KORAK DALJE

U Lokvama kupili top za zasnježenje poznate staze Goranska princeza. Dali su mu ime po uzoru na “Kapelske kresove”

Marinko Krmpotić

Nažalost, ove godine do sada smo imali doslovce jedan jedini sanjkaški dan, kaže ŠtimacLOKVE – To što ove zime snijega svim ljubiteljima zimskih radosti i sportova itekako nedostaje, ne znači da o snježnim užicima ne treba razmišljati te planirati što raditi kad snijega nema. Štoviše, u Lokvama su krenuli i korak dalje od razmišljanja te kao prva goranska lokalna samouprava – kupili tzv. snježni top! Tako će njihova poznata skijaška staza zvana Goranska princeza od ove godine imati i svoj top.


– Zvat će se, po topu iz kultne TV serije »Kapelski kresovi«, Krnjo, govori nam načelnik Lokva Toni Štimac te pojašnjava kako su u kupnju ovog »stroja«, koji izgleda impozantno, krenuli stoga jer im je nakon ove zime postalo jasno da bez mogućnosti zasnježivanja neće biti sanjkanja.


Jedan sanjkaški dan


– Nažalost, ove godine do sada smo imali doslovce jedan jedini sanjkaški dan. Dakle, nema se što više čekati. Uz pomoć Primorsko-goranske županije nabavili smo, u okviru njihovog projekta izgradnje mreže malih sanjkališta i skijališta, polovni snježni top koji je plaćen oko 6.000 eura. Potiho se nadamo da ćemo ga možda moći probati, ako jače zahladi, možda već i ove zime. No, ako se to ne dogodi, pokušat ćemo to učiniti krajem ove godine ako za to bude mogućnosti. Dakle, sezonu rada diktirat će temperatura i vlaga u zraku. Čim se to ostvari, mi ćemo krenuti s »proizvodnjom« snijega, govori Štimac koji je svjestan da ni ovo ulaganje ne osigurava, s obzirom na uočljivu pomjenu klime, sigurnost rada sanjkališta.
Već sad je jasno da bez mogućnosti tog umjetnog zasnježenja jednostavno više neće ići pa je za pretpostaviti da će i svi ostali koji su na goranskom području izgradili sanjkališta u županijskom projektu izgradnje mreže malih sanjkališta i skijališta, morati krenuti ovim putem, odnosno osigurati zasnježenje staza.


Iznajmljivanje


– Nadamo se da ćemo uz ovaj top, naše sanjkalište imati u funkciji bar dva tjedna tijekom zime. Budući da je riječ o pokretnom topu, mi ćemo ga prevesti i do lokacije Rezana gdje također namjeravamo raditi podlogu za sanjkanje, čak i za malo skijalište. Također, spremni smo ga, nakon što napravi posao na našem terenu, iznajmljivati drugim goranskim lokalnim samoupravama, govori Štimac.


Dodaje kako top nije jedino ulaganje koje je Općina Lokve realizirala u okviru nastojanja razvoja sanjkališta »Goranska princeza«.


– Kupili smo 15 trkačkih sanjki, nabavili uređaj za mjerenje vremena, obnovili ogradu i postavili novu rasvjetu uz sanjkalište. Nadamo se da će sve to privući mlade te da će i naš Sanjkaški klub Lokve iduće sezone imati puno bolje mogućnosti rada. Također, već smo ove sezone krenuli i s ugostiteljskom ponudom, a to ćemo u još većoj mjeri raditi i iduće sezone kad se nadamo jednoj pravoj sanjkaškoj sezoni na našoj Goranskoj princezi, zaključio je Toni Štimac, načelnik Općine Lokve.


Deset kubika snijega u sat vremena


Krnjo će u sat vremena proizvoditi 10 kubika snijega, a za temeljno zasnježenje strme Goranske princeze duge 600 metara treba, govori načelnik Toni Štimac, 50 do 60 »kubika«.


– Na taj temeljni pokrov potom ide voda kako bi staza bila što zaleđenija. Dobro je to što se sanjkalište nalazi pod stijenom i na sjevernoj strani, što znači da je sunca malo, pa ako su temperature niske, ta podloga može izdržati duže vremena, rekao je načelnik Štimac.