Velik interes

U Delnicama, Čabru, Vrbovskom i Ravnoj Gori imaju sjajan projekt – malu školu roditeljstva

Marinko Krmpotić

Ciljane skupine ovog projekta su roditelji prvašića i djece predškolske dobi pa je školama u Delnicama, Čabru, Vrbovskom i Ravnoj Gori te u vrtiću »Šareni svemir« u njega uključeno 70 roditelja, 20-ak članova partnerskih zajednica i 15 poslodavacaDELNICE – Do 1. rujna naredne godine na području četiri goranske lokalne samouprave, točnije u osnovnim školama u Delnicama, Čabru, Vrbovskom i Ravnoj Gori, kao i Dječjem vrtiću »Šareni svemir« u Delnicama, bit će realiziran zanimljiv projekt »Mala škola roditeljstva« koji je jučer predstavljen javnosti u Delnicama. Riječ je, napomenula je Snježana Krizmanić, voditeljica projekta i ravnateljica Crvenog križa Delnica, o projektu kojeg je nositelj HCK GDCK Delnice te Savjetovalište Izvor, koje djeluje u okviru delničkog Crvenog križa, a financijsku konstrukciju od 100.000 kuna osigurao je Središnji državni ured za demografiju i mlade.


»Riječ je o projektu kojemu je cilj kroz radionice, konzultacije i ostale oblike zajedničkog rada pomoći mladim roditeljima u odgovornom činu roditeljstva, i to kroz jačanje roditeljskih znanja i vještina te promicanje vrijednosti odgovornog roditeljstva. Ciljane skupine ovog projekta su roditelji učenika prvih razreda te roditelji djece predškolske dobi. Ukupno je u realizaciju ovog jednogodišnjeg projekta uključeno sedamdeset roditelja iz različitih sredina Gorskog kotara, dvadesetak članova partnerskih zajednica te 15 poslodavaca, kojima će se ukazati na kompetencije roditelja i poslodavca u stresnim životnim situacijama.


Podrška obiteljima


Kroz »Malu školu roditeljstva« razgovarat će se o direktnim i konkretnim problemima, primjerice o tome na koji način i kako djecu u što većoj mjeri sačuvati od potencijalnih svađa i sukoba roditelja, ali i nizu drugih sličnih situacija, pri čemu će u prvom planu uvijek biti poduka vezana uz mirno rješenje sukoba«, rekla je Krizmanić.
Prvi korak u realizaciji ovog projekta dogodio se u srpnju ove godine kad je Gradsko društvo Crvenog križa Delnice potpisalo Ugovor o dodjeli sredstava s predstavnicima Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade. Tim je ugovorom osigurano za realizaciju potrebnih 100.000 kuna. Za vrijeme trajanja projekta zaposlit će se jedna osoba na četiri sata na poslovima administratora, a partner u provedbi projekta je Centar za socijalnu skrb Rijeka – Podružnica Delnice. Održane su već dvije radionice, a u prostoru Savjetovališta Izvor tijekom godine će se kontinuirano pružati podrška obiteljima, održati individualne i grupne terapije. U planu je i održavanje Okruglog stola na temu »Roditeljske kompetencije – Kompetencije poslodavca«, tri savjetodavne emisije na Radiju Gorski kotar, a bit će izrađena i web-stranica.


Pozitivne reakcije


O početku programa i očekivanjima tijekom realizacije jučer su govorili i neki od uključenih u projekt. Tako je Mladen Bolf, ravnatelj OŠ Ivana Gorana Kovačića iz Delnica, istaknuo kako je u toj školi već održana jedna radionica i roditelji su bili izuzetno zadovoljni:


»Očigledno je da ovaj projekt pruža roditeljima nove mogućnosti u pristupu odgajanju njihove djece pa stoga vjerujem da će biti višestruko koristan za sve uključene u njega«, rekao je Bolf. Tanja Jakovac, prof. pedagogije, savjetnik i psihoterapeut realitetne terapije, koja će u savjetovalištu Izvor – za čije je osnivanje i najzaslužnija – kontinuirano pružati podršku obiteljima kroz individualne i grupne terapije, istaknula je kako je jedan od najbitnijih ciljeva osvijestiti roditelje o tome koliko su za odgoj djece bitni kvalitetni partnerski odnosi. Ksenija Petelin, prof. pedagog te dječji i adolescentni psihoterapeut, zahvalila je Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade koji je prepoznao vrijednost ovog projekta u četiri spomenute goranske sredine. Vanja Čavić, magistra oec., koja će u projektu kao administratorica raditi na pola radnog vremena, istaknula je kako će u projektu sudjelovati i kao zaposlenica i kao majka, a Dora Andlar, vlasnica Dječjeg vrtića »Šareni svemir« istaknula je kako je već prva održana radionica izazvala izuzetno dobru reakciju roditelja i djece pa stoga vjeruje kako će projekt biti uspješan.


Uključiti sve sredine i škole


Privatni Dječji vrtić »Šareni svemir« odabran je kao mjesto realizacije nakon što je ovaj projekt već zaživio u delničkom Dječjem vrtiću »Hlojkica«, rekla je Snježana Krizmanić, izrazivši vjeru kako će u budućnosti ovim projektom biti zahvaćene sredine i škole koje nisu ušle u aktualni projekt. Dora Andlar zahvalila je na izboru njezinog vrtića za realizaciju te dodala da će od ukupno 36 polaznika tog vrtića njih 18, odnosno budući predškolci, biti obuhvaćeno ovim projektom.