Zanimljiv projekt

Upoznavanje velikih zvijeri: Postavljeno pet atraktivnih interpetacijskih lokacija u Kupskoj dolini

Marinko Krmpotić

Svaka od lokacija ima vidikovac, nadstrešnicu koja štiti od kiše i sunca, stolove i klupe za odmor te ukupno 12 infopanoa – rekla je Tatjana Kušić, stručna suradnica za turizam u Gradu VrbovskomVRBOVSKO – Pet atraktivnih interpretacijskih lokacija smještenih u onom dijelu Kupske doline koja se nalazi na području Grada Vrbovskog predstavljeno je jučer javnosti, čime je kraju priveden projekt »Upoznajte velike zvijeri u dolini Kupe«, realiziran u okviru velikog programa Carnivora Dinarica, kojim se kroz suradnju Hrvatske i Slovenije radilo na poboljšanju statusa zaštite velikih zvijeri – vuka, medvjeda i risa u područjima mreže Natura 2000 u Sloveniji i Hrvatskoj.


Glavni ciljevi tog programa su smanjenje rizika koji prijete velikim zvijerima i jačanje razumijevanja uloge tih velikih zvijeri u ekosustavu.


Da bi zamišljeno bilo realizirano, Grad Vrbovsko je, kao jedan od partnera u projektu, od rujna 2018. godine proveo brojne aktivnosti s ciljem očuvanja velikih zvijeri te usklađivanje turističkih tokova sa zaštitom, očuvanjem staništa i poboljšavanjem statusa zaštite velikih zvijeri. Ukupna vrijednost projekta je 2,3 milijuna eura, a na području Grada Vrbovskog, istaknuo je u pozdravnoj riječi gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić, ukupna vrijednost projektnih aktivnosti iznosi više od 600.000 kuna, od čega je 500.000 kuna bespovratno.


Vraćanje života
– Uz sve ciljeve projekta vezanog za zaštitu velikih zvijeri, kao i općenito eko sustava, za nas je ovaj projekt važan jer predstavlja pažnje vrijednu dopunu turističkim sadržajima našeg kraja, a drago nam je što je vezan za dolinu Kupe, odnosno područje od 29 kilometara koje u budućnosti planiramo razvijati u turističkom smjeru. Baš kroz ovakve projekte želimo vratiti život na ovo područje, odnosno privući turiste onako kako smo u nekoliko posljednjih godina učinili s izletištem Kamačnik. U skladu s tim mi za ovo područje imamo spremnu svu potrebnu dokumentaciju za uređenje šetnica u dužini od 17,6 km, pri čemu smo već jednu dugu 2,6 km i uredili – rekao je gradonačelnik Mufić, a Tatjana Kušić, stručna suradnica za turizam, podsjetila je da je realizacija projekta krenula 2018. godine i u velikoj je mjeri bila vezana za edukaciju.


– U okviru projekta održane su brojne radionice kojima je cilj bio širenje spoznaje o nužnosti i logičnosti suživota s velikim zvijerima. Te su radionice provođene od vrtićkog uzrasta pa do svih ostalih starosnih skupina, a cilj je bio pokazati ljudima da možemo biti ponosni što na ovako malom području imamo tri velike europske zvijeri te da to bogatstvo treba čuvati i njegovati. Usto kroz uređenje ovih interpretacijskih lokacija cilj nam je bio svakako te spoznaje širiti i turistima, odnosno privući turiste na naše područje i kroz činjenicu da su dio bogatstva naše prirode i te zvijeri.


Dovoljno podataka


Svaka od lokacija – a izrađivali su ih radnici Stolarije Krajčić – uređena je tako da ima vidikovac, nadstrešnicu koja štiti od kiše i sunca, stolove i klupe za odmor te ukupno 12 infopanoa kroz koje smo tekstom i slikom nastojali i uspjeli povezati priču o zaštiti velikih zvijeri s turističkim obilježjima i atrakcijama našeg kraja pa svaka od tih tabli pokazuje pojetiteljima što je na ovom području zanimljivo i vrijedno posjete – rekla je Tatjana Kušić.


O karakteristikama velikih zvijeri i načinu na koji je s njima itekako moguć suživot detaljno je govorio Slaven Reljić s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, koji je bio partner na ovom projektu, a kroz višesatno druženje detaljno su predstavljene interpretacijske lokacije u Severinu na Kupi, šetnici Riblje – Lesce te kupalištu Klanac. Dojam na svakoj od tih lokacija je iznimno pozitivan jer su drvene građevine nadstrešnica lijepo uklopljene u okoliš, postavljene klupe i stolovi idealni su za odmor, čak i druženje u prirodi, a postavljene infotable pružaju dovoljno podataka koji interpretirani na kvalitetan način jasno posjetiteljima omogućavaju baš ono što je i naziv projekta – upoznavanje s velikim zvijerima u dolini Kupe.


Uklapanje u rad Centra za velike zvijeri u Staroj Sušici


Predstavljanju interpretacijskih tabli nazočili su i predstavnici županijske Javne ustanove Priroda, koja je pred nepuna dva mjeseca u Staroj Sušici otvorila svake pažnje vrijedan Centar za velike zvijeri u kojem su predstavljeni medvjed, vuk i ris. Čuvar prirode Elvis Vuleta ističe da to uključivanje Grada Vrbovskog u projekt Carnivora Dinarica nedvojbeno obogaćuje cijelu priču o velikim zvijerima na području Gorskog kotara.


– Sve se to sjajno uklapa u rad Centra za velike zvijeri u Staroj Sušici, tim više što sličan centar imamo u slovenskom gradiću Pivka.


U tom centru kartama su označena i naša područja, od našeg Centra pa do ovih interpretacijskih tabli koje smo danas upoznali. Time je na vrlo kvalitetan i edukativan način obuhvaćena jedna široka regija koja zahvaća dijelove Hrvatske i Slovenije u kojima žive tri velike europske zvijeri – rekao je Vuleta.