Čelnici policije jučer u Mrkoplju

Tijekom ove godine i migranata i kriminala puno manje nego lani

Marinko Krmpotić

Na području Mrkoplja ove godine čak 77 posto ilegalnih migranata manje nego lani / Foto M. KRMPOTIĆ

Na području Mrkoplja ove godine čak 77 posto ilegalnih migranata manje nego lani / Foto M. KRMPOTIĆ

Na području Gorskog kotara u prvih devet mjeseci 2020. je 10,8 posto manje nezakonitih prelazaka granice u odnosu na 2019. U dubini teritorija evidentirano je 22,6 posto manje ilegalnih migranata, a na području Mrkoplja 77 posto manje, dok je broj kaznenih djela vezanih uz migrante čak 94 posto manjiMRKOPALJ  Stanje nezakonitih migracija na području Gorskog kotara je zadovoljavajuće, odnosno znatno bolje u odnosu na 2019. godinu – istaknuo je jučer pri posjetu Mrkoplju Tomislav Dizdar, načelnik Policijske uprave Primorsko-goranske županije koji je u društvu Damira Štimca, načelnika Pogranične policije PU PGŽ-a, u Općinu Mrkopalj došao kako bi načelniku Josipu Brozoviću predočio rezultate analize stanja na području te lokalne samouprave koja je u posljednjih mjesec-dva dana bila u medijskom prostoru isticana kao problematična kad je riječ o broju migranata i njihovom ponašanju prema domaćem stanovništvu. Službeni podaci, jasno je iz istupa načenika Dizdara, govore drukčije.


Stigla »pojačanja«


– Tijekom 2020. godine na području čitavog Gorskog kotara došlo je do smanjenja broja nezakonitih migracija u odnosu na 2019. godinu. Na navedenom području u prvih devet mjeseci 2020. godine bilježimo 10,8 posto manje nezakonitih prelazaka državne granice u odnosu na isto razdoblje 2019. godine. U dubini teritorija evidentirano je 22,6 posto manje nezakonitih migranata u odnosu na isti period prošle godine, a od toga je na području Općine Mrkopalj zatečeno čak 77 posto manje nezakonitih migranta! Nadalje, u prvih devet mjeseci ove godine nisu zabilježena veća kretanja nezakonitih migranata kroz Općinu Mrkopalj, a u istom razdoblju na tom području bilježimo i smanjenje broja kaznenih djela koja se dovode u vezu s nezakonitim migrantima za čak 94 posto u usporedbi s 2019. godinom, rekao je Dizdar, dodavši kako su, s namjerom održavanja povoljnog stanja sigurnosti, u pojedine policijske postaje PU primorsko-goranske tijekom 2019. i 2020. godine upućivani policijski službenici iz drugih policijskih uprava, a uz to se redovito održavaju sastanci predstavnika policije s predstavnicima svih jedinica lokalne samouprave na području Gorskog kotara, šumarijama, lovačkim udrugama, rendžerima NP-a Risnjak te građanima.


Nerealna slika


Damir Štimac istaknuo je kako su određeni medijski istupi za područje Mrkoplja stvorili nerealnu sliku.
– U devet mjeseci mi imamo samo dva događaja vezana uz migrante, što je u suprotnosti sa stvorenim dojmom i velikom bukom koja se, po meni, pretvorila u antireklamu za cijeli kraj pa je stoga i reagirao TZO Mrkopalj zatraživši konkretne podatke. Te smo podatke sada prezentirali, a na svakome tko kroz javne istupe nastoji podići tenzije je da se zapita što tim svojim ponašanjem donosi svom kraju – štetu ili korist, rekao je Štimac. Načelnik Općine Mrkopalj Josip Brozović naglasio je kako sa svoje strane o radu policijskih službenika za cijelo vrijeme trajanja krize može govoriti samo u superlativima i afirmativno.
– Oni odlično rade svoj posao i stanje na terenu puno je bolje od onoga što se pokušava plasirati na društvenim mrežama, forumima i raznim internetskim stranicama gdje se potpuno nepotrebno dižu tenzije i neki nastoje, skretanjem pažnje na sebe, zaraditi političke bodove, rekao je čelni čovjek Mrkoplja.