Brendiranje

U Staroj Sušici otvoren Centar za posjetitelje “Velike zvijeri”

Bruna Matičić

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Centar će do kraja kolovoza biti otvoren svakodnevno od 10 do 18 sati, a posjetitelji će upoznati s velikim zvijerima, educirati o bioraznolikosti njihovih staništa te naučiti o suživotu Gorana sa šumom i njenim stanovnicimaU cilju valorizacije prirodne baštine i vrednovanja te korištenja zaštićenih životinja u brendiranju Gorskog kotara, nakon višegodišnjih priprema i prvih aktivnosti pokrenutih još 2014. godine, je u Staroj Sušici svečano otvoren Centar za posjetitelje “Velike zvijeri”, posvećen medvjedu, vuku i risu.


Izgradnjom Centra “Velike zvijeri” turistički se valorizira prirodna baština Gorskog kotara, jedno od rijetkih područja u Europi gdje obitavaju sve tri velike zvijeri, a centar, koji je od danas do kraja kolovoza posjetiteljima otvoren svakoga dana od 10 do 18 sati, predstavit će svo bogastvo prirodne raznolikosti ovoga kraja i vrijednost velikih zvijeri u ekosustavu.

Atraktivnim izložbenim postavom posjetitelji će se upoznati s velikim zvijerima, educirati o bioraznolikosti njihovih staništa, naučiti o vezi i suživotu goranskog stanovništva sa šumom i ovim šumskim stanovnicima te se zajednički osvijestiti o važnosti očuvanja naše prirodne baštine.


Najraznolikija županija


Značaj ovog sadržaja za Gorski kotar, ali i cijelu županiju, istaknuo je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.


– Po prirodnoj baštini naša je županija najraznolikija županija u Hrvatskoj te čak 75 posto površine dio je ekološke mreže Natura 2000. U plavom dijelu županije na Cresu imamo Centar za posjetitelje i oporavilište za bjeloglave supove Beli, a sada smo u zelenom srcu županije otvorili Centar za posjetitelje “Velike zvijeri”.Brendiranjem prirodne baštine doprinijeli smo turističkoj ponudi Ravne Gore i cijelog Gorskog kotara, ali i demografiji, jer je svako novootvoreno radno mjesto važno, rekao je Komadina koji je zajedno s ravnateljicom Javne ustanove “Priroda” Irenom Jurić i načelnikom općine Ravna Gora Mišelom Šćukom prerezao svečanu vrpcu i službeno otvorio centar.


Ravnateljica JU “Priroda”, ustanove koja upravlja ovim Centrom, je podsjetila da je, uz brojne aktivnosti i opremanje izložbeno-edukacijskog postava, najznačajniji dio projekta bila obnova stare ruševne gospodarske zgrade kraj frankopanskog dvorca, dok je načelnik Šćuka naglasio kako je tim objektom Ravna Gora dobila vrijednost koja će puno značiti za budućnost turizma u ovom kraju.– Multimedijski postav pruža osjećaj šumskog okružja i spoj je klasičnog i modernog pristupa interpretacije prirodnih vrijednosti Gorskog kotara koji kroz mijene godišnjih doba posjetitelja uvodi u čaroban i skriven svijet velikih zvijeri.


Pri stvaranju postava korištene su moderne tehnologije 3D ispisa te računalna programska rješenja, ali i klasične modelarske, kiparske i slikarske vještine koje su postavu dale toplinu i emociju ljudskog stvaralaštva, dodala je Irena Jurić.


San postao stvarnost


Igor Kreitmeyer, ravnatelj Uprave za zaštitu prirode u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, osvrnuo se na populaciju velikih zvijeri u Hrvatskoj usput ističući važnost ovakvih projekata, a u budućim projektima sljedećeg programskog razdoblja koje je najavio, u središtu će biti čovjek uz zeleno, digitalno i održivo kao najvažnije kriterije.


– U Hrvatskoj imamo oko tisuću medvjeda i dvjesto vukova, a posebno nas veseli činjenica da populacija risa posljednjih godina raste te broji gotovo devedeset jedinki. Početkom dvijetisućitih sanjali smo o Centru “Velike zvijeri” koji je u međuvremenu postao stvarnost, a u idućem programskom razdoblju borit ćemo se za opstojnost čovjeka na ovom prostoru, kazao je Kreitmeyer.


STARA SUŠICA, 09.07.2021. – Sveèano otvorenje Centra za posjetitelje “Velike zvijeri” u Staroj Sušici. Snimio: Mateo Levak


Čestitkama na realizaciji vrijednog projekta pridružila se Ana Čarić Perković, pomoćnica ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU-a.


Ocijenivši da projekt koji ima veliku ulogu u očuvanju baštine i prepoznavanju potencijala zaštićenih vrsta u turističke svrhe goranskoga kraja, istaknula je kako se promicanje održivog razvoja prirodne baštine na području Primorsko-goranske županije provodi u okviru dva ugovorena projekta ukupne vrijednosti 24,3 milijuna kuna.


SAFU je na području županije dosad ugovorio 49 projekata ukupne vrijednosti 2,3 milijarde kuna, od čega je 13 projekata završilo s provedbom, dodala je.


Projekt vrijedan 8,2 milijuna kuna


Centar je izgrađen i uređen u okviru provedbe projekta “Centar za posjetitelje o velikim zvijerima”, sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta je 8,2 milijuna kuna.


U planu radionice i Dan velikih zvijeri


Uz otvorenje Centra i obilazak uz stručno vodstvo Marka Modrića, glavnog čuvara prirode u JU Priroda, održana je i završna konferencija projekta u sklopu koje je prikazan film Tragom velikih zvijeri.


Također, predstavljene su i aktivnosti realizirane projektom, poput zbirke Goranski bestijarij te Mala slikovnica o velikim zvijerima, kao i one koje tek trebaju zaživjeti, poput edukativnih radionica praćenja tragova, pripovijedanja priča i šumske pedagogije, a u planu je i održavanje manifestacije Dan velikih zvijeri.