GORANSKA POSEBNOST

U Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi otvoreni novi muzejski postav te Interpretacijski centar

Marinko Krmpotić

Foto M. Krmpotić

Foto M. Krmpotić

Kroz eksponate i ponuđenu priču predstavljeno je sve što čini Gorski kotar – od doline Kupe smještene na manje od tri stotine metara nadmorske visine pa do vrleti tisuću i pol metara visokog Risnjaka ili Snježnika. Postav je zamišljen i uređen po uzoru na uspon na planinski vrhBROD NA KUPI – Jučer je u Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi prigodnom svečanošću otvoren stalni muzejski postav »Divljina s pogledom na more« i Interpretacijski centar Kulturno-turističke rute Putovima Frankopana. Otvaranje je imalo simbolički karakter budući da su brojni posjetitelji već dobro razgledali novi postav Prirodoslovnog muzeja Rijeka i to zahvaljujući Danima otvorenih vrata koji traju od kraja srpnja kad se moglo, uz poštivanje svih važećih epdemioloških pravila, posjetiti ovaj muzejski prostor.


Učinili su to već mnogi i ostali zadovoljni jer, kako je istaknula Željka Modrić Surina, ravnateljica Prirodoslovnog muzeja Rijeka, stalni postav »Divljina s pogledom na more« posjetiteljima prikazuje značajke, zanimljivosti i posebnosti prirode goranskog područja, ali i elemente tradicionalnog suživota čovjeka i prirode na ovom području.


Uspon na vrh planine


Kroz eksponate i ponuđenu priču predstavljeno je sve što čini Gorski kotar – od doline Kupe smještene na manje od tri stotine metara nadmorske visine pa do vrleti tisuću i pol metara visokog Risnjaka ili Snježnika. Posjetitelji se tako, primjerice, mogu upoznati sa svijetom mahovine i lišajeva, ali i velikih goranskih i europskih zvijeri (ris, vuk, medvjed), osjetiti ekstremne vremenske uvjete goranske zime, hodati po jesenskom lišću, slušati pjev ptica, vidjeti i shvatiti što su to ponikve, penjati se na umjetnoj stijeni… Jednom rječju, nudi se, kako to i naziv kaže, divljina iz koje se vidi i osjeća more, a baš to i jest jedna od posebnosti goranskog prostora.
Postav je zamišljen i uređen po uzoru na uspon na planinski vrh pa se tako od prizemlja ide kao od podnožja planine da bi se na trećem katu završilo na vrhu, odnosno među oblacima i pticama. U prizemnom dijelu uređen je Interpretacijski centar Kulturno-turističke rute Putovima Frankopana koji je jedan od ukupno osam uređenih interpretacijskih centara u sklopu istoimenog EU projekta Primorsko-goranske županije. Svaki od tih centara ima svoju temu, a ova u brodokupskom Kaštelu vezana je uz odnos obitelji Frankopana i Zrinskih prema prirodi.


Ukupno je u uređenje Stalnog postava i Interpretacijskog centra uloženo 5,2 milijuna kuna, a financije su osigurali Europska unija, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija i Grad Delnice.


Turistička priča


– Ovaj smo kaštel počeli obnavljati 2009. godine i obnovu dovršili 2012. godine. Ukupno je u ovaj objekt uloženo oko 15 milijuna kuna, od čega oko devet u revitalizaciju i restauraciju objekta, a ostalo u uređenje sadržaja primjerenih ovom objektu, sagrađenom još u 17. stoljeću. Cjelokupnim smo projektom prirodnu i kulturnu baštinu te povijest sjedinili na jednom mjestu, a vjerujem da će nakon obnove i uređenja sve ovo biti iznimna turistička priča na ponos Goranima, ali i svima iz Primorsko-goranske županije – rekao je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, zahvalivši svim državnim i EU institucijama koje su sudjelovale u realizaciji.


Nazočnima su se obratili i drugu uzvanici među kojima su bili i Sonja Šišić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i sport PGŽ-a, Tatjana Horvatić, voditeljica Službe za pokretnu etnografsku i nematerijalnu kulturnu baštinu u Upravi za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture RH, Natalija Radovčić, voditeljica Odjela Središnje agencije za financiranje i ugovaranje te Katarina Mihelčić, gradonačelnica Delnica. Svi su oni izrazili zadovoljstvo otvaranjem Stalnog postava i Interpretacijskog centra, izrazivši nadu da će novi sadržaji u velikoj mjeri pomoći ne samo očuvanju povijesti, već i turističkom prosperitetu ovog područja.