Nije još gotovo

Travanj je bio najgori koronamjesec u Gorskom kotaru od početka epidemije. Najveće žarište su Delnice

Marinko Krmpotić

Potražimo li bilo što pozitivno u neugodno visokim brojevima, onda je to pokazatelj po kojem je vrhunac zaraza doživjela u prvih deset dana kad je zabilježeno 258 registriranih, potom je u drugoj dekadi travnja broj pao na 169DELNICE – Za Gorane najgori mjesec zaraze koronavirusom je iza nas i nadamo se da se neće ponoviti. Naime, trideset dana travnja na području devet goranskih općina i gradova donijelo je 583 oboljela, što je za čak 208 više no u ožujku, kad ih je bilo 375, odnosno petnaest puta više no u veljači (36) i daleko više no u siječnju (77), a brojevi su veći i od svih mjeseci prošle godine, čak i najgoreg prosinca (347).


Dakle, korona je dobro »išamarala« Gorane prošlog mjeseca, a potražimo li bilo što pozitivno u ovim neugodno visokim brojevima, onda je to pokazatelj po kojem je vrhunac zaraza doživjela u prvih deset dana kad je zabilježeno 258 registriranih (u prethodnih deset dana ožujka bilo ih je 210), potom je u drugoj dekadi travnja broj pao na 169, a u posljednjih deset dana taj je pad, istina blaže od očekivanog, nastavljen kroz »samo« 156 oboljelih. Krivulja je, dakle, u silaznoj putanji i to daje nade da će biti bolje.


(Pre)veliki brojevi


Pogled na ukupan broj registriranih tijekom travnja jasno pokazuje kako s koronom nikako ne zelenu granu ne izlaze samo Delnice. Od ukupno 583 u travnju registrirana, na Delnice otpada njih čak 214 što je skoro pa 40 posto! Naravno, Delnice su najveća goranska sredina i tu je koncentracija ljudi najveća, ali su ovi brojevi ipak malo preveliki. Na svu sreću, u osam preostalih goranskih lokalnih samouprava tijekom travnja nije zabilježena troznamenkasta brojka. Konkretno, lista broja oboljelih izgleda ovako – Čabar (86), Lokve (65), Fužine (61), Ravna Gora (54), Vrbovsko (53), Mrkopalj (20), Skrad (16) i Brod Moravice (14). Ovi su brojevi sasvim solidnei, posebno kod nekih poput Čabra, koji bilježi konstantan pad (s 48 u prvih deset dana na 26 u drugih te na 12 u završnih deset dana travnja), ili Lokava (s 45 na 15 pa na 5). No ima i suprotnih primjera što upućuje na oprez. Tako je, primjerice, Ravna Gora s 21 pala na 14 da bi u posljednjih deset dana taj broj skočio na 19, a slično je i s Vrbovskom, koje je s 27 oboljelih u prvih deset dana travnja došlo do samo 7 u drugih deset dana, ali potom skočilo na 19 u trećem desetodnevlju. Dakle, oprez – ništa nije gotovo!


Manje zaraženih
Usporavanju širenja zaraze svjedoče i brojke vezane za samo posljednjih deset dana kad čak četiri goranske općine imaju jednoznamenkastu brojku oboljelih – Mrkopalj tri te po pet Brod Moravice, Lokve i Skrad. Vrlo je dobar i Čabar s 12 registriranih, a svakako bi bolje mogle Fužine (18), Vrbovsko i Ravna Gora s po 19 oboljelih te, naravno, Delnice, koje ih u posljednjih deset dana travnja bilježe 70 što je za sedam manje od drugog desetodnevlja, ali i za tri više od prvih deset travanjskih dana! Po svemu sudeći – daleko je ova teška utakmica od svog kraja pa i dalje treba ostati koncentriran, odnosno truditi se poštovati sve odredbe epidemiologa.


U PGŽ-u najbolja Baška pa »goranski trojac«


Evo najboljih i najgorih u posljednjih 14 dana travnja na području cijele Primorsko-goranske županije. Vodi »lipo misto« Baška sa samo tri slučaja. Do njih je goranski trojac s po pet registrirana (Brod Moravice, Mrkopalj, Skrad), Punat ih ima šest, a Lokve osam. Nisku i pohvalnu brojku od 11 registriranih imaju Lopar, Mošćenička Draga i Vrbnik, a ispod dvadeset su još i Mali Lošinj (15) i Klana (18), dok su Čabar i Vrbovsko baš na dvadeset registriranih. Najteže je, razumljivo, u Rijeci (1.287), Rab ih ima velikih 199, Viškovo 131, a svi ostali su, na svu sreću, ispod »stotke« – Crikvenica (98), Bakar (95), Delnice (94), Opatija (93), Matulji (92)….