Sve spremno

Uređeni Kamačnik otvorio vrata posjetiteljima, krenula prodaja karata

Marinko Krmpotić

Koncesionar je odradio sve pripreme, od uređenja staza do tiskanja kataloga i karata te je, iako službeno otvorenje tek slijedi, proteklog vikenda krenula prodaja karata za zaštićeno područjeVRBOVSKO – Proteklog vikenda krenula je i prodaja karata za posjetitelje zaštićenog područja Kamačnik. Službeno otvorenje, govori nam Ivica Gržanić, direktor KD-a »Lokvarka« koji je koncesionar ovog zaštićenog područja, tek slijedi, ali staze i šetnice Kamačnika spremne su za turiste:


»Područje je u potpunosti spremno za goste, a to znači da smo pokosili sve što je trebalo, uredili staze i šetnice, tiskali kataloge i karte i čim su stvoreni prvi uvjeti krenuli smo s prodajom karata i naplatom ulaza. Nas kao koncesionara politika ne zanima, trudimo se biti što bliže realnosti i raditi u skladu s tim. Na poslovima naplate zaposlili smo dvije žene s područja Vrbovskog, brinut ćemo o održavanju prostora koji nam je povjeren, a to znači stazu od naplatne kućice do izvora i natrag. Riječ je o prekrasnoj stazi s nizom zanimljivih sadržaja, od tzv. Panovih svirala pa do poučnih tabli koje pojašnjavaju biljni i životinjski svijet ovog zaštićenog područja. Naravno, pozivmo sve koji vole prirodu da odvoje dio svog vremena i navrate u Kamačnik na nezaboravan susret s prirodom«, poručuje Gržanić.


Na pitanje što će biti s manifestacijama poput kotlićijada koje su ranijih godina itekako privlačile pažnju gostiju, direktor »Lokvarke« odgovara:
»Svakako bi nam bilo drago da se te priredbe i dalje održavaju jer bi to donijelo turističku živost. No, te priredbe organizirao je najčešće TZG Vrbovskog i sve su te priredbe održavane na postoru kraj ugostiteljskog objekta koji je vlasništvo Grada Vrbovsko. Bilo bi nam drago da se te priredbe i dalje održavaju, a nadamo se da će proraditi i ugostiteljki objekt. Istina, mi od toga ne bismo imali nikakvu konkretnu korist, ali bi bilo dobro da zbog turističke ponude prorade. Također, kroz svoj rad »Lokvarka« će nastojati u što većoj mjeri vezati Kamačnik i Memorijalni muzej Ivana Gorana Kovačića u Lukovdolu, a sve s ciljem da na ovo područje privučemo što veći broj ljudi te da posjetiteljima Gorskog kotara ponudimo raznovrsne sadržaje na različitim lokacijama. Okrupnjavanje i jačanje ponude jedini je način razvoja«, poručio je Ivica Gržanić.


Najjači goranski koncesionar


»KD »Lokvarka« trenutačno je najjači koncesionar u Gorskom kotaru jer upravljamo Golubinjakom, spiljom Lokvarka i Kamačnikom. Cilj nam je u turističku ponudu vezati ta područja te, naravno, širiti se«, rekao je Ivica Gržanić dodavši kako »Lokvarka« trenutačno broji 12 uposlenika.
P