VELIKO GRADILIŠTE

Gradi se sustav vodoopskrbe i odbodnje od Stare Sušice prema Senjskom, Kuća Mance čeka novi natječaj

Marinko Krmpotić

Foto M. KRMPOTIĆ

Foto M. KRMPOTIĆ

Gradonačelnik Mufić kao najznačajniji projekt ove godine ističe 6,7 milijuna kuna vrijednu izgradnju sustava vodoopskrbe i odvodnje od Stare Sušice prema vodospremi Senjsko, a preuređenje Kuće Mance čeka novi natječajVRBOVSKO – Proteklih su dana na području grada Vrbovskog – bez obzira na sve poteškoće vezane uz pandemiju koronavirusa – kraju privedeni radovi na vodovodu u mjestašcu Rim vrijedni 1,3 milijuna kuna. Ovog tjedna bit će dobivena i uporabna dozvola, slijedi potom i tehnički pregled. Također, pred izdavanjem je uporabna dozvola za pretovarnu stanicu u Vrbovskom, a krajem svibnja i početkom lipnja stići će i uporabna dozvola za novouređenu suvremenu natkrivenu gradsku tržnicu.


To su, ističe gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić, tri lijepa i »jaka« pojekta koja će bitno pripomoći rastu standarda života na ovom području. No, to nije sve jer se oni financijski najzahtjevniji projekti, vrijedni ukupno 12,8 milijuna kuna, odvijaju po planu.


Kulturni turizam


– Najznačajniji projekt ove godine nam je 6,7 milijuna kuna vrijedna izgradnja sustava vodoopskrbe i odvodnje od Stare Sušice prema vodospremi Senjsko. Na javni natječaj stiglo je sedam ponuda. U roku od 30 dana bit će odabran najpovoljniji ponuditelj, a ako uključimo i vrijeme za žalbe, onda je logično pretpostaviti da bi početkom srpnja trebali početi radovi. Za realizaciju je potrebno 16 mjeseci, a to znači da će gotovo godinu i pol na tom poslovima biti angažirani najvjerojatnije radnici s našeg područja.
Kad je riječ o drugom velikom projeku – preuređenju Kuće Mance u objekt u kojem će se budućim posjetiteljima nuditi mogućnost upoznavanja s poviješću i tradicijom ovoga kraja – tu je stanje takvo da je prvi natječaj poništen jer je jedina pristigla ponuda bila viša od planiranih sredstava predviđenih za te radove. Uskoro slijedi objavljivanje novog natječaja na koji će se, vjerujemo jer smo s nekim potencijalnim kandidatima razgovarali, javiti realan izvođač.


Ovog tjedna ide novi natječaj za izvođenje građevinskih radova te za opremanje tog prostora. Tu će u konačnici na raspolaganju za sve te poslove biti 6,1 milijun kuna i to je novac kojim se zaista može napraviti reprezentativan objekt koji će koristiti u očuvanju povijesti i tradicije našegaš kraja, biti bitan i za kulturu ovog kraja, kao i za turizam jer će predstavljati jednu novu turistima zanimljivu lokaciju, govori gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić koji napominje da uz realizacije ovih projekata koje će zaposliti domaće obrtnike i poduzeća, Grad Vrbovsko nastavlja i s izradom projektne dokumentacije za nekoliko projekata od kojih se, usprkos svim problemima, ne odustaje.


Nema odustajanja


– Prostor nekadašnjeg Lovačkog doma planiramo pretvoriti u suvremenu gradsku knjižnicu, na lokaciji Klanac uredit ćemo kvalitetno kupalište, nastavljamo s izradom dokumentacija za dogradnju jaslica u okviru vrtića, onom o proširenja groblja u Vrbovskom, kao i svim papirima potrebnim za još nekoliko drugih projekata vezanih uz komunalnu infrastrukturu. Život se usporio, sve je teže i kompliciranije, ali odustati nema smisla, zaključuje gradonačelnik Mufić.