Domaći pjevači zaobiđeni

Tko to tamo pjeva? Pjevač Joso Butorac ni kriv ni dužan u središtu razmirica ravnogorskih vijećnika

Marinko Krmpotić

Načelnik je najavio promjene u odnosu prema udrugama s kojima je lani suradnja – što zbog objektivnih, što zbog subjektivnih razloga – očigledno bila u kriziRAVNA GORA – »Godina 2021. je bila jedno, a 2022. će biti drugo«, jedna je od rečenica kojom je Mišel Šćuka, načelnik Ravne Gore, najavio promjene u odnosu prema financiranju i suradnji s ravnogorskim udrugama sporta i kulture, suradnju koja je tijekom prošle godine – što zbog objektivnih, što zbog subjektivnih razloga – očigledno bila u krizi, a svojevrsni je vrhunac doživjela za Dan općine Ravna Gora, kada u prigodnom programu svečane sjednice Općinskog vijeća nije nastupio niti jedan domaći izvođač, već kao gost samo poznati primorski pjevač Josip Butorac. Upravo njegov, a ne nastup domaćih izvođača, bili su na prethodnoj sjednici Općinskog vijeća temelj pitanja Anđelka Florijana (SDP) koji je u međuvremenu dobio odgovor u pisanom obliku koji je na jučerašnjoj sjednici i komentirao:


»Za svoj nastup na svečanoj sjednici Josip Butorac dobio je honorar od 5.600 kuna. Smatram da bi bilo bolje da je taj novac dodijeljen nekome o domaćih izvođača, odnosno domaćih udruga kao što su MPZ Gimpl, ili tamburaši, ili netko treći«, rekao je Florijan, a načelnik Šćuka odgovorio mu je kako je bio u situaciji kad su mu bile »vezane ruke«: »I ja sam želio nastupe domaćih izvođača, ali kroz razgovore s nekima od njih i priče sa strane shvatio sam da ne žele nastupiti pa sam stoga pozvao goste. To što svečanu sjednicu nisam »pokrio« nastupom neke naše udruge smatram i svojim neuspjehom. No, i njihov odnos prema općini nije uvijek bio kako treba. Nadam se da se više neće »rogatiti« i da ćemo surađivati, a ne se svađati. Moja su im vrata uvijek otvorena«, rekao je Šćuka, što je pak natjeralo na komentar nezavisnog Nenada Vidmara koji je najprije ustvrdio da bi, ako je bilo koja ravnogorska udruga odbila nastupiti na svečanoj sjednici, trebala biti kažnjena uskraćivanjem donacija.


Odbijanje (ne)dopustivo


»Nedopustivo je da bilo koja udruga koja se financira iz općinskog proračuna odbije nastup. No, moje informacije o toj priči potpuno su drukčije. Dao sam si truda i porazgovarao s predsjednikom svake od naših udruga i baš svi su mi rekli da njih nitko nije kontaktirao i tražio da nastupe. Vi kažete da ste s njima razgovarali i da su odbili. Tko tu laže?«, pitao je Vidmar, a Šćuka mu je odgovorio kako on nije razgovarao s predsjednicima, već je od članova nekih udruga i drugih ljudi čuo kako nitko ne želi nastupiti: »Bi li ih u tom slučaju ti zvao?«, upitao je Šćuka, a Vidmar je odgovorio potvrdno: »Svakako. Te su udruge dio društvenog života našega grada i koliko god bio u sukobu s nekim od njihovih predsjednika ili članova, ja bih ih zvao. Tu se ne smije raditi o osobnim odnosima jer ti predstavljaš općinu, a oni udrugu i nužno je da kontaktirate. Tvoje ponašanje nije u redu. Ti sebe, a ne općinu, stavljaš na prvo mjesto i to nije u redu. Svako moje pitanje shvaćaš kao osobni napad, što je potpuno krivo«, rekao je Vidmar, nakon čega se razvila za ovo dvoje sudionika ravnogorskog političkog života tipična žučna rasprava. Pritom je Šćuka u jednom trenutku rekao da više ne želi odgovarati na Vidmarova pitanja, a ovaj mu je replicirao rekavši kako načelnik jedne lokalne samouprave ne smije reći da ne želi odgovarati na pitanja jer to, između ostalog, nije ni po Statutu i Poslovniku rada Vijeća. Šćuka mu je uzvratio rekavši da po Poslovniku ima pravo na dva pitanja na koja mu je odgovorio, a na treće ne mora.


Normalizacija
Hoće li ova, na trenutke prilično zapaljiva rasprava donijeti korist ravnogorskim udrugama koje su u nemilosti, tek će se vidjeti, a da stanje i dalje nije bajno, vidjelo se iz potpitanja Anđelka Florijana koji je želio znati što je s transferima novca prema udrugama, a načelnik mu je odgovorio da to još nije krenulo redovno, ali hoće uskoro: »Prošla je godina bila teška zbog korone i niza drugih poteškoća. Sad se stvari polako normaliziraju i bit će bolje. Nešto više pomažemo udrugama koje rade s djecom, ali će svi doći na red«, obećao je načelnik Šćuka.
U ostalom dijelu sjednice prihvaćeno je izvješće načelnika o radu u drugih šest mjeseci 2021., a tu je prigodu načelnik iskoristio za najavu daljnih aktivnosti spomenuvši kupnju zemljišta namijenjenu naseljavanju ili ostanku mladih obitelji, doradu prostornoplanske dokumentacije, uređenje prostora oko jezera u Staroj Sušici, jačanje industrijske zone na čvorištu Ravna Gora… Prihvaćen je i prijedlog da se naselje novogradnje u jednom dijelu Ravne Gore nazove Ulica Tranki, a najavljeni su i izbori za vijeća triju mjesnih odbora 15. svibnja.


Kad riječi polete – eto nedoumice


Kad u sukobu “lete” riječi, zna se reći svašta. Tako je, primjerice, načelnik Šćuka predbacio Vidmaru za neki raniji posao s Općinom za koji je Vidmarova firma dobila oko 8.000 kuna, a to je bilo puno više od ponude nekog drugog izvođača koji je tražio samo 3.500. “Znači li to da vi pljačkate općinu?”, pitao je Šćuka, a Vidmar je odgovorio kako je on ponudio tržišnu cijenu i ne vidi što je tu loše. Ostalo je nejasno je li netko nekome pogodovao. Jer, ako je Vijeće prihvatilo veću ponudu i dalo posao Vidmaru, onda bi trebalo pojasniti zašto je tako učinjeno te je li prekršen zakon.