44. izdanje

Vraća se legendarni goranski spektakl: Žabarska noć u subotu u Lokvama

Marinko Krmpotić

Arhiva NL

Arhiva NL

Ovo nesvakidašnje natjecanje u žabljim skokovima postalo je goranski turistički brandLOKVE – Nakon što zbog objektivnih razloga čuvena lokvarska Žabarska noć nije neko vrijeme početkom proljeća uveseljavala ljubitelje ove poznate goranske fešte, “žaboskakačko” se natjecanje vraća u svoje poznate okvire, a to znači nekadašnji Dom kulture Lokve.


Upravo ta lokacija, odnosno radovi na njenom preuređenju i obnovi, bili su glavni razlog zbog kojih je “žabarska” malo stagnirala, a baš odugovlačenje s radovima natjeralo je organizatore da odstupe od klasičnog termina krajem travnja i “presele” žablje skokove na početak lipnja. Bitno je, dakle, da se nije odustalo, a kao svojevrsnu nagradu za strpljenje može se računati činjenicu da će ovogodišnja Žabarska noć biti održana u prostoru koji se više neće zvati Dom kulture Lokve, već – Društveno-kulturni centar Žaba, Lokve. Sve to, naravno, u čast tradicije žabolova u ovom dijelu Gorskog kotara.


Jedinstvena tradicija


Četrdeset i četvrta po redu Žabarska noć bit će održana u subotu, 3. lipnja 2023. godine s početkom u 20 sati, najavljuju organizatori iz Općine Lokve podsjećajući kako je ovu nesvakidašnju i u Hrvatskoj jedinstvenu tradiciju pred skoro pa pola stoljeća pokrenuo Dragutin Zorc, nekadašnji ugledni lokvarski turistički djelatnik. Nedugo po pokretanju ovo nesvakidašnje natjecanje u žabljim skokovima postalo je iznimno popularno i dugo je godina bilo ne samo lokvarski, već i goranski turistički brand. Svake godine, a organizatori vjeruju da će tako biti i ove godine, Žabarska noć ponudit će dobru zabavu i opuštanje uz gurmanske specijalitete.
Fešta počinje u 20 sati uz glazbu grupu Homer i prijave za natjecanje u žabljim skokovima. Prva serija skokova počet će u 20.30, a natjecanje će ovog puta voditi Ivana Bilen Perić, poznata novinarka HRT-a. Žapci i žabe uz njihove će vlasnike, koji će ih motivirati na što duže skokove, skakat potom u još dva kruga i to uz glazbenu pratnju grupe Homer, da bi u ponoć počeo koncert Ivane Kovač, kćeri legendarnog Mate Miše Kovača i bivše pjevačica grupe Magazin.


Proglašenje pobjednika


Za sitne jutarnje sate, oko 2.30 predviđeno je proglašenje pobjednika te podjela pokala i vrijednih nagrada. Žabarska noć, ističu u Lokvama, ove je godine svojevrsni uvod u Lokvarsko ljeto koje će ove godine biti u znaku – ispražnjenog jezera. Iako će mnogima itekako nedostajati lokvarski zeleno-plavi biser, nedvojbeno je kako će mnoge i privući novi izgled isušenog jezera, odnosno činjenica da se tek svakih dvadeset godina Lokvarsko jezero prazni. Upravo stoga u Lokvama se nadaju kako turistički interes za posjet njihovom mjestu neće nestati, a da se ima što vidjeti, doživjeti i zabaviti, potvrdit će upravo 44. Žabarska noć.