Protestno pismo

Vlada se predomislila: Ipak nastavak završnih radova na delničkom domu umirovljenika

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Pred sam dovršetak objekta za koji je pok. Janet Majnarich osigurala pola milijuna kanadskih dolara, Vlada je zbog epidemije zaustavila radove. No, nakon reakcije gradonačelnika Delnica javljeno je da se radovi ipak nastavljajuProtestno pismo kojim je delnički gradonačelnik Ivica Knežević reagirao na odluku Vlade RH o zaustavljanju završnih radova na objektu budućeg Doma umirovljenika u Delnicama izazvalo je primjerenu reakciju države i radovi će biti nastavljeni!


Podsjetimo, riječ je o objektu za čiju je izgradnju pred deset godina kanadska državljanka Janet Majnarich, podrijetlom Delničanka, osigurala pola milijuna kanadskih dolara. Rukovodila se pritom željom svog pokojnog oca Toma Majnaricha koji je oduvijek želio svom zavičaju darovati jedan objekt ovakve vrste.


Naravno, njena inicijativa je prihvaćena, ali je realizacija išla iznimno slabo pa ne samo da je dio planiranih sredstava potrošen u druge svrhe, već je i sama izgradnja zapinjala i prečesto se odgađala.


Gradnja duga 11 godina
Umjesto da bude izgrađen za godinu-dvije, objekt je nakon 11 godina bio u stanju visoke izgrađenosti, ali ne i dovršen. Prošle je godine izgledalo da će aktualna Vlada RH ipak dovršiti taj posao. Pokrenute su sve potrebne aktivnosti i na početku ove godine izabran je i izvođač.


I onda – što je za ovaj objekt već postalo tipično – novi šok i nova odgoda. Naime, zbog epidemije koronavirusa Vlada RH odgodila je ili na čekanje stavila niz projekata, a jedan od njih bila je i izgradnja Doma za umirovljenike u Delnicama.


Na tu odluku delnički gradonačelnik Ivica Knežević reagirao je pismom upućenim Ministarstvu demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, kao i premijeru Plemkoviću, a nekoliko dana nakon toga stiže odgovor koji je dobar i koji raduje, govori nam gradonačelnik Knežević:


Isprika iz Ministarstva


»Iz nadležnog Ministarstva ispričali su se zbog te odluke. Svjesni su značaja te ustanove za ovo područje na kojem je dobna struktura takva da je jedna ovakva ustanova nulti uvjet života ljudi na ovom području.


Štoviše, obavijestili su nas da se sve planirane aktivnosti nastavljaju, a to znači da se provodi novi postupak javne nabave, odnosno natječaj za izvođača radova unutarnjeg uređenja. U Ministarstvu procjenjuju da je krajni rok izvršenja radova u unutrašnjosti objekta pet mjeseci.


Budući da je javni natječaj u tijeku, možemo pretpostaviti da će najkasnije do rujna novi izvođač biti odabran, a ako radovi tada krenu, u proljeće naredne godine bi trebali biti gotovi. Što se fasade tiče na njoj radovi počinju u listopadu ove godine pa je zaista realno očekivati da će sve biti gotovo do proljeća 2021. godine, odnosno da ćemo naredne godine za Dan grada imati otvorenje tog velebnog objekta.


Naravno, sve ovo što kažem moje su želje, a svi znamo da s rokovima izgradnje ovog objekta moramo biti itekako oprezni jer su dosadašnje brojne najave sve do sada bile samo najave i lažna obećanja.


Iskreno se nadam da ovog puta nije tako te da ćemo naredne godine u Delnicama imati dom za starije osobe koji će se, po ocu Janet Majnarich, zvati »Tom Majnarich«, rekao je gradonačelnik Ivica Knežević.


Ružna slika Hrvatske u inozemstvu


»U svom sam pismu predstavnicima Ministarstva skrenuo pažnju da izvršitelji oporuke nisu nimalo zadovoljni činjenicom da je pola milijuna kanadskih dolara, koliko je Janet Majnarich namijenila ovom projektu, već deset godina neiskorišteno te da to Hrvatsku u inozemstvu predstavlja u nimalo lijepom svjetlu.


Na to su iz Ministarstva reagirali i pismom u kojem se obvezuju kako donacija gospođe Janet Majnarich neće propasti te da nema dvojbe o tome hoće li ili ne dom za umirovljenike u Delnicama biti dovršen«, rekao je gradonačelnik Ivica Knežević.