Uskoro i anonimna anketa

Velika reorganizacija u delničkoj gradskoj upravi, uvode se tri upravna odjela

Marinko Krmpotić

Jedan odjel će upravljati financijama i projektima, drugi komunalnom infrastrukturom, zaštitom okoliša i prometom, a treći radom vezanim uz društvene djelatnosti, odgoj i obrazovanje te civilno društvo. Cilj je da gradski djelatnici budu još dostupniji građanima, transparentniji, brži i učinkovitijiDELNICE – Od ove jeseni Grad Delnice imat će novi ustroj rada Jedinstvenog upravnog odjela. Konkretno, ističe gradonačelnica Delnica Katarina Mihelčić, umjesto dosadašnjeg Jedinstvenog upravnog odjela, ubuduće će gradska uprava djelovati kroz tri upravna odjela – jedan će upravljati financijama i projektima, drugi komunalnom infrastrukturom, zaštitom okoliša i prometom, a treći radom vezanim uz društvene djelatnosti, odgoj i obrazovanje te civilno društvo.


Cilj tog preustroja je da svi gradski djelatnici budu još dostupniji građanima, transparentniji, brži i učinkovitiji, odnosno da Grad Delnice i na tom području aktivnosti kreće u smjeru predizbornog obećanja o stvaranju sredine pogodne za život svakog čovjeka.


Šira komunikacija


– Do sada je komunikacija građana s Jedinstvenim upravnim odjelom išla preko jedne osobe koja je pokrivala sva ova područja. Sad će komunikacija biti znatno šira i usmjerena na pojedina područja djelatnosti u kojima će pročelnici biti fokusirani na svoja područja rada što će zasigurno donijeti puno veću efikasnost, a uz to svi će oni biti u znatno većoj mjeri okrenuti mogućnostima korištenja EU sredstava iz programa 2021 – 2027. Znamo da nas baš na tom području djelatnosti očekuju brojni projekti i kandidature za koje se želimo što bolje pripremiti, a to znači da svatko u svom djelokrugu rada mora biti što veći stručnjak i dati svoj maksimum – rekla je gradonačelnica Delnica.
Imena v. d. pročelnika još nisu poznata, iako se kroz edukaciju koja se upravo realizira naslućuju potencijalni kandidati. Prvi korak u tom procesu je odluka o preustroju koju treba u listopadu donijeti Gradsko vijeće, potom slijedi izrada sistematizacije te imenovanje v. d. pročelnika, nakon čega u roku od godine dana moraju biti odabrani pročelnici.
– Bitno je istaći da preustroj ne znači nova opterećenja i izdvajanja iz proračuna. Naime, dosadašnja pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Grada Delnica s prvim danom naredne godine ide u mirovinu, a kako uz to više ne postoji funkcija zamjenika ili zamjenice gradonačelnice, mi u Gradu Delnicama ostajemo na istom broju uposlenih kao i ranije. Očekujem i vjerujem da će se ovim preustrojem bitno pojačati efikasnost rada gradske uprave, podići razina komunikacije s građanima te, što je jako bitno, proširiti dosadašnje radno vrijeme od dva sata tijekom tri dana rada sa strankama na puno radno vrijeme od 7 do 15 sati tijekom cijelog radnog tjedna.


Digitalizacija sustav


Daljni korak bit će što šira digitalizacija sustava pa će se većina komunikacije s građanima ostvarivati preko e-mailova i internet stranica jer će se, primjerice, već od 1. studenog računi KTD-a »Risnjak-Delnice« izdavati mailom, na isti način uplaćivat će se i troškovi za vrtić, a k takvom obliku rada težit ćemo i u svim drugim poslovima vezanim uz pružanje usluga Grada njegovim stanovnicima. Naravno, nećemo u toj digitalizaciji, koja je za 21. stoljeće sasvim normalna, zaboraviti i one koji nemaju mogućnost takvog oblika komunikacije. I o njima ćemo, pogotovo onim starijima, voditi brigu – rekla je gradonačelnica Mihelčić.


Kvalitetnu edukaciju i pripremu za nove oblike rada delničkoj gradskoj upravi pruža zagrebačko-riječko poduzeće Maxfin u čije je ime Alex Tessin rekla da se sustavno radi po dva sata dva puta tjedno, a plan je da se radi do kraja studenog kad bi, procjenjuje se, svi uposlenici trebali biti spremni za preustroj i novi sustav rada koji će donijeti veću efikasnost i kvalitetu, rekla je Alex Tessin.


Anonimna anketa građana Delnica o preustroju


Što o preustroju, ali i općenito radu gradske uprave misle građani, moći će se reći i anonimno kroz online anketu, odnosno formulare koje je moguće podići, potom kod kuće ispuniti te zatim ubaciti u sandučić na portirnici.


– Uvažavamo svačiji stav i nastojat ćemo i na ovaj način doći do prijedloga i želja zahvaljujući kojima ćemo moći kvalitetu rada gradske uprave podići na još višu razinu – rekla je gradonačelnica Katarina Mihelčić.