TURISTIČKI PROCVAT

U Vrbovskom ne kriju zadovoljstvo turističkom statistikom. Za veće brojke ipak nedostaju – hoteli

Marinko Krmpotić

Foto T. Kušić

Foto T. Kušić

No, i ovako smo zadovoljni te zahvalni našim privatnim iznajmljivačima čija je ponuda sve šira i kvalitetnija, kaže Tatjana KušićVRBOVSKO – Nakon teškog razdoblja pandemije koronavirusa, turizam se i na području Vrbovskog vratio u normalu, ističe Tatjana Kušić, stručna suradnica za turizam u Gradu Vrbovskom. Šoviše, i Vrbovsko ide u red onih hrvatskih sredina koje su dostigle, pa i premašile, rezultate iz 2019. godine.


– U broju dolazaka premašili smo tu godinu, a u broju noćenja smo nešto slabiji. No, gledano u cjelini, izuzetno smo zadovoljni jer je očigledno došlo do oporavka turizma, pri čemu posebno raduje povećanje broja stranih gostiju. Ostvareni rezultati jasno pokazuju da nam svakako treba kvalitetan hotelski smještaj. Da smo ga imali, sigurno bismo i u broju noćenja nadmašili 2019. godinu. No, i ovako smo zadovoljni te zahvalni našim privatnim iznajmljivačima čija je ponuda sve šira i kvalitetnija, kaže Kušić, posebno ističući niz uspješno organiziranih manifestacija, među kojima su bile i dvije potpuno nove.


Nove manifestacije


– Tu svakako treba istaknuti da smo iznimno zadovoljni suradnjom s tvrtkom Jarun ideja koja je zakupac restoranskog prostora u Kamačniku. S njima surađujemo ne samo kad su u pitanju manifestacije u Kamačniku, već i šire pa smo baš s njima organizirali dvije potpuno nove priredbe. Prva od njih bila je Super dani vani koja je održana za blagdan Tijelova i posjetio ju je velik broj izletnika, ponajprije obitelji. Tu četverodnevnu manifestaciju prilagodili smo svim dobnim skupinama. Poslužilo nas je lijepo vrijeme i velik broj posjetilaca pa ćemo vođeni iskustvima prošlogodišnje manifestacije iznova organizirati Super dane vani te ih unaprijediti dodatnim sadržajima, a naglasak će ostati na gastropriči jer je to, uz prekrasnu prirodu, zaštitni znak izletišta Kamačnik. Ugodno smo bili iznenađeni i održanim dječjim festivalom kojem se odazvalo zaista velik broj malih plesača i pjevača, a bit će tu i omiljeno natjecanje u spravljanju kotlića. Također pripremit ćemo i neka dodatna iznenađenja, govori Kušić, dodajući da će nastaviti i s prvi put na Staru godinu održanom priredbom podnevnog ispraćaja od tekuće godine pod nazivom Ponoć je u podne.
– Ovo događanje sada već organiziraju mnoge sredine diljem Hrvatske, no pokazalo se da kod posjetitelja postoji potražnja za takvim događanjem. S organizacijskom potporom poduzeća Jarun ideja priredili smo odlično druženje. Ugodno nas je iznenadio broj posjetitelja kojih je po našim procjenama bilo oko 2.000. Odličan posjet svakako je rezultat blizine gradskih središta, ali i odlične lokacije naše tržnice te obilje parkirnog prostora. Zbog svega toga nastavljamo i naredne godine s organizacijom tog velikog druženja, uz napomenu da ćemo ga pokušati oplemeniti dodatnim sadržajima, čak i nekim novim lokacijama poput Kuće Mance koja će u tijeku ove godine ponuditi domaćim ljudima i posjetiteljima niz novih sadržaja, najavljuje Kušić, napominjući da su osim dvama spomenutim manifestacijama, zadovoljni i cijelom ljetnom sezonom koja je donijela velik broj izletnika i posjetitelja.


Potencijal Kuće Mance


– Mnogima su zanimljivi bili Dani lavande u Moravicama koje ćemo u suradnji s Obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvom Smojver, začetnikom manifestacije, te udrugom Plodova gorja dalje razvijati. Pokušat ćemo osmisliti i neka nova zbivanja na gradskoj tržnici, a naglasak će svakako biti na sadržajima i zbivanjima koja će u sebi sadržavati promociju domaćih proizvoda koje će posjetitelji, kao i građani, moći kupiti. Razmišljamo i o obnovi Sportskog ljeta, odnosno cjelodnevnog druženja uz sportske sadržaje, a naravno da ćemo punu pažnju posvetiti i našoj najpoznatijoj priredbi Bundevijadi koja je i u svom prošlogodišnjem izdanju bila iznimno uspješna. Također u 2023. godini jak adut bit će nam Kuća Mance, novouređeni objekt u kojem ćemo krenuti s turističkom pričom, ali i ostalim sadržajima – od radionica pa do gastrodruženja koja u tom prostoru mogu biti vrlo zanimljiva i mnogima privlačna pa razmišljamo o stvaranju svojevrsnog gastrocentra u tom objektu, najavila je Tanja Kušić.


Obiteljska destinacija


– Zanimljivo je da nas u sve većoj mjeri posjećuju mladi ljudi, točnije mlade obitelji s malom djecom i to smatramo izuzetno pozitivnim jer možda privučemo te obitelji na duže staze. Zato ćemo ove godine jačati ponudu sadržaja koji mogu privući takvu vrstu gostiju, rekla je Kušić.