Drva za tridesetak ljudi

Vrbovsko: Pomoć pri nabavi ogrjeva najugroženijem sloju

Marinko Krmpotić

Drva u vlasništvu Grada Vrbovskog onima kojima je ogrjev potreban / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Drva u vlasništvu Grada Vrbovskog onima kojima je ogrjev potreban / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Dio drva iz šuma u vlasništvu Grada Vrbovskog namijenjen je socijalno ugroženima s tog područja, a dio će se zamijeniti kao sirovina s poduzećima od kojih Vrbovsko nabavlja pelete za grijanje zgrade gradske uprave i time smanjiti troškovi za ogrijev 


 


VRBOVSKO – Grad Vrbovsko ima, nakon već treću godinu uspješne realizacije projekta sadnje krumpira i podjele sjemenskog krumpira, novi projekt kojim će pomoći građanstvu, posebno onom najugroženijem sloju. Ovog je puta riječ o pomoći pri nabavi ogrjeva, a način na koji će to ova lokalna samouprava učiniti je originalan, a opet pravo goranski. O čemu je riječ, više nam je rekao gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić:
»Svake godine nama se uz korisnike socijalne pomoći javi bar još tridesetak ljudi kojima treba pomoć pri kupnji ogrjeva. Ta potreba za ogrjevom sve je izraženija i zbog svega toga odlučili smo i sami pomoći tako što ćemo koristiti drvo koje raste na zemljištu koje je u našem vlasništvu. Drugim riječima Grad Vrbovsko ima nešto šume, odnosno parcela obraslih drvom, i odlučili smo tu šumu sjeći te tim drvima opskrbljavati one kojima je pomoć u ogrjevu najpotrebnija. Sva ta zemljišta i ta šuma uvedeni su u službene registre i mi imao pravo njima raspolagati pa smo raspisali javni natječaj za izvođača radova izrade ogrjeva i krenuli u rušenje dijela tih drva.


Realizacija pomalo komična

 


Gradonačelnik Mufić skreće pažnju i na nespretnost države u cilju pomaganja. Namjera je sigurno dobra, ali je realizacija pomalo komična, ističe: »Naime, novac za pomoć socijalno ugroženim kućanstvima vezan uz plaćanje ogrjevnog drva nama iz države dolazi u mjesečnim ratama od po 87 kuna. To je tako jer država pomaže s tisuću kuna po korisniku i to kroz 12 mjeseci. U namjeri da se novcem ne manipulira, oni su to podijelili na 12 mjesečnih rata, a to je za goranske prilike tragikomično jer za 87 kuna možeš kupiti dvije-tri cjepanice. Pokušat ćemo naći modus da taj novac mi, odnosno socijalno ugroženi, dobiju u punom iznosu jer se onda mogu kupiti dva-tri metra drva. A to jest pomoć, za razliku od tih 87 kuna«, rekao je gradonačelnik Dražen Mufić.

Upravo u ovoj godini kad cijene energenata rastu smatramo da je to jako dobar potez. Dio tih drva namijenjen je, dakle, socijalno ugroženima s našeg područja, a dio ćemo zamijeniti kao sirovinu s poduzećima od kojih nabavljamo pelete za grijanje zgrade gradske uprave. Kroz sječu mi ćemo doći i do nešto pilanskog drva koje ćemo prodati, a zaradu usmjeriti za potrebe socijale i rada gradske uprave te korisnika gradskog proračuna. Na taj način ćemo korištenjem gradske imovine ublažiti posljedice nadolazeće krize i bitno smanjiti troškove vezane uz ogrjev, troškove koji će predstojeće zime mnogima biti veliki problem.


Naravno, time ćemo sačuvati i gradski proračun, a to ćemo činiti i kroz druge aktivnosti. Primjerice, javnu rasvjetu gasit ćemo ranije kako se ne bi događalo da svijetli, a vani je dan.


DRažen Mufić / Snimio M. KRMPOTIĆ

Dražen Mufić / Snimio M. KRMPOTIĆ


Također, razmišljamo i o tome da je u manje naseljenim dijelovima gasimo te i na taj način uštedimo, a uz sve to svim smo našim gradskim poduzećima i svima koji rade u okviru grada uputili okružnicu kroz koju od njih tražimo krajnje racionalno ponašanje s energentima kako bi troškovi bili što manji i kako bismo izbjegli redukcije koje su također jedan od oblika štednje«, govori gradonačelnik Mufić naglašavajući kako ideja o rušenju i korištenju drva s gradskog zemljišta nije nova:


»Na tu ideju došli smo pred nekoliko godina, ali smo je zbog niza drugih poslova stalno odgađali. No, ove godine kad prijeti kriza vezana uz energente, odlučili smo je realizirati. Namjera nam je taj oblik pomoći nastaviti i u narednim godinama jer želimo da takve površine obrasle šumom koristimo mi koji smo vlasnici, a ne netko, što se znalo događati, drugi i to bez ikakvih ovlaštenja.«, zaključio je gradonačelnik Mufić.