ODGOVOR NA KAZNENE PRIJAVE

Grad Opatija demantirao optužbe Edina Delibegovića da je pogodovao LRH-u

Aleksandra Kućel Ilić

Delibegović je kazneno prijavio Lorisa Raka, Ivu Dujmića te društva BIN Beteiligungsverwaltungs i Holster Privatstiftung zbog sumnje u malverzacije terenima oko hotela BelvedereOPATIJA – Predao sam Općinskom državnom odvjetništvu u Rijeci kaznenu prijavu protiv Lorisa Raka, stečajnog upravitelja društva G.H.B. u stečaju, Ive Dujmića, gradonačelnika Opatije, te društava Holster Privatstiftung i BIN Beteiligungsverwaltungs GmbH. Razlog su ozbiljne sumnje u malverzacije terenima oko hotela Belvedere u Opatiji i pripadajućih hotelskih objekata – rekao je na konferenciji za novinare opatijski poduzetnik Edin Delibegović. Iznio je niz sumnji da se u ovom slučaju udruženim snagama, uz pomoć Grada Opatije i prozvanih aktera, nastojalo pogodovati predmetnom kupcu, većinskom vlasniku Liburnia Riviera Hotela.


Maliciozni navodi


– U odnosu na maliciozne navode g. Delibegovića o prijenosu prava vlasništva s Grada Opatije na LRH na nekretninama u površini od 12.000 kvadrata očitujemo se kako slijedi: O ovom prijenosu višekratno je informirana javnost te se još se jednom naglašava da je izdavanje tabularne isprave bila obveza prema LRH-u po sporazumima iz 2007.g. i 2009.g., a temeljem kojih je Grad Opatija stekao 25% plus jednu dionicu LRH-a. Dakle, kad su se ostvarili uvjeti nakon urisa ulice Ive Kaline, Grad Opatija je 13. svibnja 2020. izdao tabularnu ispravu u odnosu na ukupno 9.254 »kvadrata« koje su unesene u postupku pretvorbe u temeljni kapital LRH-a. Grad Opatija je navedenu ispravu mogao izdati samo LRH-u jer je tako bilo ugovoreno sporazumima. Odnosi između LRH-a i G.H.B.-a u stečaju, nastali povodom pravomoćnih presuda Trgovačkog suda, nisu imali nikakvog utjecaja na postupanje Grada Opatije jer Grad nije bio stranka u postupku, niti su ga navedene presude obvezivale na kakvu radnju. Navodi g. Delibegovića da bi do prijenosa prava vlasništva došlo uslijed kakvog »dogovora«, neistiniti su i zlonamjerni.


Kako bi se osigurala pravovremena provedba u zemljišnim knjigama, Grad Opatija sam podnosi prijedloge za upis na način da predlaže da se na nekretnine upiše novi kupac. Opisano postupanje Grada u cijelosti je utemeljeno na odredbama Zakona o zemljišnim knjigama koji propisuje da prijedlog za uknjižbu može podnijeti i ona osoba čije se knjižno pravo gubi. Dakle, prijedlog za upis promjene vlasnika s Grada Opatije na novog vlasnika ne predstavlja izuzetak. Insinuacije g. Delibegovića da bi se prijenosom prava vlasništva na gore navedenim nekretninama pogodovalo LRH-u u cijelosti su netočne. Naime, upravo su te nekretnine bile predmet prodaje u stečajnom postupku kao imovina G.H.B.-a u stečaju, a ne kao imovina LRH-a.


Odluke donosio sud
U odnosu na sam stečajni postupak G.H.B.-a, koji je vodio stečajni upravitelj, Grad Opatija je sudjelovao kroz Odbor vjerovnika i Skupštinu vjerovnika, a odluke je na prijedlog Skupštine vjerovnika donosio Trgovački sud, a ne Grad Opatija. Tijekom stečajnog postupka Grad Opatija je štitio svoja prava i interese kao vjerovnik i zalagao se da se imovina stečajnog dužnika unovči tako da se namire svi vjerovnici. Sama prodaja imovine stečajnog dužnika obavljena je putem javnog natječaja na koji se mogla javiti bilo koja pravna ili fizička osoba – navela je na ovu temu Helena Masarić, pročelnica Upravnog odjela za lokalni politički sustav i upravljanje imovinom u Gradu Opatiji.


– Prljava kampanja se nastavlja, dolazi iz iste kuhinje. Našli su još jednoga koji im se pridružio, g. Delibegovića. Na njega ne treba trošiti puno riječi, znamo sve što je napravio u ovome gradu i koliko je vjerodostojan. Ali nije im bitna istina, nego da oblate mene na razne načine. Tema hotela Belvedere je u ingerenciji stečajnog upravitelja i postupak ne vodi Grad niti gradonačelnik – rekao je opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić.


Prozvani stečajni upravitelj Loris Rak je samo kratko dodao da je nekretnina o kojoj je riječ prodana u stečajnom postupku u skladu s odlukama Skupštine vjerovnika i odbora vjerovnika, naglasivši da »daljnji komentar nije potreban«. Kratki su bili i većinski vlasnici LRH-a, no uz ispriku da zbog službenog puta nisu u mogućnosti dati osvrt, detalje o svemu će objaviti vjerojatno tijekom idućega tjedna.