Hodočašće

Uz molitvu pješačili od Lokava do Trsatskog svetišta

Danijela Pleše

Foto Danijela Pleše

Foto Danijela Pleše

Dvadeset i dvoje vjernika pristiglih iz Skrada, Crnog Luga, Mrkoplja, Brod Moravica, Delnica i nekolicina Lokvaraca, hodočastilo je u 41 km udaljeno Svetište, dok ih je 23. sudionik pratio vozilom



Udruga sv. Roka i Župa Lokve organizirale su hodočašće od crkve sv. Katarine Djevice i Mučenice u Lokvama do svetišta Gospe Trsatske u Rijeci. Nakon svete mise u lokavskoj crkvi tijekom koje je župnik Zlatko Čibarić poželio svim hodočasnicima sretan i blagoslovljen put, dvadeset i dvoje sudionika krenulo je pješice prema 41 km udaljenom Trsatskom svetištu, a dvadeset i treći sudionik bio je Ivan Pleše, koji ih je za svaki slučaj, radi sigurnosti, pratio automobilom.


Nasmijane, dobro raspoložene bez obzira na sakupljanje crnih oblaka na nebu, zatekli smo ih ispred same crkve, dok nam je izjavu o samom početku i kraju hodočašća dao župnik Zlatko Čibarić.


– Povodom blagdana Duhova i sjećanja na posjet sv. Ivana Pavla II. Rijeci, od 2017. godine hodočastimo u Trsatsko svetište. Sam početak bio je 2003., hodočastilo se nekoliko godina, no zatim je sve stalo da bih ja, kao lokvarski župnik, prije tri godine ponovno sve to pokrenuo. Ove godine imali smo dvadeset i dvoje sudionika koji su nam pristigli iz Skrada, Crnog Luga, Mrkoplja, Brod Moravica, Delnica te nekolicinu naših mještana. U pratnji automobilom zbog sigurnosti te povratka kućama nakon dolaska u Rijeku bio je naš sumještanin Ivan Pleše. Polazak nam je bio ispred crkve nakon tradicijskog zajedničkog fotografiranja, zatim smo krenuli put Slemena, Vrata, Fužina, Zlobina te ostalih mjesta na putu do samog Svetišta. Uvijek napravimo prvu pauzu u Fužinama, a u svakom većem mjestu molimo krunicu. Pri hodočašćenju svatko je sa svojim mislima, ali moguća je i ispovijed te razgovor s jednim od svećenika. Društvo je bilo šaroliko, od mladih djevojaka koje su stigle sa Zameta s paterom Matom, do najstarijeg sudionika Stanislava Crnića iz Mrkoplja koji je ušao u sedamdesetu godinu života, ali svi smo imali zajednički duhovni cilj.




Hvala dragom Bogu nismo imali nikakvih problema kroz cijelu noć, a u jutarnjim satima stigli smo do svetišta te sudjelovali na jutarnjoj misi nakon koje smo se prijevozom vratili svojim kućama, ali već sada jedva čekamo novo hodočašćenje u veseloj atmosferi – poručio je župnik Zlatko Čibarić.