Razvoj socijalnih inovacija

U Kući čuvara brane u Lokvama održana jednodnevna edukacija iz društvenog poduzetništva

Marinko Krmpotić

Sudionici jučerašnje edukacije u Lokvama / Foto UDRUGA LADA

Sudionici jučerašnje edukacije u Lokvama / Foto UDRUGA LADA

Voditelj ovog korisnog druženja bio je Teo Petričević, a poduka je bila namijenjena mladima i organizacijama mladih i za mlade koji se žele upoznati s konceptom i proširiti znanja o mogućnostima zapošljavanja, samozapošljavanja, kao i utjecaja na svoje lokalne zajedniceLOKVE – U okviru projekta »Lada – razvoj socijalnih inovacija u zajednici«, jučer je u Kući čuvara brane na Lokvarskom jezeru održana jednodnevna edukacija iz društvenog poduzetništva. Voditelj ovog korisnog druženja bio je Teo Petričević, a poduka je bila namijenjena mladima i organizacijama mladih i za mlade koji se žele upoznati s konceptom i proširiti znanja o mogućnostima zapošljavanja, samozapošljavanja, kao i utjecaja na svoje lokalne zajednice.


Obrađene su teme razumijevanje društvenog poduzetništva, koncepta društvenog poduzetništva i naučene lekcije hrvatskih društvenih poduzetnika, a izneseni su i brojni primjeri iz prakse, odnosno progovoreno na koji način se mladi uključuju u razvoj društvenog poduzetništva, koji modeli najbolje funkcioniraju te kako se iniciraju društvenopoduzetnički projekti u lokalnim zajednicama.


Ivona Mladina, voditeljica projekta i psihologinja Udruge Vida, rekla nam je kako se Udruga Vida iz Rijeke bavi socijalnom i radnom reintegracijom osoba sa psihosocijalnim poteškoćama i to još od 2006. godine.
»Od 2017. godine u Lokvama vodimo stambenu zajednicu za osobe liječene od ovisnosti te razvijamo socijalno poduzetništvo. Prošle godine započeli smo jednogodišnji projekt »Lada – razvoj socijalnih inovacija u zajednici« čiji cilj je razvoj održivih socijalnih usluga u lokalnim zajednicama Gorskog kotara. Dosad smo u okviru projekta osnovali neformalnu međusektorsku inicijativu za razvoj socijalnih usluga u zajednici koja trenutno broji pet članova te volontersku grupu građana za aktivaciju i razvoj građanske solidarnosti. Također smo osnovali i podružnicu našeg riječkog savjetovališta u Lokvama gdje stručni tim pruža usluge psihologijskog i pravnog savjetovanja te usluge pomoći pri zapošljavanju. Veliku podršku za te smo ciljeve dobili od lokalnih vlasti Lokava i Mrkoplja. U okviru ovog projekta organizirali smo i današnju edukaciju«, rekla je Ivona Mladina.