Borba s virusom

Vlasnica delničkog doma za starije u koji se probila korona: “Imam dojam da je najgore prošlo”

Marinko Krmpotić

Vinka Legac / Foto: M. KRMPOTIĆ

Vinka Legac / Foto: M. KRMPOTIĆ

Svi zajedno dajemo sve od sebe da se stanje što prije normalizira i da ne bude žrtava, rekla je Vinka LegacDELNICE – Samo četiri novozaražene osobe u delničkom Domu za starije osobe jasna su potvrda je u toj ustanovi širenje koronavirusa bitno smanjeno, a raduje i to da, bar za sada, klinička slika svih zaraženih nije zabrinjavajuća, rekla nam je jučer Vinka Legac, vlasnica Domske vile »Vinka«, dodavši kako je, iz predostrožnosti, tijekom noći s petka na subotu još petero štićenika prevezeno zbog rasta temperature u Rijeku.


– Imam dojam da je najgore prošlo, ali smo svi vrlo oprezni i baš zbog toga odlučeno je da se tih pet štićenika, iako je rast temeprature bio blag, uputi prema Rijeci. Svi ostali za sada su u redu, borave u svojim sobama i ne posjećuju društvene prostorije što im je do sada bio običaj, a budući da svi u sobama imaju TV prijemnike, sva ova buka i stalna nazočnost našeg Doma na TV programima, malo ih je uznemirila.


Nadamo se da ćemo savladati sve ove nevolje i zahvalna sam svim našim djelatnicima koji rade i praktično borave 24 sata u našoj ustanovi te rade smjenski. Veliku pomoć imamo i od strane struke, od epidemiologa do dodijeljenih nam liječnika te saniteta i kola hitne pomoći, a zahvalni smo i Ministarstvu zdravlja iz kojeg nam je stigla dodatna oprema.
Svi zajedno dajemo sve od sebe da se stanje što prije normalizira i da ne bude žrtava, rekla je Legac dodavši kako je bilo što teško prognozirati jer je sama bolest potpuna nepoznanica.


U Primorsko-goranskoj županiji u subotu je zabilježeno osmero novozaraženih osoba koronavirusom, među kojima je i spomenutih četvero iz doma za starije osobe u Delnicama, pa je tako iz tog doma ukupno 65 zaraženih, izvijestio je Županijski stožer Civilne zaštite.


Sad je u KBC-u šestero osoba zaraženih koronavirusom. Ostali novozaraženi su kontakti prethodno zaraženih osoba – jedna je učiteljica iz Ravne Gore, pa jedan razred tamošnje škole radi prevencije ide u samoizolaciju. Jedna novozaražena je korisnica malog doma za starije u Rijeci te je u tijeku epidemiološka analiza tog slučaja.


Tijekom proteklog dana u županiji je ozdravilo petero osoba, a 445 osoba je u samoizolaciji.