Svečanost

U Delnicama predali gradske zahvalnice izvršiteljima oporuke dobrotvorke Janet Majnarich

Marinko Krmpotić

Očigledno, pokojna Janet Majnarich ostavila je pravo na upravljanje svojim oporučnim sredstvima pravim ljudima. Vilim Smiljanić i Tom Dušević pomogli su i pri nizu drugih gradskih projekata i zaista zaslužuju zahvalu svih Delničana – rekla je gradonačelnica Katarina MihelčićDELNICE – U Gradskoj knjižnici »Janet Majnarich« u Delnicama priređena je svečana predaja gradskih Zahvalnica Vilimu Smiljaniću i Tomu Duševiću, izvršiteljima oporuke Janet Majnarich, Kanađanke delničkog podrijetla koja je oporučno ostavila financijski vrlo značajan fond namijenjen ulaganju u razvoj Delnica na različitim područjima. Dio tih ulaganja proteklih godina bila je i obnova bivšeg Doma OSRH-a u suvremenu gradsku knjižnicu. Po završetku svih tih poslova i početku rada knjižnice, koja je potpuno zasluženo dobila ime po ovoj delničkoj dobrotvorki, gradonačelnica Delnica Katarina Mihelčić i Indira Rački Joskić, ravnateljica knjižnice, upriličile su u prostorima knjižnice predaju Zahvalnica koje je u svoje i ime Toma Duševića primio Vilim Smiljanić.


Izvršitelji oporuke Janet Majnarich dali su ogroman doprinos pri realizaciji uređenja nove knjižnice, rekla je pri tom svečanom činu gradonačelnica.


Prepoznata potreba


– Očigledno, pokojna Janet Majnarich ostavila je pravo na upravljanje svojim oporučnim sredstvima pravim ljudima. Gospodin Vilim Smiljanić iskusan je i vrlo uspješan poduzetnik, a Tom Dušević jedan je od poznatijih kanadskih odvjetnika. Njih su dvojica pomogli i pri nizu drugih gradskih projekata i zaista zaslužuju zahvalu svih Delničana. Kad je o knjižnici riječ, drago nam je što su prepoznali veliku potrebu našeg grada, pa rekla bih i cijelog ovog dijela Gorskog kotara, za jednim prostorom kakva je danas knjižnica koja nosi ime Janet Majnarich. Njhov doprinos, uz onaj Ministarstva kulture kojem smo također izuzetno zahvalni, bio je najbitniji u realizaciji ovog posla kojim su, kao i nizom drugih projekata, učinili jako puno za naš grad i za budućnost brojnih generacija Delničana – rekla je gradonačelnica Katarina Mihelčić.
Ravnateljica Indira Rački Joskić istaknula je da bi, da nije bilo njihovog razumijevanja, možda novac namijenjen knjižnici bio iskorišten za nešto drugo jer potreba ima na raznim područjima djelatnosti.


– No, gospodin Smiljanić i gospodin Dušević prepoznali su činjenicu da je uređenje buduće knjižnice svojevrsni zalog za budućnost brojnih generacija Delničana, kao i ostalih Gorana. Uz njihovo sudjelovanje od gotovo 2,5 milijuna kuna uređen je novi prostor kojim smo mi kao djelatnice, a isto tako i naši korisnici, silno zadovoljni. Daleko je veći od onog u kojem smo donedavno radili i koji je, zbog ogromne količine knjiga, više sličio na skladište knjiga no na knjižnicu. Baš su zato naši korisnici puno rjeđe sami tražili knjige, a i programi koje smo osmišljavali i realizirali bili su ograničeni nepogodnošću tog malog prostora. Sada je sve to promijenjeno, uvjeti za rad su daleko bolji pa je i kvaliteta onoga što knjižnica nudi znatno veća, a to se vidi i iz činjenice da nam raste broj članova. Smatram da je ulaganje dijela ostavštine Janet Majnarich u knjižnicu u potpunosti opravdalo i ispunilo onu njenu temeljnu želju, a to je da ostavi nešto svim građanima Delnica. Mislim da je knjižnica koja nosi njeno ime upravo to. I to, kako se ono kaže, zauvijek i svima – rekla je ravnateljica Indira Rački Joskić.
Zahvalivši na priznanjima, Vilim Smiljanić rekao je da su on i Tom Dušević kao izvršitelji oporuke više no zadovoljni načinom na koji je utrošeno 2,5 milijuna kuna iz ostavštine Janet Majnarich.


Književna druženja


– Ne samo da su radovi odlično obavljeni, već vidim i da već ovih prvih mjeseci rada knjižnica »Janet Majnarich« privlači veliku pažnju. Drago mi je što knjižnica nije samo mjesto izdavanja knjiga, već i svojevrsna obrazovna institucija jer se ovdje mogu pogledati i zanimljiva književna druženja i različiti susreti. Baš tim putem treba ići i dalje. Jako mi se dopalo nedavno predstavljanje djela našeg delničkog književnika Davora Grgurića, pri čemu mi je na um pala ideja da bi sve goranske općine i gradovi trebali za izdavaštvo i objavljivanje knjiga izdvojiti mali postotak svog proračuna te osnovati Fond za goransku književnost koji bi našim književnicima služio kao pomoć pri tiskanju knjiga – rekao je Smiljanić.


Pomogli i sportskim i kulturnim udrugama


– Kad je riječ o našem izvršenju oporuke gospođe Majnarich, mi smo već do sada na niz načina pomogli Delnicama. Sredstvima iz te ostavštine uređen je park, potom i groblje, a pomogli smo i brojnim sportskim te udrugama kulture koje djeluju na području grada Delnica. Naravno da ćemo pomagati i dalje, pogotovo za ovakve projekte kakva je knjižnica koja zauvijek ostaje na korištenje svim Delničanima – rekao je Vilim Smiljanić, najavivši da će novo značajno ulaganje iz tog fonda biti vezano uz obnovu stare Šumarske škole koja bi trebala biti pretvorena u etnografski i povijesni muzej Delnica.