DOKAPITALIZACIJA UGROŽENE TVRTKE

Grad Rijeka s 30 milijuna kuna spašava Energo i kupuje 34 posto udjela talijanske tvrtke HERA: ‘Nešto se moralo napraviti’

Damir Cupać

Foto Arhiva/NL

Foto Arhiva/NL

Gradonačelnik Filipović je kazao da su nakon tri održane Skupštine Energa talijanski partneri donijeli odluku da nisu spremni dokapitalizirati Energo jer su se i sami našli u problemima zbog energetske krize budući da ni u Italiji nije bajno.RIJEKA – Grad Rijeka kupit će za tisuću eura poslovne udjele talijanske tvrtke Hera u Energu i povećati temeljni kaputal te tvrtke s 30 milijuna kuna kako bi se olakšalo poslovanje gradskog poduzeća koje je nadležno za toplinsku energiju, distribuciju plina i održavanje javne rasvjete i čije je poslovanje ugroženo zbog energetske krize. Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović pojasnio je da konačnu odluku mora donijeti Gradsko vijeće na sjednici od 8. prosinca 2022. godine kako bi se provele ove dvije važne odluke koje su od ključne važnosti za opstanak Energa.


– Energo je tvrtka od strateške važnosti za Grad Rijeku jer osigurava toplinsku energiju, distribuciju plina za gospodarstvo i kućanstva. Stabilnost poslovanja je izuzetno bitna. Problemi s poslovanjem počeli su od 2009. godine do 2014. godine kada je Energo kupovao energiju skupo, a odlukama Hrvatske regulatorne energetske agencije distribuirao toplinsku energiju jeftino zbog čega je stvaran gubitak u poslovanju. Energo se morao kratkoročno zaduživati kako bi osigurao likvidnost i to je bio jedini način opstanka. Onda je 2020. godine počela energetska kriza koja je kulminirala ove godine i koja se negativno odrazila na poslovanje. Zato smo pokrenuli cijeli niz razgovora s partnerima u Energu kako bi našli rješenje. Prije svega s talijanskim suvlasnikom iz Bologne, izjavio je Filipović, On je dodao da su nakon tri održane Skupštine Energa talijanski partneri donijeli odluku da nisu spremni dokapitalizirati Energo jer su se i sami našli u problemima zbog energetske krize budući da ni u Italiji nije bajno.


– Ilustracije radi cijena plina na austrijskoj burzi je od početka godine do rujna ove godine porasla deset puta. Vlada je donijela mjere kako bi zaštitila gospodarstvo i građane, a rezultat je da je velik broj kupaca plina otišao iz Energa. To je dovelo do nezavidne situacije i nešto se moralo napraviti. Kao odgovorni vlasnici morali smo pronaći rješenje za stabilizaciju poslovanja jer ne želimo zaustaviti projekt modernizacije mreže za distribuciju toplinske energije i projekt obnove javne rasvjete za koje smo dobili i europska sredstva. Talijanski partneri donijeli su odluku da će nam prodati njihov suvlasnički udio u Energu za tisuću eura. Podsjetio bih da su 2003. godine kroz dokapitalizaciju uložili gotovo 12 milijuna eura, a mi ćemo kupiti njihov poslovnu udio od 34 posto za tisuću eura. Na taj način ćemo naš suvlasnički udio na preko 90 posto, a nakon dokapitalizacije bit ćemo vlasnici oko 92 posto Energa. Očekujemo da ćemo na ovaj način stabilizirati poslovanje Energa, pojasnio je riječki gradonačelnik.
Više u sutrašnjem tiskanom izdanju Novog lista…