PROBLEM

U Gorskom kotaru bez pomoći u kući ostaje 30 osoba: “Neshvatljivo je da im se to radi”

Marinko Krmpotić

Ovu će pomoć dalje moći koristiti svega 13 korisnikaNe dođe li do nekih bitnih i hitnih promjena, od početka idućeg mjeseca tridesetero korisnika dosadašnje pomoći u kući uključenih u rad delničke udruge Žar, ostat će bez prava na tu pomoć koju će dalje moći koristiti svega trinaestero korisnika.


Time će, logično, biti ugrožena i radna mjesta za trenutačno šestero uposlenih gerontodomaćica koje već sedamnaest godina realiziraju ovaj socijani program na području Delnica i Mrkoplja. Ove podatke na današnjoj sjednici Koordinacije goranskih čelnika iznijela je Branka Crnković, predsjednica Udruge Žar, pojasnivši da do poteškoća dolazi zbog rasta tzv. mirovinskog cenzusa.


Samo 13 korisnika


– Po novim zakonskim odredbama, pravo na tu pomoć imaju samo oni čija je mirovina manja od nekadašnjih 1.995 kuna mjesečno. Trenutačno je to samo 13 korisnika, i to znači da udruga gotovo ostaje bez korisnika.
Ova je najava tim bolnija jer su se ljudi u proteklih 17 godina itekako navikli na ovaj oblik pomoći i neshvatljivo im je da će zbog malog rasta mirovina ostati bez prava na pomoć koju trebaju i na koju su navikli, rekla je Branka Crnković.Njezine je riječi potvrdila Silvana Cindrić, voditeljica Centra za socijalnu skrb, istaknuvši da je do prvih poteškoća vezanih uz cenzus došlo još 2018. godine, ali se uz pomoć Primorsko-goranske županije i goranskih lokalnih samouprava uspijevalo nadvladati sve te teškoće.


Takva će pomoć, istaknula je komentirajući trenutačno stanje gradonačelnica Delnica Katarina Mihelčić, očigledno biti potrebna i dalje.


– Razgovarala sam s predstavnicima PGŽ-a koji žele da se ovaj program nastavi, ali uz uključivanje goranskih lokalnih samouprava, na što smo mi spremni i uskoro bi s predstavnicima županije trebalo održati sastanak o toj temi, rekla je gradonačelnica Katarina Mihelčić.


Inflacija


Načelnik Lokava Toni Štimac istaknuo je da je pomoć te lokalne samouprave neupitna.


– No, mi kao Koordinacija goranskih općina i gradova moramo hitno tražiti od nadležnog ministarstva i Vlade RH promjenu sadašnjeg cenzusa koji velik broj naših umirovljenika stavlja u iznimno težak položaj.


Ovo što se sada događa ovom obliku pomoći starijima i socijalno ugroženima kroz ovaj program, uskoro bi se moglo početi događati i u svemu vezanom uz poznati program Zaželi. Zato, ali i zbog činjenice da je inflacija »pojela« sredstva dobivena povećanjem tog cenzusa pa naši umirovljenici nisu ništa bogatiji, logična je što hitnija reakcija, zaključio je Štimac.Njegove su stavove podržali i ostali sjednici nazočni čelnici pa će tako ovih dana Vladi RH biti poslan zahtjev za promjenom cenzusa, a sa Županijom će biti dogovoren sastanak o daljnjim postupcima.


Problem plastičnih boca


Na inicijativu Davida Bregovca, načelnika Općine Fužine, potaknuto je i rješavanje problema otkupa plastičnih boca. Naime, Lidl i Konzum, čija je zakonska obveza otkupljivati tu ambalažu, u Delnicama to ne rade pa se u sve većoj mjeri javlja problem da taj plastični otpad završava – u šumi.


Taj se sve uočljiviji ekoproblem mora riješiti pa je zaključeno da će u ime Koordinacije biti na adresu dva spomenuta trgovačka lanca poslan dopis u kojem će se tražiti pojašnjenje stanja i njihova adekvatna reakcija.


Pomoć delničkom GSS-u


Čanovi Koordinacije jednoglasno su prihvatili i traženje GSS-a Delnice o pomoći pri sufinanciranju nabave novog interventnog pickup vozila vrijednog 61.000 eura. Dio sredstava osigurat će Primorsko-goranska županija, a dio općine i gradovi Gorskog kotara, pri čemu način sufinanciranja još nije dogovoren, kao ni to hoće li u sufinanciranju sudjelovati svih devet lokalnih samouprava.


Problem je u tome što se, kako je naglasio pročelnik GSS-a Delnice Goran Tomac, neke lokalne samouprave, poput Grada Vrbovskog, nikad ne odazivaju na pozive za sufinanciranjem, iako se i na njihovom području provode intervencije GSS-a.