Kvalitetan prostor

U Delnicama otvorena nova knjižnica “Jenet Majnarich”, s darovima stigla ministrica kulture

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Gradonačelnik Ivica Knežević podsjetio je da se od 1874., kad je osnovana narodna čitaonica, prostor za čitanje i posuđivanje knjiga selio na različite lokacije, između ostalog i u gostionice i svratištaDELNICE  Usprkos svim poteškoćama vezanim za globalnu pandemijsku krizu, u Delnicama se, baš u godini čitanja, otvara uz veliku pomoć Ministarstva kulture i medija, još jedna knjižnica u Hrvatskoj, istaknula je jučer u svom pozdravnom govoru Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija RH, istaknuvši da je vrlo bitno da se knjižnica otvara u Delnicama, sredini koja punih 147 godina nastoji širiti ideju narodnog knjižničarstva, a to znači obrazovanja i širenja kulture u najširim slojevima pučanstva.


 


Suvremeni standardi


 
– Za ostvarenje te ideje nužan je kvalitetan prostor, a upravo to dobili smo realizacijom ovog projekta u kojem je država sudjelovala tako što je svoj prostor nekadašnjeg Doma OSRH-a ustupila Gradu Delnicama te potom u projektu vrijednom ukupno 6 milijuna kuna sudjelovala sufinanciravši 2,8 milijuna kuna. Neizostavno moramo biti zahvalni i vašoj plemenitoj sugrađanki Janet Majnarich, iz čije je ostavštine osigurano 2,4 milijuna kuna, Grad se uključio s 800.000 kuna, a Primorsko-goranska županija sa simboličnih 30.000 kuna. Knjižnica je uređena po svim suvremenim knjižničarskim standardima te će biti novi dom i mjesto susreta svih generacija Delničana pa i Gorana iz drugih sredina ovog područja. Ono što bih posebno željela istaknuti jest to da smo se, čim smo čuli za tako vrijednu donaciju gospođe Majnarich, odlučili pomoći koliko je god to moguće kako bi donirana sredstva dodatno oplemenili i sudjelovali u realizaciji projekta. Također, bez obzira na sve poteškoće i očiglednu krizu izazvanu pandemijom, mi ćemo nastojati i ubuduće sufinancirati temeljnu kulturnu infrastrukturu, a to znači i knjižnice te su za to predviđena sredstva u novom financijskom okviru, rekla je ministrica Obuljen Koržinek naglasivši da se u potpunosti slaže s procjenom delničkog gradonačelnika Ivice Kneževića da je otvaranje knjižnice nesvakidašnji svečani doživljaj od posebne važnosti za Delnice, ali i Gorski kotar.


Gradonačelnik Knežević podsjetio je da se od davne 1874. godine kad je u Delnicama osnovana narodna čitaonica, prostor za čitanje i posuđivanje knjiga selio po različitim lokacijama, između ostalog i po gostionicama, svratištima, čak i trgovinama mješovitom robom.


 


Napokon dovoljna površina


 


– Prvi put u svojoj povijesti delnička je knjižnica pod svojim krovom i to je nemjerljiv doseg za koji ponajviše moramo biti zahvalni ostavštini gospođe Janet Majnarich čija su 2,4 milijuna kuna inicirali cijeli projekt, pa stoga i ova ustanova s ponosom nosi njezino ime. Realizacijom ovog projekta spasili smo od propasti i objekt koji je sve više gubio svrhu, a koliku je korist dobila djelatnosti knjižnice možda je najočitije iz činjenice da je dosad knjižnica radila u 180 »kvadrata«, a sada se prostire na 450 »kvadrata«, rekao je gradonačelnik Knežević.
Svečanost predstavljanja novog odlično uređenog prostora delničke knjižnice otvorila je Indira Rački Joskić, ravnateljica nove Gradske knjižnice »Janet Majnarich« Delnice, istaknuvši da je projekt otvaranja nove knjižnice nešto što se događa jednom, a mnogima niti jednom u životu.
– Prvi put u povijesti našeg grada ujedinjeno je na dovoljnoj površini sve ono što suvremena knjižnica nudi i treba. Riječ je o projektu kojeg ne bi bilo da nije bilo razumijevanja Vilima Smiljanića i Toma Duševića, izvršitelja oporuke pokojne Janet Majnarich. Zahvalni smo, i to uime cijelog grada, i ministrici kulture i medija Nini Obuljen Koržinek, a najveće zasluge pripadaju gradonačelniku Ivici Kneževiću, koji je učinio neizmjerno puno u realizaciji ovog povijesnog iskoraka za kulturu Grada Delnica i Gorskog kotara, rekla je Rački Joskić posebno zahvalivši i brojnim volonterima, udrugama i pojedincima koji su više od trideset tisuća knjiga iz bivšeg prostora delničke knjižnice preselili u novi prostor i to u dvadesetak dana, točnije od 6. travnja do kraja tog mjeseca.