Zimski turizam

Ulaganje u pokretnu traku već se isplatilo, Čelimbaša je ove zime stalno puna sanjkaša

Marinko Krmpotić

Sljedeći korak je zasnježenje sanjkališta kako bi se produljila sezona, a ne odustaje se niti od ideje o zasnježenju skijalištaMRKOPALJ – Lijepe slike kojima od početka ove godine svjedočimo na sanjkalištu Čelimbaša možda su najava daljnjeg razvoja zimskog sportskog turizma, turizma za kojeg baš Mrkopaljci imaju one temeljne, a to znači prirodne uvjete. No, zna se da je tim temeljima u suvremenom turizmu potrebno dodati i pojedinosti, sadržaje i infrastrukturu koja još jače privlači turiste.


​Neodoljiva pozivnica


Boljeg primjera od pokretne trake postavljene krajem prošle godine na sanjkalištu pod Čelimbašom, za sanjkaše nema. ​Već od prvog snijega mrkopaljski je baby lift bio neodoljiva pozivnica svima koji vole sanjkanje, a budući da su temperature u dosadašnjem tijeku zime idealne jer se ne dižu iznad nule, sanjkalište je stalno u pogonu, posebno tijekom vikenda. Sve to, govori nam načelnik Općine Mrkopalj Josip Brozović, pokazuje kako su ulaganja isplativa.


– Hvala Bogu, palo je dovoljno snijega da napravimo sanjkašku stazu te u pogon pustimo pokretnu traku i to je odmah bitno uvećalo broj korisnika sanjkališta. Sama traka vrijedna je oko 750.000 kuna, a da bismo je postavili na općinskom zemljištu, morali smo otkupiti dio parcela pa nas je u cijelosti ova investicija koštala 1,1 milijun kuna, pri čemu nam je sufinanciranjem kupnje pokretne trake pomogla Primorsko-goranska županija. Logično je da ovi dosadašnji odlični rezultati korištenja sanjkališta potiču na daljnja promišljanja o razvoju, odnosno o mogućnostima zasnježenja sanjkališta. Kad bismo mogli, primjerice, već u prosincu napraviti snježnu podlogu, onda bismo možda cijelu zimu imali sanjkalište u pogonu. Da bismo to realizirali, trebali bismo imati svoj spremište vode, odnosno tzv. retenciju. Mogućnost za to postoji jer u blizini imamo i neka izvorišta pa ćemo vjerojatno ići u kupnju još dvije parcele kako bismo tu izgradili spremište za vodu koje bi služilo za zasnježenje sanjkališta, govori Brozović koji ne odustaje ni od mogućnosti zasnježenja skijališta, ali je svjestan da je to puno zahtjevniji projekt.


Zahtjevan projekt
– Za sanjkalište vjerujem da možemo u bliskoj budućnosti stvoriti uvjete za zasnježenje. Skijalište je neka sasvim druga priča jer je riječ o puno većem prostoru, a to znači i nužno puno većoj količini vode i znatno većem sustavu zasnježenja s većim brojem snježnih topova. No, ni od ideja o tome, pogotovo javi li se neki potencijalno jaki ulagač, ne treba odustati. Kad je riječ o aktivnostima naše lokalne samouprave, ove ćemo godine učiniti sve da osiguramo dodatne mogućnosti ulaganja u nordijske skijaške centre na Vrbovskoj poljani i Zagmajni. Na obje je lokacije već puno napravljeno i daljnja ulaganja donijela bi mnogo. Prioritet je Vrbovska poljana jer je tamošnji Nordijski centar prepoznat i u Master planu, a ušao je i županijski proračun s nekih 400.000 kuna izdvajanja za ovu godinu. Cilj je ove godine urediti kvalitetno strelište i prateću infrastrukturu, rekao je načelnik Mrkoplja Josip Brozović.


Cesta do Begovog Razdolja


Druga velika investicija vezana uz lokaciju Vrbovske poljane je uređenje ceste od Begovog Razdolja do Vrbovske poljane.


– Tih šest kilometara procijenjeno je na oko devet milijuna kuna, a taj projekt kandidirat ćemo na natječaje vezane uz EU sredstva programa nacionalnog oporavka. Uspjeh u kandidaturi značio bi nam strašno puno za razvoj tog zimskog sportskog turizma, a svakako mislim da bi pridonio i obnovi rada Hotela Jastreb u Begovom Razdolju, kaže Brozović.