Zanimljivo

U Vrbovskom održana predavanja o Goranskom medunu i njegovoj oznaci izvornosti

Danijela Mihelčić

Foto Danijela Mihelčić

Foto Danijela Mihelčić

Saša Burić je prisutne upoznao s mnogim zanimljivim informacijama o Goranskom medunu, a Damir Zanoškar predavao o nastanku meduna jele i smreke



U Izložbenom prostoru Vrbovsko održano je predavanje o Goranskom medunu, nastanku meduna jele i smreke na području Gorskog kotara i njegovoj oznaci izvornosti. Jedan od predavača bio je Saša Burić, predsjednik UP Smreka Vrbovsko koji je prisutne upoznao s definicijom Goranskog meduna, zemljopisnim područjem proizvodnje, dokazima o podrijetlu, postupku proizvodnje i u konačnici pravilima označavanja Goranskog meduna koja će potrošaču jamčiti da kupuje autentičan proizvod.


Drugi predavač bio je Damir Zanoškar, vlasnik tvrtke Gorski d.o.o. Fužine koji je održao predavanje o nastanku meduna jele i smreke na području Gorskog kotara.


– Predavanje sam organizirao prvenstveno da ukažem na važnost i veličinu priznanja goranskog meduna na europskoj razini. Obzirom da sam i sam bio uključen u registraciju meduna od 2016. godine i davanju svog meda za potrebe analize u njemačkom Bremenu gdje se nalazi najcjenjeniji laboratorij za takve proizvode znao sam da će postupak biti dugotrajan i kompliciran.




Osim dane laboratorijske analize kojom se nedvojbeno dokazuje porijeklo te specifične vrste meda koja nastaje na području Gorskog kotara i plaščanske udoline potrebno je i kroz dokaze o spomenima meduna u publikacijama, izdanim računima i slično također dokazati povijest.


U uvodnom dijelu predavanja nakon zahvale na dolasku članovima UP Smreka i ljudima koji su u Vrbovsko došli iz udaljenih krajeva poput Karlovca, Ogulina i Primorja, u kratkim crtama pokušao sam objasniti koliku važnost i potencijal ima europsko priznanje ta nakon toga preko opisa proizvoda, zemljopisnom području proizvodnje i njegovoj specifičnosti, dokazivanju podrijetla, postupku proizvodnje i dokazivanju lokacije pčelinje paše, načinu vrcanja i procjeđivanja, punjenju i pakiranju meduna te o pravilima označavanja meduna koji se kao Goranski medun stavlja na tržište.


Upozorio sam i na potencijalne probleme koji mogu utjecati na neodlučivanje korištenja loga i certifikata koji mogu baciti sjenu na ovaj veliki pothvat Udruge proizvođača meduna ukoliko se ne bude maksimalno koordiniralo sa svim uključenim akterima na terenu. “- pojasnio nam je Saša Burić.


U drugom dijelu predavanja riječ je preuzeo Damir Zanoškar koji je plijenio pažnju svojom pripremljenom prezentacijom i iznesenim činjenicama koje nisu znali niti mnogi pčelari.


– Izložbeni prostor Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić u Vrbovskom je bio pretijesan za sve koji su došli upoznati se sa pričom i detaljima o Goranskom medunom i nadamo se da ćemo uspjeti i u budućnosti organizirati slična predavanja koja osim pčelara privlače pažnju i ne pčelara kojih je i ovaj puta bilo u dosta velikom broju.


Prečesto kroz život koračamo nesvjesni veličine za nas nevažnih stvari, bića ili pojava i predavanje poput ovog vrlo je važno osim za opću kulturu i spoznavanje vrijednosti koju možemo valorizirati ukoliko se prema tome odnosimo s ponosom.


Nakon predavanja gotovo svi gosti su se ostali družiti kroz pčelarske razgovore uz medicu, čaj s medom medunom i slasnim medenjacima još dugo u noć.


Meni kao predsjedniku UP Smreka iz Vrbovskog srce veliko kao kuća zbog izuzetno dobrog pčelarskog druženja i predavanja – poručio je na kraju Saša Burić.