TSK Ravnogorac

Velika snježna avantura. Ravnogorska četvorka ide na švedski ultramaraton u skijaškom trčanju

Marinko Krmpotić

Damir Jurčević, Antonija Podobnik, Dominik Kordiš i Edi Dadić spremaju se za veliku snježnu avanturu

Damir Jurčević, Antonija Podobnik, Dominik Kordiš i Edi Dadić spremaju se za veliku snježnu avanturu

Članovi TSK-a Ravnogorac Damir Jurčević, Dominik Kordiš, Edi Dadić i Antonija Podobnik sudjelovat će na čuvenoj utrci Vasaloppet u ŠvedskojDamir Jurčević, Dominik Kordiš, Edi Dadić i Antonija Podobnik početkom ožujka će sudjelovati u Švedskoj na utrci Vasaloppet, najvećoj svjetskoj utrci u skijaškom trčanju, veličanstvenom skijaškom ultramaratonu na stazi dugoj čak 90 kilometara.


Odluka ravnogorskih »nordijaca« za nastupom u jednoj od zemalja koje su kolijevka tzv. nordijskih disciplina, logična je s obzirom na značaj i ugled Trkačkog skijaškog kluba Ravnogorac u Hrvatskoj.


Raduju se nastupu


Naime, u 29 godina postojanja TSK Ravnogorac iza sebe ima šest olimpijaca i 21 naslov najboljeg kluba u Hrvatskoj. O novoj snježnoj avanturi ravnogorskih skijaša nekoliko riječi kazala nam je jedna od sudionica, Antonija Podobnik.
– Utrka je prošle godine obilježila 100 godina održavanja, a svake godine broji do 15.800 natjecatelja koji u prosjeku stazu otrče za pet sati.


Štoviše, samo je 11 osoba završilo utrku za manje od četiri sata! Ove godine utrka će biti održana 5. ožujka.


Iako su za maratonske utrke potrebne velike pripreme, a tu su i brojne obveze i nedostatak snježnih uvjeta u Gorskom kotaru, nama velike kilometraže ne predstavljaju problem niti novost.


Tako su Damir Jurčević, Denis Klobučar, Dominik Kordiš i Filip Ružić 2019. godine u Italiji sudjelovali na utrci Marcialonga na 70 km.


I za ovu smo se utrku pripremili koliko je bolje moguće i radujemo se nastupu koji za svakog od nas predstavlja osobni sportski i životni izazov vezan uz provjeru vlastitih fizičkih i psihičkih mogućnosti.


Treniramo, najčešće individualno, kad god nam se pruži prilika i to bez obzira na vremenske uvjete. Išli smo i na neke utrke u Sloveniju i Italiju, a nadamo se da ćemo u ovih idućih mjesec dana još dodatno podići kondiciju.


Na put ćemo, uz pratnju prijatelja i članova kluba, krenuti 2. ožujka – rekla je Antonija Podobnik.


Slično razmišlja i olimpijac Damir Jurčević koji ističe da se za skijaško trčanje živi.


Odrasli uz sport


– Mi smo odrasli uz ovaj sport, on je dio nas i naučio nas je da uz velik trud i odricanje možemo dostići visoko postavljene ciljeve. Upravo to vodilo nas je i pri prijavi za ovu čuvenu utrku na kojoj ćemo dati sve od sebe – rekao je Jurčević.


Ravnogorska četvorka ističe da za sada cijeli ovaj projekt kojim predstavljaju ravnogorsko, goransko i hrvatsko skijaško trčanje financijski osiguravaju sami.


Naravno, voljeli bi da im se javi poneki sponzor jer bi im to olakšalo troškove puta do Švedske te boravka i nastupa na legendarnoj Vasaloppet utrci.


O klubu


Trkački skijaški klub Ravnogorac postoji od 1993. godine i trenutno broji tridesetak članova, među kojima najmlađi skijaš ima 5 godina, a najstariji 44 godine.


Kroz 30 godina svog formalnog postojanja, TSK Ravnogorac je »odgojio« popriličan broj skijaša, čak 21 godinu je bio najbolji klub u Hrvatskoj te je klub s najvećim brojem reprezentativaca od 2000. godine do danas, iz kojeg potječe čak šest olimpijaca u skijaškom trčanju – Damir Jurčević, Denis Klobučar, Edi Dadić, Gabrijela Skender, Marko Skender i Alen Abramović.