Kulturni brend

U Lokvama službeno otvorena Goranska kiparska radionica

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Jučer je u Lokvama i službeno otvoreno ovogodišnje izdanje najdugovječnije goranske likovne manifestacijeGoranska kiparska radionica je na polju likovnosti najbolje što se dogodilo na području Gorskog kotara u posljednjim četirima desetljećima, pa i više – istaknula je na jučerašnjoj svečanosti otvaranja 42. saziva GKR-a povjesničarka umjetnosti Branka Arh, koja je predstavila ovogodišnje sudionike – slovenskog akademskog kipara Mateja Vočanca i uglednog zagrebačkog akademskog slikara Baneta Milenkovića.


Nastupom Vočaneca, istaknula je Arh, GKR iznova ima obilježje međunarodne priredbe, a sudjelovanje Milenkovića potvrda je kontinuiteta jer je taj autor prvi put nastupio sad već pomalo davne 1987. godine izradivši mnogima znanu skulpturu »Balerina«, a 34 godine kasnije vraća se u Lokve i izrađuje skulpturu »Avion«.


O važnosti Goranske kiparske radionice – uz nazočnost Zvonimira Kamenara Funčija, sudionika 1. saziva održanog 1979. godine – govorio je predsjednik GKR-a Milutin Burić naglasivši da je kroz te 42 godine GKR postao svojevrsni kulturni brend Gorskog kotara, a izrađene skulpture sve su zanimljivije i turistima.

– Usto Saziv iz godine u godinu raste brojem aktivnosti pa smo, primjerice, ove godine već imali otvaranje izložbe u spilji Lokvarka, održane su radionice za djecu Prvog saziva grafike, slijede radionice za odrasle, otvaranje izložbe u špilji Vrelo, Noć skulptura te predstavljanje grafičke mape GKR-a.


Da bismo realizirali sve veću količinu posla, imamo veliku pomoć s raznih strana, rekao je Burić spomenuvši Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Primorsko-goransku županiju, Općinu Lokve, Općinu Fužine, Hrvatske šume, Goran graditeljstvo Delnice, Miteh Lokve, KD »Lokvarka« Lokve, Karloline-Kling Lič, Malu HE Zeleni Vir Skrad, »Gec« Lučice i SPB Rijeka, kao i vrijedne drvodjeljske majstore (Željko, Bogomil, Paolo i Nikola) bez kojih ne bi bilo skulptura.


Četrdeset i drugi saziv najdugovječnije goranske likovne manifestacije otvorenim je proglasio načelnik Općine Lokve Toni Štimac istaknuvši da je, zbog toga što GKR sve uočljivije širi niz aktivnosti i sadržaja, nužna svojevrsna institucionalizacija koja bi omogućila sufinanciranje rada iz državnih te izvora EU-a, kao i još veći fokus na rad koji već sada bitno prelazi okvire vrlo kvalitetnih volonterskih aktivnosti.