Narodni običaj brojanice

Vremenska prognoza po “starinski”. Evo što nam za 2022. predviđa poznati Lokvarski kalendar

Za veljaču, koja je obično za Gorane najteža i najsnježnija, piše kako će kao mjesec »biti u plusu, a nebo sakriveno visokom i gustom maglom"Ne bi u ovoj 2022. godini trebalo biti ekstremnijih vremenskih nepogoda, upućuje nas poznati Lokvarski kalendar koji godinama na temelju starinskog narodnog običaja zvanog brojanice izrađuju vrijedne članice i članovi Udruge ljubitelja lokvarskih starina.


Nikola Pleše, koji je ovog puta uz izradu dizajna kalendara imao i dužnost glasnogovornika, kaže nam kako će tijekom 2022. godine biti puno vlage.


– Koliko će od toga biti kiša, magla i snijeg, tek ćemo vidjeti, ali da ćemo živjeti u priično vlažnim vremenskim uvjetima, nedvojbeno je. Praćenje vremena od Sv. Lucije do Badnjaka pokazalo je da tih 12 dana nije donijelo nikakve ekstreme pa, a tako nas uči narodna tradicija i mudrost, ne očekujemo u ovoj godini koja je tek počela ništa dramatično kad je riječ o vremenskim prilikama, govori Pleše.


Slinava zima
Pogled na kratke vremenske skice vezane uz temeljni opis vremenskih prilika u svakom od narednih 12 mjeseci ove godine kaže nam kako će »Sveta Lucija prvi tjedan u novoj godini nad Lokve prosuti sivu visoku maglu kroz koju će samo u tragovima pokazati sunčevu, ili mjesečevu svjetlost. Stoga će tek od 20. u mjesecu dani biti vedriji, mirni, ali i hladniji.«


Za veljaču, koja je obično za Gorane najteža i najsnježnija, piše kako će kao mjesec »biti u plusu, a nebo sakriveno visokom i gustom maglom u kojoj se neće usuditi glasati ni ptičice. Od 15. veljače sunce će rastrgati maglu i poslati je iz dolova neka kaplje po Slemenu, Špičunku, Kamenitom vrhu…«, piše u prognozi za taj mjesec, dok za vremenske (ne)prilike u ožujku stoji – i dalje će dani biti slinavi, puni magle i kapanja, ukrašeni rijetkom pahuljom i blistavom poledicom. Od 20. ožujka zapuhat će sjeverac i rastjerati maglu. Zasjat će sunce, a Sveti Grgur pozvati ptice na pir!« To buđenje nastavit će se i u prvom pravom proljetnom mjesecu, travnju.


– Prvih deset dana bit će mirni, a makne li se siva visoka magla, bit će plavog neba, sunčanih dana, zelene mlade trave. Ipak, oprez: mraz čeka u zasjedi, upozoravaju lokvarski narodni meteorolozi.


Za svibanj stoji: »Vedri dani bit će i topli, a ljudi, ptice i biljke veseliji. S radošću proljeća će pozdravljati Lokve i pozivati na oranice, u povrtnjake, na košenice«, najavljuje se sjaj svibnja koji se nastavlja i u lipnju koji će biti »sunčan i suh, od Ivanja bit će već rascvjetan, a prema Petrovu sparan i vruć«, da bi srpanj donio »rosna jutra i danju obilje sunca koje će probuditi uspomene na lokvarsko zajedništvo sa zemljom. Baš kao nekada dobri dani za okopavanje, nagrinjanje, presađivanje, ubiranje, a poslije Aninoga – košnja«, piše Lokvarski kalendar koji dobro ljeto predviđa i za iduća dva mjeseca.


Tako za kolovoz piše: »Kola se voze po vedrom i toplom vremenu za Rokovo i Veliko Moše. Brat ćemo jagode, kupine i maline. U kolovozu puno sunca i punog mjeseca«, a rujan će biti »sunčan i vedar s mirisom obilja svega što smo u lokvarsku zemlju proljetos posijali i posadili. Spremat ćemo suha, ispiljena i iscijepana drva«, konstatira se za rujan.


