GORAN BUKOVAC

Gradonačelnik Otočca kaže da je političar novog kova: ‘Prvu jutarnju kavu svojem radnom timu kuham – ja’

Marin Smolčić

Zaposlenici su vrlo brzo prihvatili moj pristup da svako radno mjesto mora biti prijateljsko okruženje u kojem vlada timski duh i otvorena komunikacija. Često primam poruke podrške Otočana koji su primijetili povratak optimizma u naš grad, kaže ovaj nezavisni, 41-godišnji politolog.OTOČAC – Diplomirani politolog Goran Bukovac je 41-godišnji gradonačelnik grada Otočca i najmlađi obnašatelj ovakve dužnosti u gradovima Ličko-senjske županije. Dok su njegovi kolege stranački ljudi, Goran je povjerenje građana dobio kao nezavisni kandidat. Mlad, obrazovan, bez predrasuda i u mladenačkom zanosu ovaj obiteljski čovjek dao je novi životni rakurs u radu Gradske uprave.
Nakon prvih pola godine mandata gradonačelnika Bukovca smo pitali kako bi ocijenio rezultate rada svojega gradskog tima u 2021. i koji bi detalj izdvojio kao presudno kvalitetan u tome razdoblju.


– Zaposlenici u gradskoj upravi su profesionalci koji savjesno, pošteno i vrijedno obavljaju svoje zadaće. Vrlo brzo su prihvatili promjenu, moj način rada, tempo i pristup poslu koji zagovaram, a to je da svako radno mjesto prije svega mora biti ugodno i prijateljsko okruženje na kojem zagovaramo timski duh i otvorenost u komunikaciji. Jedan od mojih simboličnih doprinosa stvaranju takve atmosfere je primjerice običaj da jutarnju kavu za svoje suradnike kuham upravo ja. Naše odgovornosti i uloge su jasne, a takve sitnice doprinose zadovoljstvu na radnom mjestu i učinkovitijem obavljanju svakodnevnih poslova.


Stabilna većina


Za narednu godinu Otočac je donio proračun u iznosu od gotovo 120 milijuna kuna. Možete li izdvojiti nekoliko projekata za koje smatrate da su krucijalni za razvoj grada u 2022. godini?


– U sljedećoj godini krećemo s realizacijom nekoliko vrlo važnih projekata. Trenutačno smo u fazi izrade glavnog projekta modernizacije gradske rasvjete koja će bitno smanjiti troškove električne energije i održavanja javne rasvjete u gradu i svim naseljima, čime ćemo istodobno omogućiti osvijetljenost ulica i tijekom noćnih sati, što dosad uglavnom nije bio slučaj u većini ulica izvan grada.
Krećemo i s radovima na izgradnji infrastrukture potrebne za uvođenje širokopojasnog interneta, što dugoročno predstavlja najveći zamašnjak prijeko potrebnoj digitalnoj transformaciji, zapošljavanju i privlačenju investicija koje se zasnivaju na novim tehnologijama i pametnim industrijama.


Jeste li kao gradonačelnik zadovoljni konstelacijom političkih snaga u sadašnjem sazivu Gradskog vijeća Otočca, kao i radom toga tijela?
– Itekako sam zadovoljan konstelacijom političkih snaga, što dokazuju tri posljednje sjednice na kojima je naše prijedloge prihvatila stabilna većina vijećnika.


U Udruzi gradova


Navedite neku situaciju koju smatrate važnom u smislu postignuća Grada Otočca i vas kao gradonačelnika.


– Polako, ali sigurno uspijevamo u naumu da pozicioniramo grad Otočac, kako na županijskoj tako i na nacionalnoj razini.
Postali smo dio Udruge gradova u RH, nestranačke organizacije koja okuplja sve hrvatske gradove u zastupanju zajedničkih interesa gradova i poticanju suradnje među njima. Žalosno je da, uz Grad Sinj, jedino Otočac nije bio član te udruge. Vlast prije mene ocijenila je da je to nepotrebno, a ja smatram da je za razvoj gospodarskih, kulturnih, sportskih i svih drugih prilika neophodno jačanje lokalne uprave. Stoga sam posebno zadovoljan što smo postali dio te organizacije.


Izmjena Prostornog plana
i radovi na tržnici

Ove godine provest će se postupak izmjene i dopune prostornog plana, zatim projektiranje rekonstrukcije glavne gradske prometnice, Ulice kralja Zvonimira i Gradskog parka, a izgledan je i skori početak radova na rekonstrukciji gradske tržnice i sadržajima u sklopu nje, za što će biti izdvojeno oko 3 milijuna kuna iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, mjera 7.4.1.

U ranijim intervjuima spomenuo sam nekoliko velikih sportsko-turističko-kulturnih projekata poput CroRacea, Susreta oldtimera, Svjetskog kupa u kuglanju i trkačkog natjecanja »Gacka Run« koji su pružili priliku za međunarodni brending Otočca. U okolnostima epidemije uspješno smo organizirali i Advent u Otočcu koji je bilježio visoku posjećenost. Takvim događajima doprinosimo promociji turističke ponude i kvalitete života u našoj prekrasnoj Gackoj dolini. Gotovo svakodnevno primam poruke podrške Otočana koji su primijetili povratak optimizma i pozitivne energije na ulice našeg grada. Veseli me što ljudi prepoznaju moj trud i želju da budem stalno u neposrednom kontaktu s njima i na raspolaganju za rješavanje njihovih problema te podršku pozitivnim inicijativama, zaključio je gradonačelnik Otočca Goran Bukovac.