FEŠTE U PODNE

Znameniti podnevni doček Nove u Fužinama ove godine ide na nekoliko lokacija

Marinko Krmpotić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Svima nam je jasno da je predviđati bilo što u ovom trenutku teško, konačnu odluku o tome hoće li ili neće biti oproštaja od Stare godine donijet ćemo desetak dana ranije, govori načelnik Fužina David BregovacFUŽINE – Iako je u ovo doba još uvijek itekako prijeteće zaraze koronavirusom teško bilo što planirati, Gorani se ipak pripremaju za dane kad je njihov kraj privlačan mnogima – božićne i novogodišnje praznike. Najpoznatiji događaj te vrste – čuveni podnevni oproštaj od Stare godine u Fužinama – trebao bi biti održan.


– Svima nam je jasno da je predviđati bilo što u ovom trenutku teško i konačnu odluku o tome hoće li ili neće biti oproštaja od Stare godine, odnosno dan ranije već tradicionalne šetnje uz jezero pod bakljama, donijet ćemo desetak dana ranije i to, naravno, uz poštovanje odredbi Stožera, govori načelnik Općine Fužine David Bregovac te dodaje da se u međuvremenu oni pripremaju za proslavu te planiraju i neke novine.


Fešta i pod branom


– Prije svega, a baš zbog stanja s pandemijom COVID-19, odlučili smo da ćemo prvi put u povijesti podnevnog oproštaja uvesti druženje na većem broju lokacija. Konketno, kroz dogovore sa svim ugostiteljima s našeg područja, odlučili smo da će posebni punktovi za feštu biti kraj svakog od naših restorana i kafića i to na relaciji od Željezničke postaje Fužine kraj koje se nalazi pansion »Arnika« pa do Vrela i špilje Vrelo. Tako će oni koji stignu vlakom moći svratiti do »Arnike«, oni koji dođu u samo mjesto imat će mogućnost posjete »Bitoraju«, »Volti« i kafićima »Infinity« i »Hunter«, a moći će se i do svih beach barova smještenih uz jezero Bajer, kao i do kafića u Vratima, najavljuje Bregovac dodajući da će, uz sve to, i na tradicionalnoj lokaciji pod branom biti održano druženje vezano uz oproštaj od Stare godine.
– Kao i prethodnih nekoliko godina, mi taj prostor na taj datum iznajmljujemo onome tko ponudi najbolje uvjete, a na tom je organizatoru potom angažiranje glazbenog sastava te tradicionalne ponude hrane i pića. O pojedinostima ćemo, naravno, javnost obavijestiti kad za to dođe vrijeme, rekao je Bregovac izrazivši nadu da će ove godine u Fužinama ipak biti čuvene i nadaleko poznate fužinske starogodišnje velike fešte.


Slavlje i u Lokvama


Slično bi trebalo biti i u Lokvama, potvrđuje nam tamošnji načelnik Toni Štimac.


– Tradicionalno su naši smještajni kapaciteti za Novu godinu puni pa ćemo tim našim gostima, ali i domaćim ljudima te gostima iz drugih sredina, ponuditi zabavu i druženje na otvorenom, točnije na prostoru uz zgradu općinske uprave. Neće to biti ništa posebno ni spektakularno i nije nam namjera »otimati« Fužinama goste, ali ćemo one koji nam dođu znati ugostiti, rekao je Štimac naglasivši da će sve biti provedeno u skladu s odredbama Stožera, odnosno uz poštovanje svih epidemioloških mjera, a to znači da će se, budu li upute takve, od svega možda i odustati.


Slično stanje neizvjesnosti vlada i u svim drugim ugostiteljskim objektima, restoranima i hotelima koji planiraju doček Nove godine. Hoteli i pansioni će sigurno gostima ponuditi smještaj, a hoće li u nekima od njih biti održana i otvorena ili, prije, novogodišnja zabava zatvorenog tipa, još je prerano govoriti. U svakom slučaju četrdesetak dana prije oproštaja od ove sumorne COVID-19 godine, Gorani ne odustaju od mogućnosti oproštaja od ove i veselog dočeka Nove 2022. godine. Ipak, konačnu će odluku donijeti baš – korona.