Moguć bijeli prosinac


I tu je nekako i kraj lijepom vremenu u 2022. godini. Tri završna mjeseca donijet će, kao i početak godine, puno vlage. Za listopad se tvrdi kako će »prvi pravi mrazovi posuti inje po lokvarskom polju i brdima oko njega. Požutjet i pocrvenjet će Sleme, Špičunak, Joštrc, Gorica, Njivice… Venut će i opadati lišće«. Ta jesenja simfonija nastavlja se i u studenom, za koji piše kako će »magla, jugo i sjeverac vintati lokvarskim poljem. Bit će studeni studen, iako u plusu. Sunce će provirivati kroz maglu, a prve će pahulje samo zalepršati«, dok će u prosincu »temperature biti u plusu, cesta i kamen mokri i crni, a hladno jugo puhat će u šijonima. Tek poslije Štefonja možda okrene jugo na buru i prosinac nastavi u minusu pa mjesec završi hladan i bijel«, najavljuju autori Lokvarskog kalendara.


Andreja i Tanjica pakiraju Lokvarske kalendare


Poštujući odredbe običaja tzv. brojanica i ovogodišnji su Lokvarski kalendar izrađivali Mirjana Pleše, njena kći Ivana, Andreja Marković, Tanjica Šafar, Marijana Rakas i Eleonora Grgurić, a dizajnerski ga je osmislio Nikola Pleše koji napominje kako je, kad je riječ o fotografijama, ovog puta Lokvarski kalendar tematski vezan uz pred dvadesetak godina proveden postupak pražnjenja Lokvarskog jezera.


– Budući da je isti taj postupak najavljen za 2022. godinu, mi smo na kalendar za ovu godinu stavili desetak fotografija napravljenih te 2001. godine. Riječ je o fotkama koje svjedoče o nekadašnjem životu tog godinama potopljenog područja, od starih kuća, pilana, mostova i svega drugog što se nalazilo na tom području smještenom uz Lujzijanu. Uz to, na kalendar smo smjestili i niz starih izreka i mudrosti koje ovog puta, što je do sada bio običaj, nisu na lokvarskom narječju, već na književnom jeziku pa će mnogima biti razumljivije, rekao je Pleše.


Tiraža iznosi tisuću primjeraka


I ove će godine ukupna tiraža iznositi više od tisuću primjeraka, što je za kalendar jednog malog goranskog mjesta itekako lijepa brojka. Pet stotina će biti dostavljeno lokalnoj samoupravi koja će ih dijeliti po kućanstvima lokvarskoga kraja, a uz to će se moći nabaviti i u lokvarskim kafićima »Floyd« i »Iskra«, Frizerskom salonu »Nataša« te prostorijama zgrade Općine. Na pomoći vezanoj uz troškove tiskanja, iz Udruge ljubitelja lokvarskih starina zahvalni su Općini Lokve i Primorsko-goranskoj županiji.


Mudrosti na temu prijateljstva


Narodne mudrosti ovog su puta vezane uz temu prijateljstva, a od 12 navedenih, mi izdvajamo: »U životu ne treba sakupljati bogatstvo, nego prijatelje«, »Dragocjena su prijateljstva koja traju od ranog djetinjstva«, »U prijateljstvu treba praštati i biti spreman pomoći«, »Prijateljstvo nam vraća osjećaj vlastite vrijednosti kada smo je izgubili«, »Strpljenje je u prijateljstvu dragocjeno«, »Prijateljstvo raste ako se dijeli«….


Na lokvarskom to bi glasilo: »Va živote ne treba sabirat bogatstvo. Samo prijatelje«, »Najvredneja so prijateljstva koja trojejo od kada smo bele mejhene«, »Prijateljstve se nič ne sme zameret. Treba vljuhte samo pomogat«, »Prijateljstvo nan pokaževa kuliko smo vredne ili smo možda to vrednočo zgubile«, »Va prijateljstve največ vrede strpljenje« i »Prijateljstvo roste samo aku se dilji z drugime.«