.Klada-Starigrad,plaže Škver sjeverno od luke i sportskog igrališta uz postojeće vježbališteSENJ- Vijećnici Gradskog vijeća Grada Senja su na prvoj ovogodišnjoj sjednici prihvatili petogodišnji Plan upravljanja pomorskim dobrom. Planom se propisuje aktivnosti na pomorskom dobru i prioritete njihove realizacije , kao i izvore sredstava, te plan održavanja i gradnje, dohranjivanje plaža i gradnju na pomorskom dobru. Propisuje i davanje dozvola za korištenje pomorskog dobra, te nadzor korištenja dozvola.


Od djelatnosti na pomorskom dobru predviđeno je iznajmljivanje plažne opreme i plovila, zabavni i rekreacijski sadržaji te priprema i usluživanje hrane i pića . Uz to, planom se točno preciziraju lokacije za obavljanje pojedine djelatnosti i broj dozvola predviđenih za izdavanje.


Rok na koji se dozvole izdaju je od 2 do 5 godina , a iznimno dozvola se može izdati i za kraći rok do 20 dana vezano za povremene ili prigodne djelatnosti.
U okviru ovog petogodišnjeg plana planira se uređenje šetnice Stinica-Jablanac, biciklističkog puta Lukovo-D.Klada-Starigrad,plaže Škver sjeverno od luke i sportskog igrališta uz postojeće vježbalište. Rekonstruirati će i banje-kupališta u Senju, Svetom Jurju i Jablancu, te u TN Kalić , izgraditi će se i sanitarni čvorovi na uređenim plažama, te obnoviti tunolovke u Lukovu sa šetnicom i vidikovcem. Vrijednost ovih petogodišnjih ulaganja procjenjuje se na oko 11 milijuna eura.


Temeljem ovog plana upravljanja pomorskim dobrom raspisivati će se javni natječaj za dodjelu dozvola s tim da postojeća koncesijska odobrenja ostaju na snazi do njihova isteka, a razrađeni su i kriteriji za ocjenjivanje ponuda. Uz to, uvodi se i kategorija pomorskog redara koji nadzire poštivanje obavljanja djelatnosti na pomorskom dobru.


Usvojene su i izmjene odluke o zakupu i kupoprodaji poslovnih prostora u gradskom vlasništvu, a razlog za izmjene je interes zakupaca za što duljim trajanjem ugovora o zakupu, posebno ako u prostor investiraju. Ovim izmjenama daje se mogućnost da se sa pet godina, kako je bilo do sada, ugovor o zakupu može sklopiti na rok do 10 godina.Donesena je i odluka o raspoređivanju sredstava za redovito financiranje političkih stranaka zastupljenih u Gradskom vijeću, za što je u gradskom proračunu osigurano 5.310 eura. Za svakog člana Gradskog vijeća određen je iznos od 396,27 eura, a uvećava se za 10 posto za podzastupljeni spol. Kako najveći broj vijećnika ima koalicija HDZ-HBS-HSS pripada joj iznos od 3.298,03 eura, Lista grupe birača dobiti će 396,27 eura, isto toliko i SDP, a stranki LiPO pripada iznos od 1.228,43 eura.


Donesena je i odluka da se ponovno raspiše natječaj za zakup gradskog prostora na plaži Škver (ex Meduza) za ugostiteljske usluge, ali ovaj put po nižoj početnoj cijeni obzirom da se na prvi natječaj, radi visoke početne mjesečne cijene zakupa od 8.652 eura, nitko nije javio.


Nova početna cijena zakupnine određena je u iznosu od 3.452,20 eura mjesečno ili 60 posto niže u odnosu na raniju cijenu, na što su reagirali oporbeni vijećnici, nezavisni Hrvoje Bezjak i Predrag Dešić (LiPO) i pitali što je utjecalo na toliki pad početne cijene obzirom da je obje procjene početne cijene zakupnine u razmaku od samo 10 mjeseci radio isti vještak, a objekt je cijelo vrijeme zatvoren.


