Grad Vrbovsko

Ubrzanje uređenja popularne šetnice: Dionica do izvora Kamačnika uplašila izvođače

Marinko Krmpotić

Livada iznad završnog dijela staze prema Kamačniku nedavno je uređena kroz suradnju JU-a Priroda i Grada Vrbovskog / Foto T. KUŠIĆ

Livada iznad završnog dijela staze prema Kamačniku nedavno je uređena kroz suradnju JU-a Priroda i Grada Vrbovskog / Foto T. KUŠIĆ

Iako je novac za projekt osiguran iz EU fondova, na tri natječaja javio se samo jedan izvođač, ali i taj je odustao kada je vidio teško pristupačan teren. Gradonačelnik predlaže da veći dio posla odrade ljudi i strojevi Komunalca, a da se natječaj raspiše samo za posljednjih 300 metaraVRBOVSKO Dođe li do dogovora između Grada Vrbovskog i Javne ustanove Priroda, točnije do odobrenja JU-a Priroda za proširenjem dijela šetnice u izletištu Kamačnik, ove i naredne godine na završnom dijelu te šetnice koja vodi do izvora Kamačnik bit će realizirani radovi na izgradnji pješačkog panoramskog mosta i promatračnice.


 Šetnica prema Kamačniku zahtjevna je za posjetitelje, a, očito, i za građevinare / Foto T. KUŠIĆ

Šetnica prema Kamačniku zahtjevna je za posjetitelje, a, očito, i za građevinare / Foto T. KUŠIĆ


 


Težak pristup


Riječ je o projektu ukupno vrijednom 562.207 kuna koji je Grad Vrbovsko osigurao iz programa Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj te potom s Agencijom za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju sklopio prošle godine u listopadu Ugovor o realizaciji.
Nažalost, kad je trebalo naći izvođača radova, javili su se problemi, govori gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić.
– Do sada smo raspisali tri natječaja, a javio nam se samo jedan izvođač koji je, kad je vidio teren, odustao. Temeljni je problem u vrlo teškom pristupu završnom dijelu te šetnice do kojeg je, bar trenutačno, potrebnoj mehanizaciji pristup nedostupan. Zbog toga smo odlučili dio posla napraviti sami, točnije angažirati ljude i strojeve našeg Komunalca koji će na toj zahtjevnoj dionici dužine tisuću metara uspjeti realizirati sve potrebne radove proširenja šetnice u dužini od 700 metara, a za onih posljednjih 300 metara tražit ćemo drugog izvođača te pomoć Hrvatskih voda jer bi taj dio i postao tzv. servisni put Hrvatskih voda, pojašnjava gradonačelnik, dodajući kako su se obratili JU-u Priroda jer ta ustanova upravlja ovim zaštićenim područjem.


Pritužbe posjetitelja
Da je proširenje tog dijela šetnice nužno, vidi se i iz dijela teksta dopisa Grada Vrbovskog JU-u Prirodi u kojem je navedeno: »Staza je u tom dijelu vrlo uska, omeđena stijenama, opasna, blatnjava i skliska.Taj je dio često zarastao i brojnom vegetacijom te deblima koja priječe put pa ponekad zahtijevaju preskakanje i provlačenje ispod njih. Naposljetku, kada se dođe do izvora – do kojeg vodi tek mali puteljak – izletnici se pojedinačno mogu približiti te bez dužeg zadržavanja i bez pravog doživljaja, udaljiti. Unatoč velikoj ljepoti izletišta, posjetitelji često ostanu pomalo razočarani baš tim dijelom te upućuju primjedbe o sigurnosti i nedostatku ponude. Upravo iz navedenih razloga želimo izgraditi panoramski most i promatračnicu te posjetiteljima pružiti užitak kakav i očekuju na kraju šetnje«, piše u dopisu gradonačelnika Mufića Javnoj ustanovi Priroda.

 


Čekaju odgovor


– Vjerujemo u pozitivan odgovor jer smo i do sada s njima dobro surađvali u Kamačniku pa smo tako, između ostalog, iz smjera Vujnovića napravili prilaz do jedne livade na kojoj su kroz suradnju Grada Vrbovskog i JU-a Prirode postavljene edukacijske table.
Od kraja te livade počinje završni dio šetnice koju je nužno proširiti na širinu od 2,2 do 2,5 metara i koje bi dio bio i taj panoramski most koji bi pružio puno bolji pogled na izvor Kamačnika, što bi turisti znali itekako cijeniti, a vjerujemo da bi i broj posjetitelja narastao jer je baš taj završni dio znao mnoge ostaviti nezadovoljnim. Uz sve to, višestruka korist od ovog posla bila bi i u tome što bi to područje postalo puno dostupnije no što je sada kada treba bar sat vremena za dolazak što predstavlja opasnost u slučaju neke nesreće, rekao je gradonačelnik Dražen Mufić, koji kaže da zbog svega toga vjeruju u dogovor s JU-om Priroda te, što je još bitnije, njihov što brži odgovor jer je do kraja ove godine rok za raspisivanje natječaja i izbor izvođača za taj završni dio dug 300 metara.