Poplava

VIDEO/FOTO Stanje u Kupskoj dolini alarmantno, spremaju se vreće pijeska, poplavljeno mjesto Kuželj

Portal Novi list

Foto Marinko Krmpotić, NP Risnjak

Foto Marinko Krmpotić, NP Risnjak

U pojedinim mjestima voda je plavila podrume i dvorišta obiteljskih kuća, neke ceste ostale su neprohodneZbog jake kiše i nevremena Gorski kotar se sprema za obranu od poplave. U pojedinim mjestima voda je plavila podrume i dvorišta obiteljskih kuća, a neke goranske ceste ostale su neprohodne. Najteže je stanje u Kupskoj dolini.


Foto NP Risnjak


Građani se mole da se, ako nije prijeko potrebno, ne kreću Kupskom dolinom. I dalje je moguća opasnost od bujica, a dionice ceste su djelomično poplavljene i njima se ne može proći, izvijestili su iz Grada Delnica.
Radi oborine koja je pala i još uvijek pada na gornjem toku Kupe, došlo je do naglog porasta vodostaja te ulaska u mjere obrane od poplava s daljnjom tendencijom porasta, javlja Državni hidrometeorološki zavod.


Foto NP Risnjak


Izlijevanje pritoka Kupe


Ravnateljstvo civilne zaštite izvijestilo je o trenutnoj situaciji vezanoj uz poplave u Primorsko-goranskoj županiji.Na Županijskoj cesti 5033 Brod na Kupi-Gašparci uslijed jakih padalina u mjestu Kuželj došlo je do izlijevanja pritoka Kupe, Belice, a dalje prema naselju Gašparci do više odrona zemlje zbog čega je promet na dionici ceste onemogućen te se odvija obilazno državnom cestom Brod na Kupi-Delnice i dalje prometnicom Delnice-Prezid.


Foto Marinko Krmpotić


U mjestu Kuželj voda je poplavila dvorišta i podrume šest obiteljskih kuća.Situacija na autocesti A6


Od 14,15 sati zbog jakog nevremena za sav promet bio je zatvoren čvor Ravna Gora, izlazni krak s autoceste A6 Zagreb-Rijeka i ulazni Rijeka, kao i podvožnjak koji se puni vodom.


Prema zadnjoj informaciji HAK-a čvor Ravna gora je sad prohodan. No, zbog prometne nesreće na autocesti A6 na 46+800 km između čvora Vrata i čvora Delnice u smjeru Zagreba, promet se vodi po dvije prometne trake.


Vozi se uz ograničenje brzine 60 km/h. Vozači se mole za strpljenje. 


Foto Marinko Krmpotić


Spremaju se vreće pijeska za obranu od poplava


Vreće pijeska za obranu od poplava pripremaju se u naselju Brod na Kupi.Imajući u vidu uvjete na cesti i nemogućnost prolaska na nekim dijelovima, zbog odrona u Gašparcima i izlijevanja Kupe iz korita u Kuželju, vreće trenutno nije moguće dostaviti po zaprimljenim zahtjevima, izvijestili su iz Grada Delnica.


Foto Marinko Krmpotić


“Čim vremenske prilike to dozvole, krenut će se s dostavom! Zahvaljujemo na razumijevanju. Ukoliko su vam potrebne vreće pijeska za zaštitu od poplava, kontaktirajte na broj 812-131 ili na broj 207-093”, poručuju iz Grada Delnica. 


“Situacija je vrlo alarmantna”


“Situacija je vrlo alarmantna, a poznavajući rijeku Kupu, ona je divna, ali i opasna. Kupa se zna u roku 8 sati dići čak 4 metra. To se sada pokazalo, voda nadire i već su poplavljena naselja uz Kupu.


Foto Marinko Krmpotić


Problem tome daje dodatno i pritoka Bjelica koja još više diže bujicu, tako da će biti velikih problema”, rekao je HRT-u Davorin Klobučar, predsjednik MO Brod na Kupi.Iznimno kišovito vrijeme je prouzročilo nagli rast vodostaja u gornjem toku rijeke Kupe te su, prema informacijama s internetskih stranica Hrvatskih voda, na nekim lokacijama proglašene izvanredne mjere zaštite od poplave.


Foto Marinko Krmpotić


“Prema trenutno raspoloživim modelima, izraženiji porast vodostaja rijeke Kupe na području grada Karlovca očekuje se danas od podneva, s mogućnošću dostizanja redovnih mjera obrane od poplava noćas oko ponoći te uvođenja izvanrednih mjera tijekom sutrašnjeg dana”, rečeno je.


Foto Marinko Krmpotić


Na području gornjeg toka Kupe (Crni Lug – NP Risnjak) prema podacima Hrvatskih voda u posljednja 24 sata palo je 100 milimetara kiše.


Foto Marinko Krmpotić


U Hrvatskim vodama kažu da i nadalje postoji mogućnost pojave bujičnih i urbanih poplava u gotovo cijeloj zemlji jer se i u narednih 36 sati očekuje oblačno vrijeme s kišom, ponegdje i grmljavinom, lokalno uz moguće izraženije pljuskove.


Postupno razvedravanje i smirivanje vremenskih prilika očekuje se od nedjelje, 18. rujna, kažu u Uredu generalnog direktora Hrvatskih voda.