Novi sazivi

Vijeća u Mrkoplju i Lokvama odsad pod ženskom rukom

Marinko Krmpotić

Novi saziv Općinskog vijeća Lokve i načelnik Toni Štimac / Foto Marinko Krmpotić

Novi saziv Općinskog vijeća Lokve i načelnik Toni Štimac / Foto Marinko Krmpotić

Helena Crnković (Lista birača J. Brozovića) vodit će mrkopaljsko Općinsko vijeće, a potpredsjednik je Robert Starčević (HDZ). Za predsjednicu u Lokvama je izabrana Sandra Okanović (SDP), a potpredsjednica je Sanja Beljan Brkić (HDZ)Konstituiranjem općinskih vijeća u Mrkoplju i Lokvama pri kraju je na području Gorskog kotara doveden proces konstituirajućih sjednica u svih šest goranskih općina, a zanimljivo je da će na čelu oba spomenuta posljednja vijeća biti – žene.


Tako će Općinsko vijeće Mrkoplja u iduće četiri godine voditi Helena Crnković (Lista birača Josipa Brozovića), a potpredsjednik iz redova oporbe bit će Robert Starčević (HDZ). Preostalih sedmero vijećnika novog saziva Općinskog vijeća Mrkopalj su Silvana Kružić, Bojan Francisković, Natalija Jakovac, Tajana Jakovc i Saša Polanc (Lista birača Josipa Brozovića), Iva Tadejević (HDZ) i Josip Grgurić (HSP).


Prevlast u vijeću je Lista Josipa Brozovića osigurala odličnim izbornim rezultatom od 334 osvojena glasa, što je značilo da je za njih glasovalo 55,20 posto birača. Taj je postotak bio dovoljan za šest od devet vijećničkih mjesta.
Dva su pripala HDZ-u za kojeg je glasovalo 167 birača ili 27,60 posto, jedno je mjesto osvojio HSP za kojeg se izjasnio 61 birač (10,08 posto), dok je SDP s 43 glasa (7,10 posto) ostao bez nazočnosti u ovom sazivu Općinskog vijeća Mrkopalj.


Bez tabu tema


Izabranima je čestitke uputio novi/stari načelnik Josip Brozović istaknuvši da vjeruje u kvalitetnu suradnju.


Foto Marinko Krmpotić

Članovi Općinskog vijeća Mrkopalj s načelnikom Brozovićem


– Ni jedna nam tema neće biti tabu. Sastajat ćemo se po potrebi, a najkasnije svaka tri mjeseca, pri čemu očekujem vašu dobru pripremu za svaku sjednicu Vijeća, rekao je Brozović, a na ukazanom povjerenju zahvalila je i Helena Crnković izrazivši uvjerenje da će četiri iduće godine proteći u suradnji i zajedništvu s ciljem da, kako je istaknula, cjelokupno područje Općine Mrkopalj što više napreduje.


Slične se želje moglo čuti i u Lokvama, gdje su odnosi u tamošnjem Vijeću gotovo istovjetni onima u mrkopaljskom vijeću. Tako je od devet mogućih vijećničkih mjesta, njih šest pripalo koaliciji SDP-HSU koja je na proteklim izborima stekla naklonost 372 birača, odnosno čak 69,01 posto glasova.


Tri mandata pripala su HDZ-u za kojeg je glasovalo 167 birača, odnosno 30,98 posto na izbore izašlih birača. Sukladno tim rezultatima, u Općinsko vijeće Lokava ušli su s koalicijske liste SDP-HSU Sandra Okanović, Anđelko Žagar, Gordana Božić, Saša Štimac, Benjamin Bašić i Tanjica Šafar, dok će boje HDZ-a braniti Sanja Beljan Brkić, Tereza Gašparac i Doris Bilokapić.


Za predsjednicu Općinskog vijeća Lokava jednoglasno je izabrana Sandra Okanović, a dužnost potpredsjednice pripala je također jednoglasno Sanji Beljan Brkić. (HDZ).


Suradnja i dogovor


Zahvalivši na povjerenju, Sandra Okanović istaknula je da vjeruje da će novoizabrani članovi Vijeća kroz kulturni dijalog donositi odluke na korist razvoja Općine Lokve.


– Uvjerena sam da ćemo zajedno opravdati povjerenje naših sugrađana koji su nas izabrali na izborima, rekla je Okanović, a dopredsjednica Beljan Brkić rekla je da također vjeruje u suradnju i dogovor.


– Nadam se većem broju sjednica no do sada, a kroz naš ćemo rad pokušati biti, kao i do sada, konstruktivna oporba pri čemu ćemo nastojati predlagati i neke od ideja koje smo predstavili tijekom predizborne kampanje, rekla je Beljan Brkić.


Čestitkama i dobrim željama za daljnji rad pridružio se i stari-novi načelnik Toni Štimac (SDP) istaknuvši da je u dosadašnja dva mandata, usprkos političkim razlikama, ostvarena visoka razina suradnje.


– Vjerujem da će tako biti i dalje. Trebamo slušati jedni druge, slagati se oko bitnih tema i raditi na dobrobit mjesta. Posebno mi je drago da je sastav Vijeća pomlađen s nekoliko novih ljudi, rekao je Štimac, podijelivši predsjednici, potpredsjednici i članicama Općinskog vijeća Lokava na dar ruže.