SRC Ribnjak

Vrbovsko i Eparhija gornjokarlovačka zajedno kreću u projekt ekološkog turizma u Gomirju

Marinko Krmpotić

Ribnjak i manastir Gomirje zajedno čine vrlo ugodnu sliku / Foto M. KRMPOTIĆ

Ribnjak i manastir Gomirje zajedno čine vrlo ugodnu sliku / Foto M. KRMPOTIĆ

Projekt predviđa turističko-rekreativnu zonu ekološkog turizma u kombinaciji s kulturnom i povijesnom baštinom crkve sv. Jovana Krstitelja i manastirskog kompleksaGOMIRJE – Grad Vrbovsko u suradnji s Pravoslavnom Eparhijom gornjokarlovačkom postavio je temelje za suradnju i daljnje aktivnosti na realizaciji projekta Sportsko-rekreacijskog centra Ribnjak u Gomirju.


Riječ je o projektu kojim bi se edukativnom šetnicom vezalo zaštićeno područje Kamačnika s gomirskom lokacijom Ribnjak, odnosno područjem na kojem rijeka Dobra, neposredno uz najzapadniji pravoslavni manastir Gomirje, tvori tzv. ribnjak, odnosno vodenu površinu koja za jačih kiša, pogotovo u jesen, poprima izgled jezera, a bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta tog dijela Gomirja zavrjeđuje svaku pažnju. Pridoda li se tome činjenica da je gomirski manastir povijesno, religijsko i kulturno dobro ovog kraja, onda je logično da ideja o uređenju ovog područja postoji odavno. Projekte vezane uz to najavljivala je svojedobno Primorsko-goranska županija, ali je sve, kako to često biva, ostalo samo na predizbornim obećanjima koja traju do prvog dana nakon izbora, a zatim odjednom iščeznu.


Grad Vrbovsko i Pravoslavna Eparhija karlovačka zajedno kreću u projekt / Foto T. KUŠIĆ


Dogovor


Sad je dojam da je stanje drukčije jer su u Gradu Vrbovskom odlučili realizirati svoj projekt povezivanja Kamačnika sa zonom turističko-sportske-rekreacijske namjene »Musulini – jezero Ribnjak, Gomirje«. Budući da je vlasnik zemljišta na kojem bi se dio projekta odvijao manastir Gomirje, gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić stupio je u kontakt s episkopom gornjokarlovačkim Gerasimom, a ti početni kontakti doveli su i do prvog konkretnog sastanka koji je održan u Vrbovskom i na kojem je, uz gradonačelnika Mufića i episkopa Gerasima te njegove suradnike, sudjelovala i projektantica Kaja Šprljan Bušić, dok zbog bolesti nisu nazočni bili predstavnici Javne ustanove Zavoda za prostorno uređenje Primorsko-goranske županije.


Projektna dokumentacija 


Prvi naredni korak je izrada projektne dokumentacije, a potom će realizacija ovisiti o natječajima, odnosno prijavama kvalitetnih izvođača. O količini potrebnih sredstava prije izrade projektne dokumentacije nema smisla govoriti, ali je sigurno da će Grad Vrbovsko, kao i puno puta do sada, tražiti novce iz europskih i državnih izvora te, naravno, bude li trebalo, dati i svoja sredstva.

Nakon iznošenja projektnih ideja i razmjene mišljenja zaključeno je kako bi realizacija ovog projekta bila od velikog značaja za Grad Vrbovsko, a posebno domicilno stanovništvo mjesta Gomirje. Projekt predviđa turističko-rekreativnu zonu ekološkog turizma u kombinaciji s kulturnom i povijesnom baštinom crkve sv. Jovana Krstitelja i manastirskog kompleksa. Prvi naredni korak nakon ovog sastanka bit će izrada idejnog rješenja u što će biti uključeni svi koji u projektu sudjeluju, rečeno je na sastanku nakon kojeg je priređen obilazak terena. Govoreći o ideji i mogućnostima realizacije ovog projekta gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić nam je rekao kako su se u Gradu Vrbovskom na ulazak u projekt odlučili nakon što je postalo jasno kako su obećanja Županije, kao i obično, samo obećanja.


Šetnica će mnogima otkriti ljepote Dobre / Snimio M. KRMPOTIĆ


Za dobrobit svih


– Obratio sam se episkopu Gerasimu i naišao na razumijevanje i želju za suradnjom što me zaista raduje. Svi zajedno prepoznali smo vrijednost tog projekta i zajedno idemo u njega pri čemu nam pravoslavna crkva dozvoljava rad na njihovom zemljištu, a mi ćemo nastojati taj prostor urediti tako da svima bude na korist, kako bi istaknuo ljepote tog područja i pripomogao ne samo očuvanju prirodnih ljepta tog kraja, već i povijesti ovog dijela područja Grada Vrbovskog. Već i sada je Kamačnik s Ribnjakom povezan šumskom cestom, a naš je cilj urediti vrlo kvalitetnu edukativnu šetnicu te omogućiti pješacima i biciklistima dolazak do Ribnjaka iz smjera Kamačnika. Ljepota Dobre i pejzaža uz manastir Gomirje koji ima bogatu povijest, kao i brojne biljne i životinjske vrste tog područja, svakako će biti sadržaj koji će privući brojne nove posjetitelje koji dođu do Vrbovskog. To pak znači da ćemo još jedan dio svog zavičaja nastojati predstaviti svima koji nas posjećuju i stoga smo zahvalni na dobivenoj suglasnosti Pravoslavne Eparhije gornjokarlovačke te vjerujemo u zajedničku kvalitetnu realizaciju zamišljenog projekta, zaključio je gradonačelnik Dražen Mufić.