Istaknuli su da su i kod prve procjene upozoravali da je početna cijena zakupa previsoka, i u konačnici nisu prihvatili obrazloženje stručnih službi grada za nižu cijenu zakupnine, odnosno da je u međuvremenu objekt ostao bez dijela opreme, te da se u prethodnom natječaju nije moglo ići ispod cijene postignute u ranijim bezuspješnim natječajima za zakup ovog prostora. Vladajuća većina je izglasala da se ide u raspisivanje natječaja sa novom nižom početnom cijenom zakupa.


U okviru aktualnog sata vijećnik Predrag Dešić upozorio je na loše stanje infrastrukture i devastiranja u Parku Nehaj, u kojem je posebno uništena javna rasvjeta, te na devastiranja na Sportsko rekreacijskom centru Tenis i dječjem igralištu, smještenima isto na Nehaju, te podsjetio kako je uređenje ovog područja financirala EU i da je grad u obvezi bio barem održavati ovo područje.


„ Točno je da je stanje na Nehaju devastirano, spaljeno i uništeno. Grad je izradio projekt rekonstrukcije javne rasvjete i čekamo natječaj za sredstva EU fondova na koji ćemo ga moći kandidirati, a isto se čeka natječaj za sredstva za nabavu sprava u teretani u Sportsko rekreacijskom centru.


GKD“Komunalac“ u svom programu za ovu godinu predvidio je uređenje Parka Nehaj i Sportskog centra i do početka turističke sezone Nehaj će biti u primjerenom stanju.


Apeliram i na građane da čuvaju gradsku imovinu i ne uništavaju ju.“ rekao je gradonačelnik Jurica Tomljanović , dok je vijećnik Dešić zatražio i da gradsko komunalno redarstvo učinkovitije reagira na ove devastacije i počinitelje,makar i nepoznate, prijavljuje policiji.


Vijećnik Hrvoje Bezjak naveo je da je Skupština Ličko-senjske županije krajem prošle godine donijela odluku o visini turističke pristojbe i visini paušala na području Grada Senja i to na prijedlog senjske Turističke zajednice i Grada Senja.


„12 općina i gradova u županiji nije mijenjalo iznose, pa ni Plitvice koje imaju sezonu cijele godine, Rab iz susjedne županije je čak smanjio ta davanja u jednom dijelu, a samo su Senj i Novalja te iznose povećali.


Što vas je navelo na još jedan namet, obzirom da ste građane u posljednjih godinu dana već opteretili sa većom komunalnom naknadom, komunalnim doprinosom, porezom na kuće za odmor ,ugostiteljima su povećane cijene terasa, uveli ste naplatu parkiranja, ….“ pitao je vijećnik Bezjak.


„Samo smo izjednačili visinu pristojbe sa gradovima i općinama u našem okruženju jer smo bili znatno ispod njih. Što se tiče turističke naknade ona se primjenjuje od 2025.g.


U većini se radi o zaokruživanju kod konverzije u eure, a povećanje je kod kampova. Održavanje zelenih površina , javna rasvjeta, asfaltiranje…iziskuje velika financijska sredstva koja moramo osigurati, tim više što je grad od ove godine ostao bez prireza u visini od oko 200 tisuća eura, te bez sredstava poravnavanja od oko 470 tisuća eura.


Želimo da grad bude uređen, a sve to moramo platiti. Nismo opteretili umirovljenike, nego one koji stvaraju dohodak.“ odgovorio je gradonačelnik Tomljanović.


Na prijedlog vijećnika Bezjaka od Zajednice sportova Grada Senja, koja sredstva od Grada dobiva u zbirnom iznosu, zatražiti će se popis svih klubova u Zajednici i iznosi sredstava koji su raspoređeni pojedinom sportskom kubu.