Tradicija

U Brod Moravicama održan susret umirovljenika iz PGŽ-a. Zabavljalo se više od 500 penzića

Marinko Krmpotić

Foto: M. KRMPOTIĆ

Foto: M. KRMPOTIĆ

Pozivu na susret odazvalo se čak 27 od ukupno 35 udruga umirovljenika PGŽ-a koji su se ogledali u pikadu, boćanju, zračnom kuglanju...BROD MORAVICE – Tijekom jučerašnjeg prekrasnog proljetnog dana broj stanovnika u Brod Moravicama, najmanjoj goranskoj i županijskoj lokalnoj samoupravi, bio je udvostručen. Naime, male Brod Moravice bile su domaćin tradicionalnog, ovog puta 17. po redu susreta umirovljenika Primorsko-goranske županije koji je privukao više od 500 umirovljenika, a istodobno je u središtu Brod Moravica održana i druga vježba pružanja laičke prve pomoći timova operativnih snaga Primorsko-goranske županije u kojoj je sudjelovalo pedesetak članova različitih timova. Doda li se tome podatak da je PD Vršak organizirao tradicionalni planinarski pohod, a u Kutima održan Dječji književni festival, onda je jasno da je ukupan broj od nešto manje od 700 stanovnika ove općine jučer bio nadmašen brojem gostiju pristiglih iz raznih sredina zeleno-plave županije.Nesvakidašnja gužva


Naravno, sve to stvorilo je za ovo lijepo goransko mjestašce nesvakidašnju gužvu. Konkretno, rekao nam je Zdravko Winter, predsjednik Matice umirovljenika PGŽ-a koja je pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije organizirala ovo druženje, pozivu na susret u Brod Moravicama odazvalo se čak 27 od ukupno 35 županijskih udruga umirovljenika.
– Tu nas je negdje oko pet stotina, a cilj nam je zabava, opuštanje, druženje i odmor te sportska natjecanja. Članovi naših udruga ogledat će se u pikadu, boćanju, zračnom kuglanju i ubacivanju lopte u koš, a uz sportska natjecanja predviđen je zabavni program i šetnja planinskim stazama te u organizaciji Etno udruge Turanj posjet zbirkama etnografskog nasljeđa ovog kraja vezanim uz školstvo, željezničarstvo, stare zanate, ugostiteljstvo i društveni život te povijest, rekao je Winter, a pročelnica Upravnog odjela za poslove Župana i Županijske skupštine Ermina Duraj, istaknula je da PGŽ s ponosom prihvaća status pokrovitelja ovog druženja.– Lijepo je vidjeti ovoliki broj naših dragih sugrađana umirovljenika kako se s osmijesima na licu druže i uživaju u ovom prekrasnom danu. Mi i ovim pokroviteljstvom šaljemo poruku da uvijek mislimo na naše umirovljenike jer su to i zaslužili jer ovo što danas svi mi imamo osigurali su svojim cjeloživotnim radom baš oni, istaknula je Ermina Duraj koja je jučer u Brod Moravicama bila i u svojstvu zamjenice zapovjednika Stožera Civilne zaštite te je pratila vježbe koje su se odvijale na pet lokacija.


Na svakoj od tih lokacija simulirane su različite vrste nesreća s realistično prikazanim ozljedama i više unesrećenih osoba, a svoje sposobnosti i znanje pokazali su članovi pet timova – DVD-a Brod Moravice, HGSS-a (Stanica Delnice), Specijalističke postrojbe Civilne zaštite PGŽ-a, Policijske uprave primorsko-goranske, HGSS-a te Društva crvenog križa PGŽ-a.


Ivan Šnajdar i Bruno Stipaničič iz HGSS-a Delnice pružaju prvu pomoć unesrećenom


– Ovom vježbom želimo potaknuti sve članove interventnih službi da nauče što više o pružanju prve pomoći jer su baš oni najčešće prvi koji dolaze do lokacije nesreće i do trenutka kad ne stignu liječnici i hitna pomoć oni mogu izuzetno puno pomoći, odnosno spasiti život, rekla je Duraj.


Pohvale domaćinima


U za Brod Moravice netipičnom velikom broju ljudi u središtu mjesta jučer nije bilo teško pronaći sugovornike, a na nekoliko riječi i fotkicu odmah je pristalo nekoliko članova Kluba umirovljenika Trsat. Njihova predsjednica Zdenka Starčević rekla nam je da ih je stiglo dvadesetak i da se nadaju dobroj zabavi.


– Domaćini su se potrudili i hvala im na organizaciji, ali smatram da je ovo premalo mjesto za ovoliki broj ljudi. Najbolji susreti uvijek su bili u Golubinjaku jer je tamo naviše prostora, rekla je Starčević.


Zlatko Gržalja, Zdenka Starčević, Marija Čulina i Silva Dragičević – Klub umirovljenika Trsat


Jučerašnja druženja u Brod Moravicama organizirali su Primorsko-goranska županija, Općina Brod Moravice, Društvo Crvenog križa PGŽ-a, Zavod za hitnu medicinu PGŽ-a te Matica umirovljenika PGŽ-a, a pri otvaranju svakog od druženja nazočne su pozdravili Ermina Duraj uime PGŽ-a, Mario Šutej, načelnik Brod Moravica, Zdravko Winter (Matica umirovljenika PGŽ-a), Vilko Klobučar (Udruga umirovljenika Brod Moravice), Mladen Šćulac, načelnik Stožera CZ-a PGŽ-a, Senka Kajčić, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu PGŽ-a te Branka Maračić, ravnateljica Društva Crvenog križa PGŽ-a.