Promocija

U Čabru predstavljen roman “Logor EJA” Andreja Zbašnika

Marinko Krmpotić

Foto Ivan Janeš

Foto Ivan Janeš

U drugom dijelu večeri otvorena je izložba "Biser Bara", autora Andrije Zbašnika (oca autora romana), koja predstavlja povijest Barove kuće u ČabruU organizaciji Ogranka Matice hrvatske Čabar u Gradskoj vijećnici održana je promocija novog, drugog po redu romana Andreja Zbašnika, romana »Logor Eja«.


Uvodnu riječ o autoru ponudio je Ivan Janeš, predsjednik OMH-a Čabar, podsjetivši kako Zbašnikov spisateljski opus do sada čine dvije zbirke pjesama – »Sječiva tišine« i »Ulovljene zvijeri« te romani »Razbijene linije« i »Logor EJA«, a haiku pjesme su mu tiskane u više zbornika haiku poezije.


»Naziv romana nema nikakve veze s logorom, već s uspješnom igrom riječi kojom je autor pojam logoreja razdvojio na dva dijela i dao mu novi smisao, a sve u skladu sa značenjem pojma logoreja (brbljanje) koji u slučaju ovog romana ima iznimnu ulogu kao svojevrsno stilsko sredstvo.
Poigravanjem riječima Zbašnik ostvaruje jednu od temeljnih želja ovog antiromana koji nema ni likova, ni radnje, ni linije pripovijedanja«, rekao je prof. Janeš, a zatim je autor sam predstavio svoje djelo u kojem govori o svim mogućim mogućnostima i nemogućnostima, nemogućim nemogućnostima, nemogućim mogućnostima, mogućnostima i nemogućnostima mogućeg i nemogućeg, unutar beskrajnih jezičnih struktura.


Skup je, uz čestitke autoru, pozdravio gradonačelnik Antonio Dražović, a u drugom dijelu večeri otvorena je izložba »Biser Bara«, autora Andrije Zbašnika, oca autora romana. Izložba predstavlja povijest Barove kuće u Čabru, koja je zbog dotrajalosti lani srušena. U toj kući je bila prva knjižnica i čitaonica u Čabru 1871. godine.