Kontruktivan start

Vrbovsko želi bivši Lovački dom pretvoriti u Društveni

Marinko Krmpotić

Bivši Lovački dom mogao bi postati novi Društveni dom Vrbovsko / Foto Marinko Krmpotić

Bivši Lovački dom mogao bi postati novi Društveni dom Vrbovsko / Foto Marinko Krmpotić

Tema sjednice bile su kandidature za sredstva EU-a vezana za projekte koje Grad planira realizirati - izgradnju novog dječjeg igrališta u sklopu vrtića Bambi te na prenamjenu prostora Lovačkog domaPrva radna sjednica novog saziva Gradskog vijeća Vrbovsko, ujedno i posljednja prije predstojeće sezone godišnjih odmora, bila je prije svega motivirana rokovima za kanidaturu za sredstva EU-a vezana za neke od projekata koje planira realizirati Grad Vrbovsko.


Prvi od tih projekata je izgradnja i uređenje novog dječjeg igrališta koje bi bilo uređeno u sklopu Dječjeg vrtića Bambi. Pojedinosti o tom projeku pojasnio je gradonačelnik Dražen Mufić, istaknuvši kako je do potrebe za novim igralištem došlo nakon što je postalo jasno da će aktualni radovi vezani za dogradnju postojećeg vrtića budućem prostoru jaslica »uzeti« dio terena na kojem se sada nalazi dječje igralište tog vrtića.


»Naravno, djecu ne želimo ostaviti bez mogućnosti igre pa smo krenuli u kupnju dijela susjednog zemljišta kraj vrtića i rukometnog igrališta te osmišljavanje projekta uređenja tog prostora. Novo igralište bit će veće i ljepše od postojećeg.
Procjena troškova izgradnje i uređenja kreće se na razini svote od oko milijun kuna, a sva sredstva potrebna za to pokušat ćemo naći na natječaju za tzv. Podmjeru 7.4, pri čemu postoji mogućnost da, budući da smo u četvrtoj skupini po važećem indeksu razvijenosti, u potpunosti dobijemo sva sredstva potrebna za realizaciju ovog projekta«, rekao je gradonačelnik Mufić, a jednoglasno prihvatili gradski vijećnici.


Odobrena prenamjena


Jednako je tako jednoglasno prihvaćen i drugi prijedlog usmjeren k prenamjeni prostora bivšeg Lovačkog doma Vrbovsko u budući Društveni dom. Početna ideja, napomenuo je Mufić, bila je taj prostor preurediti u novu knjižnicu, ali se sada javlja mogućnost da se dođe do sredstava EU-a kroz natječaj koji omogućava preuređenje takvih objekata u društvene domove.


»To je čak i korak više jer u tom slučaju, uz prostor za dio naših brojnih udruga, imamo i mogućnost uređenja jednog dijela vezanog za prostor knjižnice. Budući da se natječaj otvara u četvrtak, potrebno je da Gradsko vijeće donese odluku.


Naravno, učinit ćemo sve da naša kandidatura bude uspješna, ali je realna mogućnost da na njoj ne uspijemo, ponajprije stoga jer trenutačno radimo na projektu Kuće Mance, koji spada u ovu vrstu projekata, a za dva projekta iste vrste teško se može dobiti novac.


No sama prijava nas ne košta ništa i stoga je dobro da Gradsko vijeće donese odluku o tome«, rekao je Mufić, a vijećnici su to jednoglasno prihvatili uz komentar Gordane Gerić Paulić (SDP), koja je izrazila zadovoljstvo što će, uspije li kandidatura za projekt, udruge s područja Grada Vrbovsko imati svoj dom.


Izmjena UPU-a


Jednoglasno je prihvaćena i točka dnevnog reda o izmjenama Urbanističkog plana u Poslovnoj zoni, a opći je dojam da bi ovo Vijeće moglo raditi znatno kvalitetnije no prethodni saziv jer se vijećnici oporbe ponašaju konstruktivno, ne zanemarujući pritom svoje stavove.


Vidjelo se to i iz vijećničkog pitanja Gordane Gerić Paulić (SDP), koja je skrenula pozornost na problem sve češćeg javnog paljenja smeća te istaknula nezadovoljstvo pisanim odgovorom pročelnika Komunalnog odjela:


»U najboljoj sam namjeri upozorila da je sve više primjera spaljivanja smeća, posebno plastike. Neshvatljivo mi je da netko, u trenutku kad ima mogućnost prijevoza smeća, ide na paljenje pa sam u tom dopisu predložila postavljanje tabli koje bi na edukativan način pokazale da se to ne smije raditi.


Umjesto toga dobila sam odgovor da se obratim vatrogascima što, smatram, nije kvalitetan odgovor i ne rješava problem«, rekla je Gerić Paulić, a gradonačelnik Mufić rekao joj je kako je dobro što je postavila to pitanje:


»Masovnog paljenja otpada nema, ali pojedinačnih slučajeva na koje vi ispravno upozoravate ima, i na to treba reagirati.


Mi ćemo sigurno ići na pojačanu edukaciju i obavještavanje ljudi o nezakonitosti tog čina, ali sve skupa nije samo domena gradskih službi, već bi tu zaista posla mogli imati i vatrogasci, pa i policija kojoj, smatram, treba prijaviti takve aktivnosti«, rekao je gradonačelnik Mufić.


Manje novca za komunalnu infrastrukturu


Što je s prijavom Grada Vrbovsko na natječaje za poboljšanje komunalne infrastrukture u onim dijelovima grada gdje živi nacionalna manjina te kako ide uplata šumskog doprinosa, pitao je Jovan Trbović (SDP), a iz odgovora gradonačelnika bilo je jasno kako će novca iz tih izvora biti manje no što se očekivalo:


»Na natječaj vezan za komunalnu infrastrukturu javili smo se i predložili uređenje ceste prema Moravicama. Nažalost, za cijelu su državu predviđena samo 2 milijuna kuna, od čega mi obično dobijemo 50 do 80.000 kuna.


Zasad nismo dobili odgovor hoćemo li i što dobiti. Kad je riječ o šumskom doprinosu, i on će biti znatno manji no ranijih godina, jer se i prodaje znatno manje nego prije. Dosad nam je isplaćen šumski doprinos za prvi kvartal, a u ovom mjesecu očekujemo isplatu za drugi, rekao je gradonačelnik Mufić.