Špilja Vrelo

U fužinskoj špilji Vrelo zbrajaju dvostruko više posjeta nego lani

Marinko Krmpotić

S godišnjim prosjekom od oko 12.000 posjetitelja, špilja Vrelo predstavlja vrlo značajan dio prihoda KTD-a Fužine, a tako će biti i ove godine. Iako je zbog pandemije špilja otvorena tek 29. svibnja, individualnih posjeta dvostruko je više nego laniBesplatnim ulazom za sve posjetitelje koji su željeli upoznati podzemnu ljepotu špilje Vrelo, jučer je obilježena sedamdeseta godišnjica otkrivanja ovog atraktivnog speleološkog objekta čiji je pak rođendan nemoguće utvrditi, ali se zna da je riječ o špilji koja je stara između 3,5 – 4 milijuna godina!


Na jučerašnji dan točno prije sedam desetljeća – dakle, 8. srpnja 1950. godine – pri radovima na izgradnji akumulacije jezera Bajer, točnije aktivnostima vezanim uz kamenolom koji je korišten za izgradnju budućeg jezera Bajer, otkriven je podzemni prostor.


Do otkrića je došlo slučajno, odnosno nakon što se na području kamenoloma pri radovima dio zemlje urušio, a kroz rupu se jasno vidjelo da se pod zemljom nalazi oveći podzemni prostor. Naravno, radovi u kamenolomu su obustavljeni, a umjesto njih krenulo se u istraživanje podzemlja.


Velik broj posjetitelja
Ubrzo se pokazalo da je riječ o pravom malom podzemnom svijetu, lijepim »dvoranama« koje nude raj za speleologe. Nakon stručnih istraživanja krenulo se i u turističku valorizaciju pa je jednim svojim djelom špilja bila dostupna turistima već sedamdesetih godina prošlog stoljeća, ali do njenog potpunog okretanja turizmu došlo je 1994. godine te pogotovo nakon što je 1998. godine baš detaljno uređena i pripremljena za posjetitelje.


Od tog trenutka špilja Vrelo jedan je od jakih aduta fužinskog turizma, a uz posebitosti i ljepote svijeta podzemlja mnogima je privlačna i zbog svoje jednostavnosti, pristupnosti i konfiguracije.


Naime, u špilji dugoj 300 metara uređena je 160 metara duga staza koja je ravna i bez problema je prolaze i djeca i stariji ljudi. Štoviše, u ovom je trenutku to u Hrvatskoj jedina špilja u koju mogu ući osobe u invalidskim kolicima, a po tome je i u Europi među rijetkima.


160 metara duga staza pogodna je za sve


Poziv za besplatni ulazak (inače je cijena karte za odrasle 30 kuna, djecu 25 kuna te obiteljska 60 kuna) jučer su prihvatili mnogi, potvrdila nam je Silvija Sobol koja od prošlog mjeseca radi u Uredu za turizam KTD-a Fužine.


– S godišnjim prosjekom od oko 12.000 posjetitelja, nama špilja Vrelo predstavlja vrlo značajan dio prihoda, a kako stvari sada stoje, tako će biti i ove godine. Iako smo zbog pandemije koronavirusa špilju otvorili tek 29. svibnja, zanimanje je iznimno i brojke pokazuju da su individualni posjeti čak i dvostruko brojniji u odnosu na prošlu godinu.


Pretpostavljamo da je rast tog interesa posljedica želje ljudi da se nakon prisilne dvomjesečne izolacije što više druže u prirodi, posebno u Gorskom kotaru koji je ne samo korona free zona, već i odredište u kojem se čovjek ovih dana osjeća ugodno i zdravo.


Jedinstvena u Europi


Špilja Vrelo posjetiteljima zaista nudi puno. Špiljski su ukrasi stari 500 do 600.000 godina što je samo po sebi atrakcija. Lagana šetnja uz vodiča traje od 15-20 minuta i pruža odličan pogled na stalaktike i stalagmite, a posebna atrakcija u proljeće, jesen i zimu je podzemna rijeka i izvor koji nabujaju u doba kiša pa cijelom prostoru daju poseban pečat.


Do 15. lipnja ove godine, s izuzetkom razdoblja zbog pandemije smanjenih aktivnosti, u špilju se moglo samo vikendom i blagdanom, a od tog dana otvorena je svaki dan po četiri sata, od 12 do 16 sati, odnosno vikendom od 10 do 18 sati.


Bogatstvo podzemnog svijeta špilje Vrelo


Već po tradiciji u špilji rade studenti s našeg područja koji si na taj način zarađuju džeparac, a istodobno i na lijep način predstavljaju svoj zavičaj, rekla je Sobol naglasivši da će tijekom ovog ljeta, povodom sedamdesete godišnjice otkrića špilje Vrelo biti organiziran još niz aktivnosti.


– Plan nam je da u još nekoliko navrata napravimo Otvorena rata špilje Vrelo. Planiramo organizirati i i radionice sa speleolozima, možda čak i neobičnu modnu reviju u prostorima špilje.


U svakom slučaju dostojno ćemo obilježi tih sedam desetljeća od otkrića, a o svim tim akcijama javnost će biti obaviještena na vrijeme, najavila je Silvija Sobol.


Speleoterapija


Iako obilazak špilje Vrelo ne traje dugo, uvijek je dobro sa sobom uzeti jaknu ili majicu dugih rukava. Naime, stalna temperatura u špilji je 8 stupnjeva Celzija.


Podzemni ukrasi stari su između 500 i 600 tisuća godina!


Posebnost ovog prekrasnog podzemnog prostora je i hematit, željezna ruda koja u kombinaciji s vlagom ispušta aerosol koji, dokazano je, blagotvorno djeluje na dišne puteve i to već nakon boravka od 30 minuta.


Stoga se razmišljalo i o mogućnostima speleoterapije u špilji Vrelo.