Lavina nezadovoljstva u BK-u Delnice

Unatoč trofejima, boks iza skijanja, nogometa, kuglanja, biatlona…

Danijela Pleše

I nakon trogodišnje pauze najbolji – Matteo Komadina i trener Kristijan Hodak / Foto FACEBOOK

I nakon trogodišnje pauze najbolji – Matteo Komadina i trener Kristijan Hodak / Foto FACEBOOK

Do kulminacije neadekvatnog odnosa prema delničkim boksačima došlo je kada je Sportsku zajednicu Grada Delnica preuzeo aktualni izvršni odbor koji se ponaša kao da je Sportska zajednica njihova privatna riznica, kažu članovi Upravnog odbora BK-a DelniceDELNICE – Upravni odbor Boksačkog kluba Delnice priopćenjem je izrazio svoje nezadovoljstvo radom Sportske zajednice Grada Delnica (SZ GD), a povod je bio uspjeh Delničanina Mattea Komadine koji je nakon trogodišnje pauze osvojio zlato na Pojedinačnom prvenstvu Hrvatske u kategoriji do 64 kg gdje je osvojio i titulu najboljeg tehničara prvenstva, no uspjeh je ostvario kao član Boksačkog kluba Rijeka.
– Od 2006. godine, kad je osnovan Boksački klub Delnice, naši su boksači gradu donijeli 34 medalje samo s državnih natjecanja. Šest puta osvajali su prvenstvo Hrvatske u seniorskom uzrastu, dva puta u juniorskom i tri puta u kadetskom. Sve te godine iza našeg kluba nisu stajale sportske institucije grada Delnica, izuzev GSC-a u mandatu Alena Udoviča, navodi između ostalog Uprava kluba.
– Do kulminacije neadekvatnog odnosa prema delničkim boksačima došlo je kada je Sportsku zajednicu Grada Delnica preuzeo aktualni izvršni odbor koji se ponaša kao da je Sportska zajednica njihova privatna riznica.


Treća kategorija


Izmjenom pravilnika o financiranju, BK Delnice svrstan je u niži bodovni rang, da bi početkom ove godine donošenjem novog pravilnika svrstan u treću kategoriju sportova – iza skijaškog, nogometnog i kuglačkog kluba u prvoj kategoriji te biatlonskog, sanjkaškog i ženskog kuglačkog kluba u drugoj kategoriji. Sukladno tome, BK-u Delnice dodijeljeno je svega 20.000 kuna, a to znači da očigledno u Delnicama nema sredstava za vrhunski rezultat najtežeg olimpijskog sporta, ali ima za financiranje čak tri kuglačka i dva skijaška kluba, ističe Upravni odbor BK-a Delnice čiji su članovi Ivan Topić, Kristijan Hodak, Barbara Renka i Dejan Malnar.
No, svaka medalja ima dvije strane pa se priopćenjem na prozivke Boksačkog kluba Delnice obratio i Izvršni odbor Sportske zajednice Grada Delnica koji čine Dragan Naglić, Viktor Šporčić, Goran Rački, Mario Štimac, Darko Pirc, Mladen Jovanović i Saša Rački.


Jasan pravilnik


– Nezadovoljni raspodjelom financijskih sredstava već za 2020. godinu, BK Delnice na Skupštini SZ-a GD-a, 12. veljače 2020. tražio je izmjene Pravilnika o raspodjeli financijskih sredstava. Zaključak je Skupštine da se formira radna skupina za izradu novog Pravilnika, što je IO SZ GD-a i učinio na svojoj sjednici 9. lipnja 2020. godine te je formirao širu radnu skupinu, a potom i užu radnu skupinu sa zadatkom donošenja novog Pravilnika o raspodjeli financijskih sredstava. Usvojeni novi Pravilnik o kategorizaciji i bodovanju amaterskih sportskih udruga/klubova SZ-a GD-a temelji se na bodovanju rezultata iz protekle godine, tako da, nažalost, nitko od klubova nema mogućnosti da »živi na staroj slavi« i osvojenim medaljama u proteklih 15 ili više godina za klubove i sportove s dužom tradicijom. BK Delnice je izračunom po pravilniku i pripadajućim bodovima trebao dobiti 16.800 kuna financijskih sredstava za 2021. godinu, no prijedlog IO-a SZ-a GDa je bilo povećanje na 20.000 kn što je Skupština SZ-a GD-a i prihvatila u sklopu Financijskog plana za 2021. godinu i Detaljnog plana raspodjele financijskih sredstava za 2021. godinu. SZ GD-a iz svojih proračunskih sredstava financira sportske klubove Grada Delnica temeljem Pravilnika, a stavljajući naglasak na financiranje rada s mladima, dok svaki sportaš koji svojim radom i rezultatima postane član neke od reprezentacija Hrvatske, njegovo daljnje financiranje u reprezentaciji mora i treba preuzeti domicilni sportski savez ili Hrvatski olimpijski odbor, a ne više SZ GD-a, ističe Izvršni odbor Sportske zajednice Grada Delnice.