HDZ-ovke

Županijske vijećnice Sanja Beljan Brkić i Ivana Pečnik Kastner pojasnile svoje prijedloge za Gorski kotar

Marinko Krmpotić

Sanja Beljan Brkić i Ivana Pečnik Kastner / Foto Marinko Krmpotić

Sanja Beljan Brkić i Ivana Pečnik Kastner / Foto Marinko Krmpotić

Za ovu sjednicu Županijske skupštine održanu u Ravnoj Gori predložili smo konkretne, realne i ostvarive prijedloge, kažu Beljan Brkić i Pećnik KastnerPotrebu komentirati u Ravnoj Gori održanu sjednicu Skupštine PGŽ imale su i goranske vijećnice tog tijela, Sanja Beljan Brkić i Ivana Pečnik Kastner koje, govoreći u ime kluba vijećnika HDZ-a, izražavaju zadovoljstvo činjenicom da je župan Komadina razmotrio prijedloge Amandmana Kluba vijećnika HDZ-a i gotovo sve ugradio u svoj Amandman koji je predložio na samoj sjednici toga dana, a svi županijski vijećnici su ga potom jednoglasno prihvatili.


Posebna pažnja Fondu za Gorski kotar


Budući da je Gorski kotar tema o kojoj se raspravlja na gotovo svakoj sjednici Županijske skupštine, za ovu sjednicu održanu u Ravnoj Gori predložili smo konkretne, realne i ostvarive prijedloge, kažu Beljan Brkić i Pećnik Kastner te pojašnjavaju:


“Posebnu smo pažnju posvetili Fondu za Gorski kotar u kojem je u razdoblju od 2019. godine do 2021. godine bilo osigurano ukupno 7,7 mln kn, a u tekućoj 2022. godini samo 1,5 milijuna kuna za ukupno 10 prijavljenih projekata.
Smatramo da je cilj Fonda dobar, ali sredstva nedostatna pa smo predložili da se u proračunu za 2023. godinu, te projekcijama za naredne dvije godine povećaju na 15 milijuna kuna.


Nadalje, da bi trebala krenuti druga faza projekta unapređenja vodoopskrbe i kanalizacijske infrastrukture u Gorskom kotaru – i to na području Lokava, Mrkoplja, Skrada i Ravne Gore – kroz amandman smo predložili da Županija sufinancira projekt u vrijednosti 5 posto od ukupne vrijednosti projekta što bi bila velika pomoć za navedene općine.


Prijevoz učenika


Predložili smo da Županija financira i prijevoz učenika razredne nastave osnovnih škola na području jedinica lokalne samouprave koja stanuju na udaljenosti manjoj od tri kilometara, te učenicima predmetne nastave (5.-8.razred) koji stanuju na udaljenosti manjoj od pet kilometara od škole.


U razgovorima sa mnogim roditeljima i goranskim načelnicima i gradonačelnicima djeca koja ne ostvaruju uvjet određene udaljenosti od mjesta stanovanja do škole ne ostvaruju pravo na prijevoz, pa to zapravo postaje problem u svakoj zajednici. To dovodi do nezadovoljstva roditelja i djece, a problem naročito dolazi do izražaja tijekom zimskog perioda godine.


Radi se zaista o manjem broju djece i mislimo da zaista to za proračun Županije ne bi trebalo predstavljati problem. Na ovaj prijedlog Župan je pojasnio da će se usvojenim amandmanima povećati sredstva JLS GK radi čega bi općine i gradovi mogli osloboditi svoja sredstva kojim će financirati takav prijevoz.


Vratite dio poreza na dohodak


Jedna od mjera kojima smo htjeli pomoći stanovništvu Gorskog kotara bila je da Županija od ukupnog prihoda koje ostvaruje na ime poreza na dohodak dio vrati stanovnicima Gorskog kotara.


Iz proračuna PGŽ za 2022. godinu razvidno je da prihodi od navedenog poreza iznose 175 milijuna kuna, a na samoj sjednici Župan je naveo da prihod na ime poreza na dohodak koji dolazi iz Gorskog kotara iznosi oko 7 mln kn te naveo da će financijska sredstva iz proračuna u tom iznosu kanalizirati prema proračunima JLS Gorskog kotara putem Fonda za Gorski kotar.