Veze prirode

Vrijedan projekat obogatio turističku ponudu Vrbovskog: Odsad moguće i u virtualne šetnje ušminkanim Kamačnikom

Danijela Pleše

Grad je, kao jedan od partnera projekta, proveo brojne aktivnosti u cilju očuvanja i obnove biološke raznolikosti, čime je znatno podigao razinu zaštite prirode na području svog zaštićenog krajobraza, a ujedno i obogatio njegovu turističku ponudu najnovijom multimedijskom opremomVRBOVSKO – U Domu kulture u Vrbovskom održano je finalno događanje u sklopu projekta Veze prirode (Interreg V-A Slovenija – Hrvatska) te su predstavljene provedene aktivnosti na području Grada Vrbovskog i zaštićenog krajobraza Kamačnik, ali i najnovija multimedijska oprema kojom će se obogatiti edukativno-turistička ponuda ovog poznatog izletišta.


– Grad Vrbovsko je, kao jedan od partnera projekta Veze prirode, od rujna 2018. godine proveo brojne aktivnosti s ciljem očuvanja i obnove biološke raznolikosti ovog područja, čime je znatno podigao razinu zaštite prirode na području zaštićenog krajobraza Kamačnik, a ujedno i obogatio turističku ponudu i važnost Kamačnika za posjetitelje – poručili su iz Grada.


U uvodnom dijelu detalje oko projekta – njegovo odvijanje od početka do kraja, vrijednost, partnere te ciljeve – pojasnila je Tatjana Kušić, stručna suradnica u Uredu gradonačelnika, a potom je gradonačelnik Dražen Mufić predstavio dio projekta koji se tiče Grada Vrbovskog.
Očišćen izvor


– Ovo je važan međunarodni projekt gdje je naglasak bio na očuvanju okoliša i staništa vidre te drugih životinjskih i biljnih vrsta na području Kamačnika zahvaljujući aktivnostima koje smo ondje proveli. Bio je to zahtjevan posao za Grad Vrbovsko, ali konstantnim se ulaganjem postižu rezultati. Konkretno, s ciljem poboljšanja staništa Grad Vrbovsko je proveo čišćenje izvora Kamačnika vezano za aktivnost Zaštite i obnove biološke raznolikosti i promocije usluga ekosustava. Projekt je ujedno i nadogradnja svega što je Grad poduzeo unazad deset godina, a planova imamo i za dalje jer Gorski kotar, Vrbovsko i Kamačnik postaju sve prepoznatljiviji u turističkom svijetu – poručio je gradonačelnik Mufić, iznijevši pritom i detalje oko čišćenja izvora Kamačnika koje je provedeno od 15. do 23. lipnja 2020. godine. Čišćenje je uključivalo snimanje podvodnom kamerom zatečeno stanje u izvoru, podvodno piljenje stabala uz pomoć hidrauličkih pila i agregata, transport prerezanih komada stabala padobranima za podizanje velikih tereta iz vode te još podosta aktivnosti koje su dovele do konačnog rezultata. A rezultat je taj da je iz izvorišta Kamačnika ukupno izvučeno, transportirano na obalu, raspiljeno i rascijepano 30 prostornih metara drva, odnosno 20 kubika oborenih stabala i granja, poboljšano je stanje izvora do 30 metara dubine te je uklonjen gotovo sav materijal do 15 metara dubine.


Spoj tehnologije i prirode


Na Mufićevo izlaganje nadovezao se Ervin Šilić, direktor tvrtke Noven, Studio digitalnih medija Zagreb, koji je predstavio novu multimedijsku opremu koja će obogatiti turističku ponudu kanjona Kamačnik, ali i ponuditi nešto novo i zanimljivo izletnicima. Naime, grad Vrbovsko je želio u sklopu projekta Veze prirode upotpuniti sadržaj i ponudu za posjetitelje uvođenjem suvremenih metoda upravljanja prirodnim resursima. Kako je naglasio Šilić, cilj je bio na zanimljiv, edukativan način spojiti tehnologiju i prirodu te je približiti izletnicima koji, primjerice, nisu u mogućnosti obići cijeli Kamačnik, znatiželjnoj djeci ili školskim grupama predstaviti prirodu izletišta pomoću kviza itd.


U sklopu projekta izrađen je multimedijski vodič »Kamačnik« s aplikacijom virtualne stvarnosti. Koristi se tako da posjetitelji tablet s trakom za nošenje preuzmu na ulazu u kanjon, a prolazeći označenom stazom uz tok Kamačnika, putem multimedijskog sadržaja u aplikaciji vodiča i preko sadržaja na infopločama dobivaju informacije o ekosustavu, flori i fauni, bioraznolikosti, prirodnim ljepotama i vrijednostima Kamačnika… No još zanimljiviji od toga je sadržaj proširene stvarnosti (AR) s 11 tema koje posjetitelj pokreće preko infoploča s oznakom AR + postavljenih na stazi u kanjonu uz pomoć 3D animiranog šumskog vilenjaka.


Pojašnjena je i Virtualna stvarnost – 360 videoaplikacija. Sama aplikacija sadrži 12 videa u formatu 360 stupnjeva snimljenih na isto toliko lokacija na području Grada Vrbovskog, koje su po svojim obilježjima itekako specifične i koje osim u virtualan posjet, pozivaju i u stvaran.
Na kraju prezentacije svi prisutni su pozvani u obilazak Kamačnika, a nakon svega viđenoga jedino što se može zaključiti jest da Grad Vrbovsko ponovo korača u turističku sezonu ojačan bogatim sadržajima, ali i ugostiteljskom ponudom na samom izletištu. Kako proljeće već stiže, ne ostaje drugo nego se uputiti u Kamačnik te se uvjeriti u sve što nudi – bilo virtualno ili stvarno!