Važnih 800 metara

Uređena Vojnička cesta vodi do Poslovne zone u Liču, ali je i dio buduće obilaznice do crikveničke rivijere

Marinko Krmpotić

Sredinom ili krajem srpnja trebalo bi biti okončano uređenje i asfaltiranje ceste koja će omogućiti znatno kvalitetniji pristup Poslovnoj zoni u Liču, a istodobno će biti i dio buduće fužinske zaobilaznice kojom će se puno brže dolaziti do crikveničko-vinodolske rivijereLIČ – Ulaganjem od 2,5 milijuna kuna Županijska uprava za ceste u tijeku ovog ljeta uredit će i asfaltirati 800 metara tzv. Vojničke ceste, prometnice koja će omogućiti znatno kvalitetniji pristup Poslovnoj zoni u Liču, a istodobno će biti i dio buduće fužinske zaobilaznice, odnosno ući će u sustav prometnica kojima će se od fužinskog kraja puno brže i lakše dolaziti do crikveničko-vinodolske rivijere. Radovi na uređenju tih 800 metara počeli su pred neki dan, a jučer su ih obišli načelnik Općine Fužine David Bregovac i direktor ŽUC-a Robert Maršanić koji je najavio kako završetak radova očekuje sredinom ili krajem srpnja.


Ravnomjerna ulaganja


»U poslove uređenja ove prometnice ulaze i oni vezani uz uređenje oborinske odvodnje, a po završetku radova na ovih 800 metara prometnice sigurno će biti puno bolji uvjeti prometovanja no što su sada. Uz područje Fužina mi nastojimo ravnomjerno ulagati i na drugim područjima Gorskog kotara pa trenutačno imamo ili planiramo na još nekoliko pozicija radove ukupne vrijednosti oko 5 milijuna kuna«, rekao je čelni čovjek ŽUC-a, dodavši kako Županijska uprava za ceste brine o ukupno 36 lokalnih samouprava i to sa svotom koja se ne može bitnije povećati jer se već 20 godina porezna davanja vezana uz naplatu korištenja cesta pri tehničkom pregledu vozila – a to je osnovni prihod ŽUC-a – ne povećavaju.


Upravo zato ulaganja ne mogu biti bitno veća, rekao je Maršanić, a načelnik David Bregovac istaknuo je zadovoljstvo realizacijom ove investicije koja se, naglasio je, realizira isključivo iz sredstava ŽUC-a.
»Ova nam je cesta bitna i zbog daljnjeg širenja Poslovne zone Lič koja je u ovom trenutku u potpunosti popunjena, a uređenjem ove ceste jačaju mogućnosti njenog širenja.


Komparacija s Platkom


Također, ova će prometnica pridonijeti i razvoju turizma, pogotovo onog vezanog uz more jer skraćuje put prema Crikvenici, Novom Vinodolskom i ostalim područjima tog dijela Kvarnera. Sa ŽUC-om surađujemo vrlo kvalitetno, a siguran sam da bi to bilo još bolje da im Županija osigura veće prihode. Predlagao sam još prošle godine amandmanom da se dio sredstava namijenjen ogromnim ulaganjima u Platak preusmjeri na ŽUC i veže uz ulaganja u obnovu goranskih prometnica, ali to nije prihvaćeno. Istodobno prometnica prema Platku na kojem, po navodima jedne županijske vijećnice, živi jedna jedina osoba, uređuje se i u nju se ulaže, a na goransko područje, gdje živi 17.000 ljudi, ulaže se na kapaljku. Tim više hvala ŽUC-u na razumijevanju i izdvajanju ovih 2,5 milijuna kuna koje su dio njihovih prihoda vezanih uz njihov temeljni izvor sredstava vezan uz naplatu za registraciju vozila. To, dakle, nisu županijski novci«, rekao je Bregovac koji se osvrnuo i na nedavne istupe dožupana Mamule i župana Komadine koji, po njegovom mišljenju, nisu niti jednim argumentom odgovorili na njegove tvrdnje o nedovoljnim ulaganjima u Gorski kotar.


»U svom sam istupu naglasio kako ne govorim o novcima vezanim uz njihove jasno određene zakonske obveze, već o ulaganjima vezanim uz projekte i programe. Oni u svojim »odgovorima« govore isključivo o ulaganjima vezanim uz zakonske obveze, a to, po meni, nisu ulaganja, već ispunjavanje onoga što moraš. Pravo ulaganje bio bi, primjerice, bazen u nekoj osnovnoj školi, sportska dvorana za, primjerice, Srednju školu u Moravicama. A toga nema. I tu se još ne čudim županu koji je već stariji čovjek s puno previše političkog staža pa se dogodi da mu se neke stvari izokrenu, već dožupanu Mamuli koji je iz Gorskog kotara i koji vrlo dobro zna koliko se »uložilo« u područje Gorskog kotara«, rekao je načelnik Bregovac.


»Sitniš« goranskoj cestogradnji


Ponukan novinarskim pitanjima o konkretnijim podacima vezanim uz ulaganja u Gorski kotar, direktor Maršanić novinarima je ponudio tablicu ulaganja ŽUC-a na goransko područje u posljednjih šest godina, točnije od 2016. do 2021. godine. Brojke iz te tablice govore kako su ukupno uložena 146,2 milijuna kuna, od čega je za redovito održavanje (zimsko čišćenje cesta i sl.) otišlo 95,2 milijuna kuna, a izvanrednom održavanju (sanacije i slično) namijenjeno je bilo 50,9 milijuna kuna. Podijeli li se taj 51 milijun kuna na šest godina, onda je to godišnje oko 8,5 milijuna kuna. Podijeli li se tih 8,5 milijuna kuna s devet goranskih općina i gradova, onda je to manje od milijun kuna godišnje. A s milijunom kuna u cestogradnji i ostalim poslovima, ŽUC zaista ne može puno napraviti. Tim više što se taj novac ne dijeli na sve goranske lokalne samouprave, nego jedne godine idu dva-tri projekta, druge isto toliko… I tako se, kad se sve skupa zbroji, ona početna silna svota od 146 milijuna kuna svede na puno, puno manje novca. Baš tako je i ove godine – ukupna su ulaganja oko 5 milijuna kuna i to na području tri lokalne samouprave.