Raspored snaga

“Zapad” Gorskog kotara pripao SDP-u, istok HDZ-u. Majda Burić još ima velike šanse za ulazak u Sabor

Marinko Krmpotić

U devet lokalnih samouprava (tri grada, šest općina), HDZ je ostvario blagu prednost pobijedivši sa svojim partnerima u pet sredina, dok je SDP-u i njegovoj ekipi nazvanoj Rijeke pravde to uspjelo u četiriDELNICE – U utrci za novi saziv Sabora RH na području Gorskog kotara, u devet lokalnih samouprava (tri grada, šest općina), HDZ je ostvario blagu prednost pobijedivši sa svojim partnerima u pet sredina, dok je SDP-u i njegovoj ekipi nazvanoj Rijeke pravde to uspjelo u četiri. Konkretno, HDZ-HSLS-HDS-HNS-HSU pobijedio je u Brod Moravicama, Mrkoplju, Ravnoj Gori, Skradu i Vrbovskom, a SDP-Centar-HSS, DO SiP-Glas bio je bolji u Čabru, Delnicama, Fužinama i Lokvama. Ta blaga prednost HDZ-a vidljiva je i u ukupnom broju glasova gdje je HDZ bolji za ukupno samo 11 birača – osvojio je naklonost 3.425 birača, a za koaliciju Rijeke pravde je glasovalo njih 3.414.


Pet pobjeda HDZ-a


Od pet pobjeda HDZ-a i njegovih partnera najuvjerljivija je ostvarena u Skradu gdje je lista HDZ-a privukla 230 birača ili 45,63 posto što je za 17,06 posto više od SDP-a koji je osvojio 144 glasa. Tik do Skrada je Ravna Gora gdje je omjer 510:317 za HDZ, odnosno 44,77 posto naprama 27,83 posto. Uvjerljiv je HDZ bio i u Mrkoplju gdje je osvojio 12 posto više glasova od SDP-a (200:140), u Brod Moravicama je ta prednost 5,59 posto (128:109), a u postocima je najneizvjesnije bilo u Vrbovskom gdje je lista na čijem je čelu bio Tomo Medved privukla 680 birača, a ona koju je predvodila Krisina Ikić Baniček njih 590.


Kod pobjeda SDP-a i partnera nauvjerljivija je ona u Lokvama gdje je ljevica stekla 12,30 posto veću naklonost birača, odnosno za SDP je glasovalo njih 226, a za HDZ 165 (45,56: 33,26 u postocima). Ostale pobjede SDP-a su ispod dvoznamenkaste brojke u postocima, ali su itekako važne, posebno ona u Delnicama koje su s 1.022 glasa za SDP jedino goransko mjesto koje je bilo kojoj stranci donijelo više od tisuću glasova. HDZ je u Delnicama uzeo 795 glasova što znači da u najvećoj goranskoj sredinu za 8,12 posto zaostaje za ljevicom. U Čabru je SDP nadigrao HDZ rezultatom 614:512, a u Fužinama s 252:205.


»Brončani«
Sve ostale stranke i kandidati daleko su iza spomenutih koalicija i niti u jednoj od devet goranskih lokalnih samouprava nisu došli do drugog mjesta. Maksimum im je bio treće mjesto pri čemu broj osvojenih glasova nikad nije došao do dvoznamenkaste brojke. Najuspješniji je u osvajanju trećeg mjesta bio Domovinski pokret s partnerima (Pravo i pravda, DHSS, Zelena lista) koji su »brončanu medalju« uzeli u Brod Moravicama, Mrkoplju, Skradu i Vrbovskom. Možemo! je s partnerima (Politička platforma, Hoćemo pravedno) to uspio u Delnicama i Ravnoj Gori, Most-Hrvatski suverenisti-HKS-NLM u Čabru i Lokvama, a Socijaldemokrati-Laburisti-Demokrati su sa 9,71 posto (najbolji postotak među osvajačima trećih mjesta) bili treći u Fužinama.


Brojke koje su ostvarile ove stranke također nude zanimljivosti, odnosno poruka su pojedinim strankama i koalicijama pri čemu su najgore prošli regionalisti u koaliciji Reformisti-PGS-IDS-Unija Kvarnera-Umirovljenici. Nakaradni oblik sedme izborne jedinice zasigurno je doveo do toga da je ova koalicija ukupno na razini cjele izborne jedinice uzela samo 1.910 glasova ili 0,98 posto! Taj se pad odrazio i na goranskom području gdje je, primjerice u Delnicama, ova koalicija osvojila samo 58 glasova (2,15 posto) što je tužno zna li se da su baš regionalisti u Delnicama u čak tri mandata imali gradonačelnika! Štoviše, u Delnicama je od PGS-a i partnera bolji – što je ne tako davno bilo jednostavno nezamislivo – i HSP s partnerima (Hrvatsko bilo, HDSS) koji je osvojio 120 glasova (4,45 posto).


Zanimljivi rezultati


Bode pomalo u oči i podatak da je u Mrkoplju HSP, stranka koja tradicionalno u ovom mjestašcu ima vijećnička mjesta, uzela samo 23 glasa (4,50 posto), dok je »Možemo!« koji nema stranačku infrastrukturu u tom mjestu privukao glas više, a Domovinski pokret čak 47 (9,19 posto), iako ni oni u Mrkoplju nisu registrirani. Napokon, jako je slabašan i rezultat koalicije Socijaldemokrati-Laburisti demokrati koja je na razini cijele izborne jedinice privukla samo 1.353 birača (0,69 posto) što pokazuje da još uvijek nisu dovoljno prepoznati, usprkos čestim medijskim istupima fužinskog načelnika Davida Bregovca.


Dobar odaziv Gorana


Gorani ne samo da su slijedili jako dobar odaziv na državnoj razini već su, po tradiciji, bili i bolji od njega. Najveći odaziv zabilježen je u Lokvama gdje je od 754 upisana birača na izbore izašlo njih 517 ili zaista visokih 68,57 posto. No, za vratom im je Skrad gdje je postotak 68,22, odlična je i Ravna Gora sa 64,83 posto odaziva, u vrhu su i Delnice s čak 62, 15 posto (glasovalo je 2.782 birača), a iznad 60 posto su i Brod Moravice (60,68). Mrkopalj ima 59,65 posto i za kojih pet-šest glasova probio bi granicu od 60 posto, a blizu su i Fužine s 58,44 posto. Na kraju liste su dva grada – Čabar s 52,97 posto upisanih birača koji su se odazvali te Vrbovsko gdje je na izbore od 3.662 upisanih izašlo 1.847 birača ili 50,44 posto.


Majda Burić ima šanse za Sabor


Kad je riječ o utrci za mjesta u saborskim klupama, jasno je da će Gorani najvjerojatnije svoju predstavnicu imati u Majdi Burić koja je na listi HDZ-a u ovoj izbornoj jedinici bila na osmom mjestu. Budući da je HDZ uzeo čak sedam vijećničkih mjesta, jasno je da će Burić gotovo pa sigurno u Sabor. Naime, ispred nje su, primjerice, ministar Tomo Medved i ministrica Nikolina Brnjac koji najvjerojatnije ostaju na svojim sadašnjim poslovima, a to znači da Majda Burić na listi napreduje i iznova ulazi u Sabor RH. Naravno, konačnu odluku donosi stranka pa se treba strpiti i pričekati, ali je vjerojatnost da će Gorani u Majdi Burić imati svoju saborsku zastupnicu vrlo velika.