MEĐUKONTINENTALNA SURADNJA

U Gorski kotar stigli stručnjaci iz – Maroka. Zanima ih uzgoj bobičastog voća i ruralni razvoj

Marinko Krmpotić

Petnaestak Marokanaca, doktori agronomskih znanosti, agronomi i ostali stručnjaci, boravilo je desetak dana u Hrvatskoj, a dio tog vremena gosti sa sjevera Afrike proveli su na goranskom područjuDELNICE – Uposlenici Lokalne akcijske grupe Gorski kotar proteklih su dana bili vrlo uspješan domaćin delegaciji Ministarstva poljoprivrede Kraljevine Maroko. Petnaestak Marokanaca (doktori agronomskih znanosti, agronomi i ostali stručnjaci) boravilo je desetak dana u Hrvatskoj, a dio tog vremena, govori nam Hrvoje Zatezalo, stručni suradnik u uredu LAG-a Gorski kotar, proveli su na goranskom području.


EU sredstva


– S nama su u kontakt stupili jer ih zanima na koji način se provode mjere ruralnog razvoja u brdsko-planinskim područjima koje su financirane sredstvima EU-a, a ponajprije one vezane za poljoprivredu.


Predstavili smo im povijest LAG-a Gorski kotar, naš način rada i zaposlene te projekte koje realiziramo.
Omogućili smo im i posjet Centru za brdsko-planinsku poljoprivredu u Staroj Sušici, točnije nedavno pokrenutom pogonu za preradu voća, potom i Obrtu Borovnica Nataše Kozlice u Belom Selu te fužinskom OPG-u Zanoškar kod našeg poznatog pčelara Damira Zanoškara.


Svi oni koriste EU sredstva koja su dobili preko nacionalnih ili LAG-ovih mjera. Detaljno su pojasnili način na koji rade, čime se bave, kako istupaju na tržište i sve drugo.


Drago nam je da je netko s drugog kontinenta i iz potpuno druge i drugačije sredine došao k nama, a naravno da se nadamo i daljnjoj suradnji, rekao je Zatezalo uz kojeg su rad LAG-a Gorski kotar predstavile uposlenice LAG-a Dragana Jakovac i Nika Troha te predsjednica LAG-a Gorski kotar Sanja Čop, kao i Natalija Mamula i Josipa Liker, kolegice iz PINS-a, skradskog poduzetničkog inkubatora koji je član LAG-a.


Hrvojre Zatezalo i Sanja Čop


Novi programi


Zatezalo ističe i kako su počele aktivnosti vezane uz stvaranje uvjeta da se LAG Gorski kotar može prijavljivati na natječaj za novo programsko razdoblje.


– Nastojat će se, kao i do sada, osigurati sredstva za realizaciju što većeg broja projekata i programa, odnosno mjera ili intervencija kako se to službeno naziva u EU dokumentima.


U skladu s tim skupština LAG-a Gorski kotar je donijela dokument koji se zove Lokalna razvojna strategija LAG-a Gorski kotar i na temelju nje moći ćemo se prijavljivati na natječaj za sredstva za novo programsko razdoblje 2023. – 2027.


U toj Strategiji imat ćemo dva temeljna smjera – jedan vezan za povećanje kvalitete života i smanjenje ruralne depopulacije te stvaranje održive poljoprivredne proizvodnje koji će se provoditi kroz nekoliko mjera, odnosno intervencija, kaže Zatezalo, a Sanja Čop, predsjednica LAG-a Gorski kotar kaže kako najprije treba od strane nadležnih biti prihvaćen taj novi nacrt Strategije LAG-a Gorski kotar, a onda se može krenuti dalje.


I dalje uspješni


– Vjerujem da možemo i dalje biti uspješni jer smo i do sada jako puno napravili. U prošlom programskom razdoblju provodili smo kroz 6. LAG natječaja dvije mjere. Unutar mjere »Potpora malih poljoprivrednih gospodarstva« ostvareno je 59 potpora, a kroz mjeru »Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu«, 9 potpora te je još jedan natječaj za istu mjeru u tijeku.


Marokanci u posjetu poznatom fužinskom pčelaru Damiru Zanoškaru


Budući da nam je dio posla bio vezan uz analize, mi već znamo što bi i gdje trebalo ulagati i što razvijati. I dalje ćemo biti usmjereni na tzv. intervencije usmjerene prema lokalnim samoupravama i poljoprivrednicima, a realizacija samih projekata početi će tek kad budu gotovi svi dokumenti i kad budu poznati rezultati svih natječaja koji će biti raspisani u drugom dijelu naredne godine, a to znači da bi se u realizaciju moglo krenuti tijekom 2024. godine.


Do tada nas čeka još puno posla jer sve to moramo predstaviti potencijalnim korisnicima vezanim uz poljoprivredu, odnosno lokalnim samoupravama. To ćemo činiti kroz medije, direktne kontakte, društvene mreže i različite oblike radionica, najavila je Sanja Čop.