Razvoj

Uređenje vododoopskrbe i odvodnje, te obnova bivše uljare glavni su prioriteti u Lokvama za ovu godinu

Marinko Krmpotić

Zgrada uljare trebala bi postati središte KD-a Lokvarka / Snimio M. KRMPOTIĆ

Zgrada uljare trebala bi postati središte KD-a Lokvarka / Snimio M. KRMPOTIĆ

Prijave na natječaje uz švicarsko-hrvatsku darovnicu su u tijeku, a dio ulaganja na području Lokava bio bi vezan uz svotu od 32 milijuna kuna. Ta bi se sredstva na poslove vodoopskrbe i odvodnje realizirala tijekom tri godine. Naš dio obveza bio bi 10 posto, odnosno 3,2 milijuna kuna, što nije neostvarivo – ističe načelnik Toni ŠtimacLOKVE – Ova će godina po mnogočemu biti godina projektiranja, odnosno stvaranja temelja za daljnja ulaganja i to kroz stvaranje potrebne projektne dokumentacije koja može osigurati daljnje prijave na EU i ostale natječaje, a to znači daljnji razvoj – ističe načelnik Općine Lokve Toni Štimac, naglašavajući da je lako moguće da će najbitniji dio tih planiranja i projektiranja biti vezan uz nastavak Goranima već vrlo dobro poznate švicarsko-hrvatske darovnice kojom se uz veliku pomoć Vlade Švicarske radi na uređenju vodoopskrbe i odvodnje na području Gorskog kotara.


Toni Štimac / Snimio M. KRMPOTIĆ

Toni Štimac / Snimio M. KRMPOTIĆ


 


Radovi ove godine


– Nakon što su brojni poslovi te vrste realizirani na području Delnica, Fužina, Skrada i Brod Moravica, sad bi u drugom krugu te darovnice na red trebale doći Lokve, Mrkopalj i Ravna Gora. Prijave na natječaje su u tijeku, a mi znamo da bi dio ulaganja na području Lokava bio vezan uz svotu od 32 milijuna kuna. Ta bi se sredstva na poslove vodoopskrbe i odvodnje realizirala tijekom tri godine. Naš dio obveza trebao bi biti 10 posto, odnosno 3,2 milijuna kuna kroz tri godine, što nije malo, ali nije ni neostvarivo. Očekujemo realizaciju dogovora i pregovora već tijekom ove godine te možda i neke prve radove krajem ove godine. Završenost kanalizacije i vodoopskrbe na našem je području na razini od 80 posto. To znači da za radove na području Općine Lokve ne bi trebalo puno kopanja i prekopavanja po mjestu, a najbitniji dio poslova bit će vezan uz izgradnju pročišćivača – govori načelnik Štimac, ističući da to nije jedini projekt koji bi se ove godine trebao početi ostvarivati na području Općine Lokve.


Štimac: Privući ljude iz riječkog prstena k nama
– U Lokvama, a po meni i ostalim goranskim sredinama, moramo težiti stvaranju takvih uvjeta da ovdje privlačimo ljude iz riječkog prstena koji je sve puniji. Treba stvoriti takvu razinu životnog standarda koja će biti privlačna mnogima. Vjerujem da je to moguće i da će budući popis stanovništva na našem području biti bolji od ovog nedavnog koji je mnoge rastužio i zabrinuo – rekao je načelnik Lokava Toni Štimac.

 


Preseljenje KD-a


– Do kraja veljače znat ćemo i jesmo li se uspješno kandidirali za projekt obnove i preuređenja nekadašnje uljare. Ideja nam je da u taj objekt u cijelosti premjestimo sve strojeve i djelatnost našeg Komunalnog poduzeća Lokvarka. Postojeći objekt nekadašnje uljare trebalo bi obnoviti tako da se, prije svega, uredi i obnovi krovište, »zatvori« objekt te uredi unutrašnjost u kojoj bi bili smješteni strojevi, a tu bi bilo i skladište te sve ostalo što jedno komunalno poduzeće treba. Ako na natječaju budemo uspješni, mi već ove godine možemo krenuti u radove te u potpunosti preurediti taj objekt, a to bi značilo i preseljenje KD-a Lokvarka koje se sada nalazi u zgradi nekadašnje kuglane u središtu mjesta. Kad bi se to dogodilo, mi bismo mogli nastaviti s idejama obnove te lokacije i njenog »priključenja« sadržajima Društveno kulturnom centru Žaba, pri čemu ne odustajemo od ideje da u kuglani izgradimo i jedan manji bazen, odnosno nastavimo s idejama po kojima bismo od središta Lokava stvorili lokaciju na kojoj bi se uz sportske sadržaje našlo i puno mogućnosti za društveni, zabavni i kulturni život – govori Štimac, dodajući da je cilj sve spomenute projekte, kao i niz drugih, realizirati uz što veće učešće sredstava iz EU izvora, odnosno proračuna države i županije.