Izlila se Kupa

Teški sati za Kupsku dolinu: “Dogodilo se ono čega smo se bojali, strah nas je što će biti ujutro”

Marinko Krmpotić, Portal Novi list

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Kupa se od jutros počela izlijevati iz korita, poplavila je određena sela i privatne kuće. U Kuželju je pritoka Kupe Belica poplavila dio sela i ljude dovela u očajZbog jake kiše i nevremena koje je pogodilo Gorski kotar Kupa se izlila iz korita. U pojedinim mjestima voda je poplavila podrume i dvorišta obiteljskih kuća, a neke goranske ceste ostale su neprohodne. Najteže je stanje u Kupskoj dolini.


Gradonačelnica Delnica Katarina Mihelčić u Brodu na Kupi ocijenila je da je situacija dosta ozbiljna.


“Strah me što će nas zateći sutra ujutro”


“Već od jutros kad je krenulo sa zatvaranjem magistrale i velikim odronima blizu Hrvatskog. Kupa se počela izlijevati iz korita, poplavila je određena sela i privatne kuće.
Foto Marinko Krmpotić


Dogodilo se ono čega smo se bojali, to je da će se izliti Kupa, a onda smo pregledom terena ustanovili da su se dijelovi brda srušili na cestu. Sada će biti potrebna mehanizacija i ljudska snaga da se sve vrati u funkciju”, kazala je Mihelčić za N1.


Šteta će se zbrajati tek kad kiša prestane, a najava je, ističe, dosta loša.


Foto NP Risnjak


“Strah me što će nas zateći sutra ujutro. Izuzetno je zahtjevno živjeti u Gorskom kotaru i ovo je danas pokazatelj koliko je priroda za naš život surova”, rekla je gradonačelnica.


Kakvo je trenutno stanje s poplavama


Hrvatske vode izvijestile su o trenutnom stanju s poplavama.


Foto Marinko Krmpotić


“U proteklih 24 sata pale su velike količine oborina na području sliva rijeke Kupe u gornjem toku (primjerice na postaji Crni Lug – NP Risnjak zabilježeno je 102 mm), što je dovelo do naglog porasta vodostaja rijeke Kupe u gornjem toku te su od jutros na dionicama Hrvatsko – Selo Kupa uvedene mjere izvanrednog stanja.


Foto Marinko Krmpotić


Prema trenutno raspoloživim prognostičkim modelima, izraženiji porast vodostaja rijeke Kupe na području grada Karlovca očekuje se danas 16.9.2022. od podneva, s tendencijom dostizanja redovnih mjera obrane od poplava noćas oko ponoći te uz mogućnost uvođenja izvanrednih mjera tijekom sutrašnjeg dana 17.9.2022.


Smirivanje tek od nedjelje


Ujedno se na području Sisačko-moslavačke županije, na lokacijama na kojima su u tijeku radovi sanacije šteta nastalih u potresu poduzimaju sve potrebne mjere kako u slučaju naglog porasta vodostaja rijeka Kupe i Save ne bi došlo do ugroze zaobalja na području gradova Petrinje i Siska.


Foto Marinko Krmpotić


I tijekom narednih 36 sati očekuje se oblačno s kišom, ponegdje i grmljavinom, lokalno uz moguće izraženije pljuskove te i nadalje postoji mogućnost pojave bujičnih i urbanih poplava u gotovo cijeloj zemlji.


Od nedjelje 18.9.2022. očekuje se postupno razvedravanje i smirivanje vremenskih prilika”, poručuju iz Hrvatskih voda.


Teški sati za Kupsku dolinu


U Crnom Lugu mjerne su stanice zabilježile velika 102 milimetra kiše po metru, što je vrlo obilna kiša. A kad takve oborine udare na Crni Lug, onda u Kupskoj dolini znaju da dolaze teški sati.


Foto Marinko Krmpotić


Jer sve što padne na crnoluškom području, sliva se u potoke i rijeke, koji onda svu tu kišu nose u Kupu, a to znači i prema Kupskoj dolini.


I baš zbog takvog »stanja stvari«, Kupa je u nepuna dva dana na pojedinim mjestima narasla i do 4 metra više od uobičajene razine!


Naravno, to je na pojedinim lokacijama dovelo do prelijevanja vode na prometnice, stoga je već u prijepodnevnim satima zatvorena cesta od Broda na Kupi prema Hrvatskom.


Razlozi su bili ne samo izlijevanje Kupe na kolnik već i razni odroni zemljišta, od kojih je onaj na cesti prema Gašparcima bio najteži, a navodno je na jednom dijelu voda čak i odnijela dio ceste.


Belica poplavila Kuželj


Uz to, puno je problema bilo i u malim naseljima Kupske doline. U Kuželju je pritoka Kupe Belica, već po običaju, poplavila dio sela i ljude dovela u očaj, a vatrogasci su radili koliko su mogli.


Foto Marinko Krmpotić


Nešto kasnije u tom dijelu doline počele su poteškoće nizvodno, na području Grada Vrbovsko, a Hrvatske vode odmah su proglasile izvanredne mjere zaštite od poplave.


Očigledno je da će, ako se ovako nastavi, možda doći i do proglašenja izvanrednog stanja. S obzirom na to da se smirivanje oborina očekuje tek u nedjelju, mnoge je s pravom strah što donosi subota.


“Kupa je strašno visoka, voda je već i u kućama”


Davorin Klobučar, predsjednik MO-a Brod na Kupi i vijećnik ovog saziva Gradskog vijeća Delnica, ističe kako se osobno prije tri dana na plaži Pretiske sunčao, čak i okupao, iako je voda bila hladna:


Foto Marinko Krmpotić


»Sad je tamo vodostaj viši za četiri metra i voda je prešla preko ceste! Ipak, najgore je u mjestašcu Kuželj, posebno u donjem dijelu tog naselja smještenom uz Belicu.


Ta je pritoka Kupe narasla kao nikada, a budući da je i Kupa strašno visoka, događa se da voda iz Kupe »udara« na vodu iz Belice, vraća je u tu pritoku te tako plavi cijelo mjesto, pa su ljudima poplavljeni ne samo vrtovi, već je voda i u kućama.


U Brodu na Kupi, na lokaciji Vilinski Gaj, voda je odnijela sve garniture stolova i stolica, a ukoliko se ova kiša nastavi, u Brod na Kupi moći će se samo iz smjera Delnica.«, zaključio je Klobučar, pohvalivši i zahvalivši djelatnicima svih službi, koji pomažu stanovništvu Kupske doline.